ČERVAR IMA RAZLOGA ZA OPTIMIZAM: / Hrvati su uspješniji realizatori i gube manje lopti, Stevanović će posebno strepiti od ubojitog Francuza

Image
Foto: Pixell

Izabranike Line Červara čeka konačan rasplet nakon čega će se znati jesu li Kauboji u polufinalu.

23.1.2018.
12:44
Pixell
VOYO logo

Hrvatsku rukometnu reprezentaciju u srijedu navečer čeka još jedan rukometni klasik. U posljednjoj utakmici grupne faze čeka ih veliki obračun s Francuskom nakon čega će doznati jesu li izborili polufinale Eura na domaćem terenu.

Kauboje, kao i svaki put kada su igrači s aktualnim svjetskim prvacima, čeka itekako težak posao. Francuzi na ovom prvenstvu doslovno melju sve pred sobom. Upisali su svih pet pobjeda. Hrvatska je, kao što je poznato, izgubila od Švedske i plasman joj ovisi i o utakmici te reprezentacije s Norveškom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kaže statistika?

Usporede li se statistički dvije reprezentacije Francuska se pokazala boljim realizatorom. U poretku najboljih strijelaca Norveška je prva sa 163 pogotka, dok su Francuzi drugi. Oni su za sad na brojci od 159 od 236 udaraca. Prevedeno u postotke riječ je o 67% uspješnosti realizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je odmah iza njih. Kauboji su u pet susreta mreže parali 149 puta. Uputili su 213 udaraca prema vratima, no postotak realizacije im je nešto bolji nego svjetskim prvacima (70%). Dapače, nitko u toj rubrici nije bolji od Červarovih izabranika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuzi se na ovom Euru izveli 17 sedmeraca i pogodili ih 14, dok su Hrvati na omjeru 22:17. Hrvatska je statistički bolja od Francuza i u golovima iz polja (132 od 191 pokušaja, 69%) naspram njihovih 145 golova iz 222 pokušaja, odnosno 65%.

Na koga treba paziti

No, sljedeći suparnici Kauboja prosječno po utakmici imaju 17 asistencija te su na prvom mjestu. Tu se posebno ističe Nikola Karabatić s 24 asistencija tj. 4,8 u prosjeku. Samo je Norvežanin Sander Sagosen ispred njega. Hrvatska je pak na četvrtom s prosječno 15.4 asistencije. Luka Cindrić predvodi kauboje u tom statističkom polju čime se ukupno našao na trećem mjestu iza navedenog dvojca s 19 asistencija, 3,8 prosječno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što posebno ulijeva nadu je podatak da Francuzi u prosjeku na utakmici izgube 12.2 lopte po čemu su treći na turniru, dok su Kaubolji posljednji sa samo šest. Ukupno su svjetski prvaci 61 put izgubili loptu, a Hrvati 30.

No, u korist Francuza ide podatak o blokiranim udarcima. Da će Cindrić, Stepančić i društvo imati problema s pronalaskom puta do mreža govori podatak da su Francuzi najbolji u rubrici blokiranih udaraca (17, 3.4 u prosjeku). Kauboji su tu na desetom mjestu (9, 1.8).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza vratara

Dosta je govora bilo o vratarima tijekom natjecanja. Hrvatska je nakon prvog kruga bila među najgorima. Malo im je obraz osvjetlao Ivan Stevanović s 14 obrana protiv Norveške.

Francuski vratari Vincent Gerard (55 od 136, 40%) i Cyril Dumoulin (17 od 61, 28%), s ukupno 72 obrane od 201 udarca i 36% uspješnosti odmah su iza švedskih vratara koji su prikupili isti broj obrana, ali iz 197 udaraca. Hrvatski vratari za sada su na brojci od 42 obrane iz 172 pokušaja što je 24%. od njih su lošiji samo Mađari i Crnogorci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stevanović je skupio 32 obrane od 107 mogućih te je na 30%. Mirko Alilović u tri nastupa skupio je samo šest obrana od 38 pokušaja (16%), dok je Ivan Pešić na četiri obrane iz dva nastupa s istim postotkom uspješnosti kao Alilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrač na kojeg će Červarova obrana morati posebno posvetiti pažnju je Kentin Mahe. On je na ovom prvenstvu najbolji realizator kod Francuza s 21 pogotkom iz 30 pokušaja. Kod Kauboja je najbolji Cindrić s 22 gola u 36 pokušaja. U stopu ga prati Luka Stepančić s 20.

Iako je statistika, ali i povijest na strani svjetskih prvaka, rođeni Riječanin i reprezentativac Srbije smatra da kauboji ipak imaju šansi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Hrvatska ponovi izdanje kao protiv Norveške, onda ima jako jako velike šanse. Ako ih povedu tribine, a Stevanović opet bude na nivou. Štimalo je protiv Norveške sve, i golman i obrana i polukontra, ako to ponove imaju jako velike šanse da dobiju Francuze”.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo