OBAVEZNO ŠTIVO ZA VOZAČ(IC)E / Pročitajte ove savjete i pripremite automobil za zimu!

Image

Prvi je snijeg mnoge trgnuo iz jesenje uspavanke i pokazao im da zime u našim krajevima mogu biti nepredvidljive. Stoga, dok je još vrijeme, provjerite je li vam automobil spreman za bijeli pokrivač i zimske uvjete vožnje.

1.11.2012.
8:00
VOYO logo

Na temperaturama manjima od +7 zimske gume bi već trebale biti na kotačima bez obzira smiješi li se snijeg ili ne.

Kako bi stres tijekom vožnje i opasnosti od nesreća bili što manji, svi bi vozači morali obratiti pažnju na činjenicu da je zima posebno godišnje doba, a zimski uvjeti vožnje vrlo zahtjevni - kako za same vozače tako i njihove limene ljubimce koji tad traže mnogo pažnje. Veliki roj servisera nudi zimske akcije besplatnih preventivnih pregleda što toplo preporučujemo da napravite. Ukoliko ne stignete, dobar dio toga možete obaviti i sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimske gume

Kao prvo, treba obratiti pažnju na zimske gume. To nisu gume za snijeg, već gume za zimsko razdoblje i zimske uvjete. Svake jeseni MUP, HAK i mediji pozivaju vozače da imaju u vidu važnost uporabe zimskih guma na vozilima. Učinkovito kočenje, veća upravljivost, bolje prianjanje, sposobnost vuče i usklađenost sa zakonima važni su razlozi koji potvrđuju značaj zimskih guma jer znače veću sigurnost, izdržljivost i ekonomičnost.

Image

Uloga gume je značajna u zimskim uvjetima na cesti. Već na temperaturama iznad smrzavanja gumeni spoj ljetne gume otvrdne i čini je neupotrebljivom. Preporuka: na temperaturama manjima od +7 zimske gume bi već trebale biti na kotačima bez obzira smiješi li se snijeg ili ne.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimske gume su izrađene od mekše smjese i širokih ripni kako se između njih ne bi zadržavao snijeg. Pogotovo na snijegu i bljuzgi, zimske gume pokazuju svoju posebnu snagu.
Osim toga, prema našem zakonu, u zimskim uvjetima zimske gume su obvezne. Tko ima zimske gume nekoliko godina u službi, treba provjeriti dubinu dezena.

Image

Provjeriti razinu motornog ulja te razinu i stanje rashladne tekućine koja mora biti funkcionalna do minus 25 stupnjeva Celzijusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je izmjerena vrijednost od četiri milimetra ili manja, preporučuju se nove gume. Provjerite i tlak u gumama: oko 0,2 - 0,3 bara iznad vrijednosti je u redu – guma dobro drži i štedi gorivo, jer otpor kotrljanja je manji. Vozači koji putuju s pogrešnim gumama riskiraju nesreću i probleme s osiguranjem koje im može djelomično ili nekad i potpuno odbiti odštetni zahtjev zbog nemara.

Provjerite svjetla

Prije početka zime (uostalom to bi svi trebali redovno provjeravati, a ne samo zimi) sustav rasvjete zahtijeva temeljiti pregled. Posebnu pažnju treba obratiti na farove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Staklo iznutra mora biti suho a snop svjetla jasan. Ako je u svjetla ušla vlaga, došlo je vrijeme za njihovu zamjenu. Preporučujemo pažnju obratiti i na stražnja svjetla za maglu i nemojte ih paliti ukoliko za to stvarno nema potrebe.

Image

Godišnja provjera baterije

Na početku zimskog dana sve može ovisiti o akumulatoru. Moderni olovo-kiselina akumulatori se općenito smatraju jeftinima i jednostavnima za održavanje, ali razinu tekućine treba provjeriti barem jednom godišnje. Najbolje pred zimu koja je za bateriju uvijek stresno doba godine. Ako je razina preniska, dolijte destiliranu vodu. Nakon nekoliko godina vrijeme je za novi akumulator. Ako ste u nedoumici, konzultirajte se s prodavačem. Preporučljivo je držati površinu akumulatora čistom i suhom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekućine u vozilu

Provjeriti razinu motornog ulja te razinu i stanje rashladne tekućine koja mora biti funkcionalna do minus 25 stupnjeva Celzijusa. Nemojte riskirati jer zbog zamrzavanja hladnjaka i vode u bloku motora riskirate posjet serviseru i veliku štetu.

Image

Također, ne treba zanemariti - najbolje da provjerite kod svakog posjeta benzinskoj postaji, tekućinu za pranje vjetrobrana. Zaštita treba biti najmanje minus deset, bolje na minus 20 stupnjeva Celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za jasan pogled ispred bitni su i brisači. Provjerite ih i zamijenite. Brisače starije konstrukcije (metalni) podmažite ukoliko još ne trebaju zamjenu.

Image

Prije kretanja na put, provjerite kočnice i stanje kočione tekućine. Ukoliko je starija od dvije godine ili ima prevelik udio vode, potrebno ju je mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrata i brave

Mnogi već kod prvog mraza cupkaju pred automobilom sa zaključanim i smrznutim bravama. Grafit ili silikon su najbolji za sprječavanje zamrzavanja brave. Gumena brtvila i spojeve je najbolje premazati masnom olovkom ili silikon sprejem kako bi ih zaštitili od smrzavanja, sljepljivanja ili pucanja.

Prikladna zimska oprema

Čak i ako ste se spremili za zimu prema našim naputcima, ne zaboravite još pokoju sitnicu. Preporučujemo uvijek u automobilu imati sprej za odmrzavanje, strugalo za led, metlicu,  maramice za vjetrobransko staklo (sprječavaju magljenje), baterijsku svjetiljku, toplu deku i rukavice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nije naodmet imati negdje i svijeću i šibice. Pomaže ako ostanete zameteni u snijegu.  Oni koji češće putuju u snježne krajeve (skijanje) ili žive u njima također bi trebali razmišljati o lancima i lopati za snijeg u prtljažniku.

Rubrika AUTOMOTO nudi svojim čitateljima svakodnevnu dozu svježih novosti iz svijeta automobilske industrije - priču o novim modelima ili konceptima, novitetima na tržištu ili vijestima bitnim za svakog ljubitelja brzine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo