Noviteti pod reflektorima / Posjetili smo ženevski salon

Image
Foto: Mato Pavličević

Ženeva. Središte i sjedište brojnih međunarodnih organizacija, financijskih institucija i moći, ovih je dana središte globalnog automobilskog svijeta

11.3.2015.
14:20
Mato Pavličević
VOYO logo

Po 85. jubilarni put ženevski salon odredio je što će se u automobilskom svijetu nositi u budućnosti. Kada bi u nekoliko rečenica trebalo objasniti po čemu je ovogodišnja Ženeva specifična mogli bismo reći da se sve promijenilo.

Kada bi u nekoliko rečenica trebalo objasniti po čemu je ovogodišnja Ženeva specifična,  mogli bismo reći kako se sve promijenilo. Pogledajmo samo stvar iz novinarske perspektive, nas koji već godinama i desetljećima posjećujemo sajmove i pratimo razvoj ne samo automobilske industrije već usput i tehnike, tehnologije, povezivanja i dijeljenja informacija. Nekad smo printane press materije i fascikle, glomazne i teške slali poštom, kurirskim službama, trpali u prtljažnike automobila, dok danas sve to doslovno stane u jedan džep. Tek nekoliko linkova na vizit-kartama na web adrese s kojih se mogu skinuti svi potrebni podaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, automobilski svijet trenutno živi i caruje u Njemačkoj. Volkswagen grupa je izložila i osvojila sve što se moglo. Passat je proglašen europskim automobilom godine, kao iF gold award, jednu od najvažnijih dizajnerskih nagrada. S druge strane, neki nekad ugledni i jaki proizvođači svoj nastup su sveli samo na čisto pokazivanje kako još uvijek egzistiraju. Doista, sve se promijenilo, recesija jest učinila svoje. Neki su se izvukli, neki su krenuli krupnim koracima naprijed a neki kao da su zaboravili koji im je pravi posao. Passat nažalost nije stigao biti u konkurenciji za HR auto za 2015. ali je u konkurenciji za europski auto godine uvjerljivo pomeo konkurenciju. Uopće ne sumnjamo da će isto učiniti na hrvatskom i drugim europskim i svjetskim tržištima i dodatno doprinijeti čvrstom prvom mjestu Volkswagena.

Novosti ima i u grupaciji PSA. Osim nekoliko osvježenih modela i prototipova najvažnija novost je da DS postaje samostalni brend a na automobilima im više neće stati i Citroenov „chevron“. Ujedno, ove godine se slavi i 60 godina modela DS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je sve novoga donijela ovogodišnja Ženeva donosimo vam u našoj fotogaleriji a u tjednima i mjesecima koji slijede imat ćemo priliku još jednom vidjeti i ovoga puta isprobati i istestirati većinu od 40 svjetskih i 80 europskih premijerno prikazanih automobila, na europskim i našim cestama.

Svijet stiže u Zadar

U Ženevi smo doznali i jednu lijepu novost, svjetska prezentacija novog BMW-a Grand Tourer biti će sredinom travnja u Zadru, trajat će dva tjedna kad će svakodnevno čarter letovima iz Minhena stotine novinara pohoditi grad Svetog Krševana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goodyearova budućnost

Goodyear je prikazao dva idejna modela guma budućnosti. Prvi model je “BH 03”, guma koja sama svoju deformaciju i vibracije pretvara u električnu energiju. Druga inovacija, Triple Tube model konceptne gume, ovisno o stanju na cesti, dodaje ili ispušta zrak iz zračne komore te tako vozačima omogućuje veću prilagodljivost i bolje vozne značajke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo