PUTIN JE NEMILOSRDAN: / Otkriveno što će napraviti onima koji žele prosvjedovati za vrijeme Svjetskog prvenstva

Image

'Od samog progona je još opasnija povezanost ruske države s krajnjom desnicom'

25.6.2018.
18:29
VOYO logo

Svjetski poznat borac za jednakost prava Peter Tatchell otkrio je šokantan tretman za prosvjednike tijekom tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Kaže da Putinova vlada unosi strah među prosvjednike, a to se može odnositi i na nogometne navijače.

Image
PRAVI POBJEDNIK SVJETSKOG PRVENSTVA VEĆ JE POZNAT: /

Putin se postavio u centar svijeta, a u domovini je povukao 'zločinački' potez

Image
PRAVI POBJEDNIK SVJETSKOG PRVENSTVA VEĆ JE POZNAT: /

Putin se postavio u centar svijeta, a u domovini je povukao 'zločinački' potez

Putin pokrenuo 'Dekret 202'

Tatchell je upozoren na opasnosti prosvjeda tijekom Svjetskog prvenstva nakon što je ranije ovog mjeseca uhićen zbog zagovaranja prava LGBT osoba u Rusiji. Prosvjedovanje može biti posebno opasno za strane posjetitelje, a Rusija namjerava iskoristiti sve što im je pravno dostupno kako bi osigurala poštivanje strogih pravila na prosvjedima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je optužena i za suradnju s krajnje desnim ekstremistima, a navodno imaju dogovor da se napadne svakoga tko se ne slaže s Putinovim režimom. "Svaki aktivist za ljudska prava koji prosvjeduje tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva zapravo je u prekršaju. Predsjednik Putin je pokrenuo Dekret 202 koji zabranjuje sve prosvjede tijekom Svjetskog kupa", rekao je Tatchell za Express.co.uk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozbiljne posljedice za sve koji prekrše naputke

Od pobjede na izborima ove godine, Putin opet ima veliku moć u Rusiji. Posljedice će za svakoga tko krši ova pravila biti iznimno ozbiljne, a uključuju velike novčane kazne i mogućnost zatvora. Ipak, pravosudni je sustav pod velikim utjecajem države.

"Sudovi čine ono što im država naredi, čak i ako se ljudi ponašaju u skladu sa zakonima. Ako ih vlada želi osuditi, suci će slijediti njihove naredbe", dodaje Tatchell. Šokantna razina korumpiranosti pravosuđa u Rusiji pokazuje da postoji velika opasnost čak i za one koji se ponašaju u skladu sa zakonima. Ipak, navijači koji prosvjeduju tijekom nogometnog prvenstva, u Rusiji lako mogu postati žrtve desničarskih ekstremista koje podupire ruska vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od samog progona je još opasnija povezanost ruske države s krajnjom desnicom", dodaje Tatchell za Express. "Ako se trenutno nalazite u Rusiji ili u narednim tjednima planirate onamo putovati, savjetujemo vam da izbjegavate sve prosvjede ili demonstracije te da izbjegavate javno izražavanje mišljenja o političkoj situaciji", stoji u napucima Velike Britanije za njihove državljane koji putuju u Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo