Potpuno razotkrivena najveća mućka u povijesti sporta!

11.10.2012.
8:34
VOYO logo

Među 26 osoba koje su pod prisegom svjedočile kako je danas 41-godišnji Lance Armstrong, sedmerostruki osvajač Tour de Francea, koristio doping, ohrabrivao druge da to učine i pomogao u održavanju tajnosti programa, nalazi se i 11 Armstrongovih bivših timskih kolega!

Armstrong je naslove na Tour de Franceu, od 1999. do 2005. godine, osvajao vozeći za The United States Postal Service Team, odnosno za Discovery Channel, kako se momčad zvala od 2004. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Doping zavjera The United States Postal Service Teama bila je profesionalno dizajnirana i prisiljavala je sportaše na korištenje opasnih droga, te izbjegavanje otkrivanja afere, kako bi osigurala svoju tajnost i na kraju momčadi donosila nepoštenu prednost u odnosu na konkurente kroz vrhunsku doping-praksu. Program su organizirali pojedinci koji su mislili da su iznad pravila i koji još uvijek igraju važnu i aktivnu ulogu u sportu danas', navela je USADA u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USADA je pripremila dokument koji sadrži više od 1.000 stranica intervjua, financijskih izvještaja i laboratorijskih rezultata. Među intervjuiranima su Armstrongovi bivši timski kolege George Hincapie, Tyler Hamilton i Floyd Landis. Izvješće, tvrdi agencija, je ''uvjerljiv i neoboriv dokaz koji po prvi puta donosi na svjetlo dana sustavnu, kontinuiranu i visoko profesionaliziranu doping zavjeru''.

Američka antidopinška agencija (USADA) u kolovozu je slavnom bicklistu doživotno zabranila nastupe i poništila mu sva bivša postignuća počev od prvog kolovoza 1998. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da je Armstrong ostao bez svojih sedam naslova pobjednika najprestižnije svjetske utrke, Tour de Francea. Za službeno oduzimanje naslova na Touru svejedno će trebati pričekati punomoćno rješenje Međunarodne biciklističke federacije (UCI). USADA nema kaznene ovlasti izvan teritorija Sjedinjenih Američkih Država.

Armstrong je cijelom tijekom svoje povijesne karijere dosljedno negirao upotrebu dopinga. Armstrong nije javno komentirao ovaj izvještaj. Njegov odvjetnik je poslao pismo USADA-i u kojem tvrdi kako je ''USADA djelovala kao tužitelj, sudac, porota, žalbeni sud i krvnik''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo