NA DANAŠNJI DAN PRIJE 16 GODINA HRVATSKA JE SLAVILA JEDAN OD NAJVEĆIH USPJEHA: / Ovim smo ispisali povijest

Image
Foto: Screenshot: You Tube

Dan kad smo osvojili drugo olimpijsko zlato

29.8.2020.
7:45
Screenshot: You Tube
VOYO logo

Na današnji dan prije točno 16 godina hrvatski sport doživio je jedan od najvećih uspjeha u svojoj povijesti. Naime, hrvatska rukometna reprezentacija osvojila je svoje drugo olimpijsko zlato. Nakon zlatnika Velimira Kljajića u Atlanti 1996. godine na Olimp su se osam godina kasnije popeli izabranici Line Červara.

Image
NIKAD OTKRIVEN DETALJ VELIKOG LINE ČERVARA: /

'Ovo nikad nisam spomenuo u autobiografiji, no to vam je živa istina. Zato pustite Igora da radi'

Image
NIKAD OTKRIVEN DETALJ VELIKOG LINE ČERVARA: /

'Ovo nikad nisam spomenuo u autobiografiji, no to vam je živa istina. Zato pustite Igora da radi'

Posljednje rukometno zlato za Hrvatsku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je u finalu, u infarktnoj i neizvjesnoj utakmici, rezultatom 26:24 (11:12) svladala Njemačku u reprizi finala Svjetskog prvenstva u Portugalu 2003. godine. Najefikasniji u redovima Hrvatske bio je Mirza Džomba s devet postignutih golova, dok je kod Nijemaca prednjačio Steffan Kretzschmar, također s devet pogodaka. Inače, bilo je ovo posljednje rukometno zlato za Hrvatsku, drugo uzastopno...

Inače, naši su rukometaši u Ateni slavili u svih osam utakmica, a redom su prvo u skupini padali Island (34:30), Slovenija (27:26), Južna Koreja (29:26), Rusija (26:25) i Španjolska (30:22). Valja istaknuti kako nakon Hrvatske 2004. godine nijedna rukometna reprezentacija nije ostvarila sve pobjede u pohodu na olimpijsko zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtfinalu je lako svladan domaćin rezultatom 33.27, medalja je osigurana u polufinalu protiv Mađara (33:31) prije no što je u velikom finalu pala spomenuta Njemačka izbornika Heinera Branda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivano Balić proglašen za najkorisnijeg igrača turnira

Skupina trenera predvođenih Šveđaninom Bengtom Johanssonom i Francuzom Danielom Constatinijem izabrala je najbolju momčad olimpijskog rukometnog turnira u kojoj su svoje mjesto našli i najbolji svjetski rukometaš Ivano Balić, kao najbolji srednji vanjski, a na poziciju desnog krila izabran je Mirza Džomba. Uz to, Ivano Balić proglašen je i za najkorisnijeg igrača turnira.

Za Hrvatsku su u Ateni nastupili: Venio Losert, Vlado Šola, Valter Matošević, Nikša Kaleb, Ivano Balić, Blaženko Lacković, Vedran Zrnić, Igor Vori, Davor Dominiković, Mirza Džomba, Drago Vuković, Slavko Goluža, Goran Šprem, Denis Špoljarić i Petar Metličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče stručnog stožera, na klupi je sjedio pomoćni trener Irfan Smajlagić. Trener vratara bio je Zdenko Zorko, fizioterapeut Milorad Sakradžija, a liječnici dr. Josip Feldbauer i mr. Stanislav Peharec. Tehnički direktor bio je Ivica Udovičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj mora se istaknuti kako smo tijekom povijesti, do današnjeg dana, osvojili jednu olimpijsku broncu, dva svjetska srebra i jednu broncu te tri europska srebra i dvije bronce.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo