ARMSTRONG KOD OPRAH / Pogledajte najiščekivaniju 'ispovijest' u svijetu sporta!

Image
Foto: AP images

Posrnuli biciklist kojem je oduzeto sedam pobjeda na najprestižnijoj utrci svijeta 'Tour de France', te olimpijska medalja iz Sydneya, otvorio je dušu kazavši kako je sustavno uzimao nedozvoljene stimulanse te koristio transfuziju krvi.

18.1.2013.
9:39
AP images
VOYO logo

Dugo najavljivani trenutak se napokon dogodio. Bivši američki biciklist LanceArmstrong javno je, gostujući kod američke voditeljice OprahWinfrey, priznao dugogodišnje uzimanje dopinga.

Armstrong je kod Oprah gostovao početkom tjedna i razgovarali su više od dva i pol sata. Prvi dio intervjua emitiran je sinoć, a drugi dio slijedi u subotu. Da je Armstrong u emisiji priznao dopingiranje, nagađalo se danima, no sada je sve i službeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posrnuli biciklist, kojem je oduzeto sedam pobjeda na najprestižnijoj utrci svijeta 'Tour de France' te olimpijska medalja iz Sydneya, otvorio je dušu kazavši kako je sustavno uzimao nedozvoljene stimulanse te koristio transfuziju krvi. Priznao je kako se počeo dopingirati 90-tih godina prošlog stoljeća. Otkrio je i kako je bio kolovođa dopingiranja u američkoj momčadi US Postal, čudeći se biciklistima koji nisu željeli sudjelovati u njegovom 'projektu'.

"Bio sam arogantan, mislio sam da mogu dobiti sve što poželim. Tada nisam mislio kako radim nešto loše. To nije bila prevara, već povećanje mogućnosti da pobijedim," kazao je Armstrong.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanja u 'američkoj ispovjedaonici', kako neki nazivaju emisije Oprah Winfrey, Armstrong nije plakao, kao drugi slavni gosti, poput bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona. Priznao je uzimanje testosterona, hormona rasta i drugih sredstava, a moć i snagu povećavao je i transfuzijama krvi. Svjestan je kako je mnoge razočarao i kako će ga nakon ovog priznanja mnogi zamrziti.

Oprah je iz njega pokušala izvući imena i drugih dopingiranih biciklista, no Armstrong nije želio 'cinkati'. "Ne želim nikoga optuživati, nije mi ugodno govoriti o drugima," kazao je Armstrong.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki biciklist u skandal nije želio uplesti talijanskog liječnika Michela Ferrarija, za kojeg je tvrdio kako je dobar i pametan čovjek. Demantirao je i tvrdnje bivših kolega TyleraHamiltona i Floyda Landisa, da je potkupio čelnike Međunarodne biciklističke federacije (UCI) 2001. kada je navodno bio pozitivan na utrci Švicarskoj. "Novac sam donirao, ali ne zbog skrivanja dopinga," kazao je.

Javno priznanje o sustavnom dopingiranju moglo bi ga stajati milijune dolara, smatraju američki pravni stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se kako je Armstrong tijekom karijere zaradio oko 150 milijuna dolara, međutim, nakon što je priznao dugogodišnje uzimanje dopinga očekuje ga niz sudski tužbi.

Kompanija SCA Promotions već je najavila kako će ga tužiti ukoliko im ne vrati 19 milijuna dolara, s koliko su ga nagradili za njegove pobjede na Tour de Franceu. Tužbu spremaju i kompanija Tailwind Sports, te SCA. "Pouzdano znam kako je nekoliko odvjetnika diljem zemlje snimilo Armstrongovo gostovanje kod Oprah. Javnim priznanjem sasvim sigurno otežao je svoju poziciju," kazao je Geoffrey Rapp, profesor prava na sveučilištu Toledo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasio se i direktor Svjetske antidopinške agencije David Howman poručivši kako bi Armstrong o svojim dopinškim prevarama morao svjedočiti pod prisegom ukoliko želi da mu se ukine doživotna zabrana nastupanja.

"Gostovanje kod Oprah neće biti dovoljno za ukidanje zabrane nastupa," poručio je Howman, a njegovo mišljenje podržao je čelnik Američke antidopinške agencije Travis Tygart. "Televizijsko priznanje je korak u pravom smjeru. Međutim, Armstrong bi morao svjedočiti pod prisegom", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo