TEŽAK NOKAUT / Faraoni zamrznuli Kauboje! Prvak Afrike uništio nade Horvatove momčadi za veliki rezultat

Image
Foto: Pixsell/PIXSELL

Više od pedeset napetih i atraktivnih utakmica gledatelji će moći pratiti na glavnom kanalu RTL-a, zatim na kanalu RTL2 te online platformi PLAY i portalu Danas.hr

13.1.2023.
7:25
Pixsell/PIXSELL
VOYO logo

 Hrvatska muška rukometna reprezentacija doživjela je u petak jedan od najtežih poraza na otvaranju velikih natjecanja izgubivši od Egipra 22-31 (12-16) u prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj i Poljskoj, odigranoj u Husqvarna Gardenu u Jonkopingu.

Marin Šipić je sa pet pogodaka bio najbolji strijelac Hrvatske, a po četiri pogotka postigli su Ivan Martinović, Igor Karačić i Filip Glavaš. Vratari su zajedno imali pet obrana, četiri Dino Slavić, a jednu Dominik Kuzmanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Egipćana je sa sedam pogodaka prednjačio Mohsen Mahmoud, a po pet golova postigli su Yehia Elderaa i Ali Mohamed. Vratar Karim Hendawy je uz 10 obrana postigao i jedan pogodak.

Hrvatska je loše ušla u dvoboj s Egipćanima koji su nakon šest i pol minuta već imali tri pogotka prednosti (4-1). Obrana nije mogla ništa zaustaviti, a ni u napadu nije bilo dovoljno preciznosti, kako u realizaciji, tako ni u pripremi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipćani su u razdoblju od 11. do 15. minute serijom 3-0 prvi put došli do pet golova prednosti (9-4). To je izbornika Hrvoja Horvata natjeralo na minutu odmora i promjenu obrane u "5-1". No, od toga vidljivog rezultata nije bilo.

Egipćani su i dalje lakoćom pronalazili rupe u hrvatskoj obrani, a ni napadački nije bilo pravih rješenja pa je od 9. do 19. minute jedina dva pogotka postigao Filip Glavaš iz sedmeraca. Tako je Egipat došao i do šest pogodaka prednosti (11-5).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od obrane, koja tijekom cijelog prvog poluvremena nije bila na potrebnoj razini, hrvatski napad je u zadnjih deset minuta prvog dijela postao ubojiti, ponajviše zahvaljujući Igoru Karačiću, koji se iskazao i kao realizator, i kao kreator. Tako je Hrvatska uspjela zaostatak do kraja poluvremena svesti na četiri gola (12-16).

Hrvatski vratari su bili "na streljani", ali nedostajao je i njihov učinak. Slavić je u 8. minuti zaustavio šut Alija Mohameda i to je bila jedina obrana hrvatskih čuvara mreže u prvih 30 minuta, dok ih je na drugoj strani Karim Hendawy imao pet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo poluvrijeme je Marin Šipić otvorio svojim trećim pogotkom za 13-16, a minutu poslije je ponovno bio na "ziceru", no Hendawy je taj udarac obranio.

Kad je Kuzmanović u 35. minuti obranio sedmerac Sanadu, pojavila se nada da će se i hrvatski vratari razbraniti, ali to se nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je već u 38. minuti Egipat došao ponovno na +6 (20-14), a u 43. minuti na najvećih +8 (23-15).

To je prednost  u 52. minuti narasla i na +9 (28-19), kad je Hrvatska zaigrala bez vratara, što je iskoristio egipatski čuvar mreže Hendawy pa se i on upisao među strijelce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipćani su potpuno iskoristili sve slabosti Horvatovog sastava u ovom dvoboju, utakmicu završili sa devet golova viška (31-22) te već sada pokazali da će biti opasan suparnik svim reprezentacijama na ovom Svjetskom prvenstvu.

Hrvatskoj će za nešto više od prolaza prvog kruga trebati potpuna preobrazba u nastavku natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dana odmora, Horvatove izabranike u nedelju (20.30 sati) očekuje dvoboj protiv reprezentacije SAD-a koja je u petak ostvarila povijesnu, prvu pobjedu na svjetskim prvenstvima svladavši Maroko sa 28-27. 

Hrvatska - Egipat 22:31

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60' Gotova je tužna večer u Jonkopingu! Minus 9, šok na otvaranju.

58' Već jako dugo Hrvatska ne može zabiti. Čini se kao da svi čekaju kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

55' Raspala se igra Kauboja. Nema automatizama, nema više ideje. Egipat je ogolio sve slabosti naše reprezentacije.

52' Golem zaostatak Hrvatske. Sad je zabio i vratar Homayad preko cijelog terena. Martinović zabija, a na drugoj strani Slavić upisuje obranu. Tek je to treća u ovoj utakmic za naše vratare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50' Zabio je i Srna, a podivljao je trener Egipta. Traži da napravi faul i automatski se digla agresija u njihovoj obrani. Na drugoj strani Srna dobiva 2 minute.

48' Obrana je kao autoput, još jednom Egipćani prolaze kroz hrvatsku defanzivu kao da je nema. Opet je osam razlike. Na to i nova obrana Homayada, ali Filip Glavaš krade loptu, a Horvat traži time-out. Zadnji trzaj Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

46' Ušli smo u ritam koji Egiptu odgovara. Igra se gol za gol. Sad je zabio Martinović

44' Hrvatska juri prema jednom od najružnijih poraza u novoj povijesti! Egipat leti po terenu, a naši ne uspjevaju gotovo ništa. Velikih 7 razlike 15 minuta prije kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

39' Pojavio se i Domagoj Duvnjak i bombom s 10 metara probio vratara Egipta. Elderra uzvraća a Duvnjakov šase brani vratar Egipta.

37' Tone Hrvatska sve dublje! Prvo je Elderra provozao Šebetića za plus pet, a onda na drugoj strani Musi prekršaj u napadu. Balić je izgubio živce pa je još dobio i kaznu od 2 minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

35' Novi sedmerac za Afrikance, ali Kuzmanović spušta rampu! Vraća mladi vratar nadu za preokret!

33' Nova loša vijest. U sumnjivoj situaciji Musa leti van na 2 minute, a Egipat odlazi na plus 4. Na drugoj strani Srna ulazi u komplikaciju i suci nam uzimaju loptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

32' Počeo je nastavak! Kauboji iz prvog napada uspjevaju izvući isključenje, a onda zabija Šipić. Egipćani na drugoj strani bacaju loptu u aut. Odmah na drugoj strani zicer za Šipića, ali ovog puta nema gola.

30' Prvi put je blok napravio svoj posao. Duvnjak zaustavio jurnjavu i krenuo u organizaciju posljednjeg napada no vratar Egipta hvata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

27' Napad igra sve boje. Još uvijek nismo uspjeli zaustaviti dinamiku egipatskog napada. Bez toga ne može biti ni pobjede.

25' Obrana ne funkcionira, ali se barem napad probudio. Još jednom kombinacija Karačić - Šipić i to je deseti gol Hrvatske. Vratari tek jednu obranu imaju. Tek što smo ovo napisali, novi gol Egipta, ali Karačić nas na drugoj strani vraća u igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

23' Martinoviću dvije minute, Hrvatskoj novi problemi. Sjajno su naši presjekli loptu, novi lijepi potez Glavaša, ali Duvnjaku vratar brani zicer. Egipat iz kontre vraća na plus pet.

21' Nekoliko vezanih grešaka koje prekida Šipić lijepim pogotkom za minus 4. Napokon smo vezali dva pogotka, ali opet se raspala obrana Hrvatske no Martinović uzvraća nakon sjajno izvedenog brzog centra.

18' Pobjegao je Egipat na plus šest, ali probudio se Karačić. Mora se stisnuti obrana, ako želimo promijeniti tijek ovog susreta

17' Ružan start Elderre na Karačiću i prvo isključenje. Idemo to iskoristiti. Ipak ništa od toga, jer još jedna lopta nije završila u golu. Moramo nešto obraniti!

16' Opet su nam suci podigli ruke, ali uspjeli su se naši progurati do crte od šest metara i zaraditi sedmerac. Filip Glavaš opet siguran. Jedini raspoložen s 3 od 3. Na drugoj strani Ahmed Mohamed odmah uzvraća.

14' U samo 30 sekundi primili smo čak dva pogotka. Slaba obrana, još lošiji napad natjerali su Horvata na prvi time-out.

13' Konačno jedan promašaj naših protivnika, ali nažalost u napadu opet nesporazum i lopta u autu.

11' Ali Mohamed je nerješiva zagonetka za Hrvatsku obranu. Opet je Egipat na tri razlike. Ovo ne izgleda dobro

10' Lijepa akcija Martinovića i Duvnjaka. Duvnjak se probio na 7 metara, a onda u padu frkom prebacio vratara Egipta Elnakkadyja. Uzvraćaju Egipćani, a Glavaš sa sedam metara dovodi Kauboje na minus 2,.

8' Martinović uzima stvari u svoje ruke. Poslao je po ćevape svog čuvara i zabio za smanjenje vodstva. Dobrodošao gol, ali mučimo se u napadu i u obrani. Odmah su na drugoj strani Afrikanci uzvratili, a brzi centar je urodio još jednim promašajem Kauboja.

7' Kakva rupetina u obrani! Mohak ostaje posve sam na 6 metara, Slavić je nemoćan.

6' Usprkos igraču manje Musa je uspio izboriti sedam metara, ali Karačiću brani egipatski vratar.

4' Muhamed Ali probija Slavića, a na drugoj strani Martinović loše puca. Egipat ima šansu za dva razlike što im odmah polazi za rukom. Duvnjaku dvije minute, a Egiptu i dva gola prednosti.

3' Nismo ni mi uspjeli realizirati svoj napad. Pucao je Duvnjak visoko preko vrata. Na drugoj strani Musa dobiva žuti karton nakon čvrstog nasrtaja.

2' Sjajno dodavanja Duvnjaka! Već su sudačke ruke bile u zraku, a onda je Duvnjak proparao njihovu obranu, a Filip Glavaš sigurno realizirao. Odmah na drugoj strani sedmerac, ali Sanad puca preko vrata.

'1 Egipćani su iskoristili prvi napad tako što su nadskočili između dvojke i trojke na desnoj strani obrane. Dino Slavić je bio nemoćan.

0' Uskoro počinje prvi susret Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u rukometu.Odsvirane su himne i sve je spremno. Počeo je susret. Egipat ima prvu loptu!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hrvatska rukometna reprezentacija će večeras od 20:30 igrati prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu protiv Egipta. Ispred izabranika Hrvoja Horvata stoji najozbilji suparnik u ovoj skupini.

Image
IGRA HRVATSKA /

Hrvati napravili šou u Švedskoj pred prvi nastup Kauboja: Ori se pjesma, sve gori, domaćini u čudu

Image
IGRA HRVATSKA /

Hrvati napravili šou u Švedskoj pred prvi nastup Kauboja: Ori se pjesma, sve gori, domaćini u čudu

Čeka nas derbi odmah u prvom kolu između naših Kauboja i neugodnih Egipćana, a za očekivati je da će upravo ova utakmica odlučivati i reprezentaciji koja će zauzeti prvo mjesto u slučaju da se ne dogodi neko iznenađenje. U skupini se još nalaze SAD i Maroko.

"Egipat je ozbiljna reprezentacija, gazi u obrani, u tranziciji i u napadu. Respektiramo ih, ali smo svjesni svojih kvaliteta. To je jedna reprezentacija koja ima širok roster i dobru 6-0 iz koje vuku u leđa. Lijevi vanjski su ti koji donose puno odluka. Naša obrana je na to spremna, pripremili se na njihove individualne i kolektivne karakteristike", rekao je Horvat.

"Spremni smo, odradili smo dobre pripreme. U principu, sve što smo htjeli smo i odradili. Očekuje nas rat svih 60 minuta gdje svi moramo biti koncentrirani i fokusirani i onda neće izostati dobar rezultat", nastavio je hrvatski izbornik.

Reprezentativac Željko Musa također da je hrvatska reprezentacija spremna. 

"Cijele pripreme smo gledali samo Egipat i samo smo na njih fokusirani. Tražimo kako da to najbolje izvedemo jer je ova utakmica bitna za nastavak natjecanja. To je ozbiljan protivnik koji igra brzo, tu je bitno da se mi što brže vraćamo u obranu, da smo kompaktni u obrani i da ne radimo puno tehničkih grešaka", dodao je.

Inače, Svjetsko rukometno prvenstvo koje će se igrati u Švedskoj i Poljskoj na rasporedu je od 11. do 29. siječnja, a više od pedeset napetih i atraktivnih utakmica gledatelji će moći pratiti na glavnom kanalu RTL-a, zatim na kanalu RTL2 te online platformi PLAY i portalu Danas.hr.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo