REPREZENTACIJA SAD-a / Tko je današnji protivnik Hrvatske? U ekipi imaju ninja ratnika, a obranu predvodi Hrvat

Image

Hrvatsku nakon poraza od Egipta čeka reprezentacija SAD-a. Iako na prvi pogled izgledaju kao rukometna apstrakcija, SAD rukomet shvaća jako ozbiljno i silno žele napredovati u njemu.

15.1.2023.
11:18
VOYO logo

"To je doista ova situacija u kojoj svi dobivaju i svi smo zajedno tražili." Ovo su bile riječi predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora dr. Thomasa Bacha kada je Los Angeles dobio pravo domaćina Olimpijskih igara 2028. godine. A ove riječi svakako vrijede i za rukomet u Sjedinjenim Američkim Državama.

Od tog dana 2017. rukomet u SAD-u dobio je ogroman zamah. Kao domaćini Olimpijskih igara, SAD se automatski kvalificiraju za Igre 2028. – što daje Olimpijskom odboru SAD-a značajan razlog da pomogne svojim timovima u razvoju. IHF je također identificirao SAD kao dio Projekta novih tržišta, koji je posebno osmišljen za pružanje prilagođenih razvojnih prilika. IHF stručnjaci za treniranje nekoliko su puta posjetili nacionalnu akademiju Kineziološke škole Sveučilišta Auburn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muška reprezentacija SAD-a počela je napredovati i prije 2017., jer su se vratili na Panameričko prvenstvo 2012. nakon što su propustili prethodna dva izdanja. Iako se SAD nisu uspjele plasirati među prvih pet pozicija na kontinentalnom prvenstvu, ostvarile su veliki napredak u rujnu prošle godine kada su pobijedile u play-offu protiv Kanade i osigurale mjesto na Panameričkim igrama 2019. godine na kojima su zauzele šesto mjesto.

Najveća pobjeda u povijesti ovog sporta

Muška rukometna reprezentacija SAD-a ostvarila je povijesnu pobijedu je u utakmici svjetskog prvenstva po prvi pobijedivši Maroko u prvoj utakmici u Jönköpingu u Švedskoj u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci, koji igraju na svjetskim prvenstvima prvi put od 2001., nadmašili su afričke osvajače brončane medalje s 28-27.

Popis SAD-a uključuje časnika američkih svemirskih snaga (Drew Donlin), natjecatelja američkog Ninja Warriora (Gary Hines) i Tyja Reeda, quarterbacka za nacionalni naslov Alabame 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci su složili solidnu reprezentaciju, a jedan od najiskusnijih u njoj je Hrvat Domagoj Sršen.

Čim je izašao popis igrača Amerike za Svjetsko prvenstvo primijetili smo na njemu i jedno poznato ime u hrvatskom rukometu. Sršen je igrao za Zagreb i osvojio SEHA ligu, a nastupao je i za Meškov Brest, Hannover, Bjelova. Sršen je rođen u New Yorku, a tamo je živio od svoje pete godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD se nada da će se pojačati za Los Angeles 2028., kada bi trebao automatski dobiti mjesta na muškim i ženskim turnirima kao zemlja domaćin. Hrvatska neće imati lak posao. Izabranici izbornika Horvata jako su pogođeni porazom dok reprezentacija SAD-a igra na krilima velike pobjede. Jasno, Hrvatska je apsolutni favorit no ako se SAD ne shvati ozbiljno, Kaubojima se vrlo lako može dogoditi novi debakl.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo