Hrvatska u finalu SP-a / Pljušte reakcije nakon plasmana Hrvatske u finale SP-a, a izbornik poručuje da posao nije gotov

Utakmica generacije koja je ispisala modernu hrvatsku povijest

12.7.2018.
11:10
VOYO logo

U RTL-u Danas donijeli smo sve najvažnije informacije sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, a u RTL-ovom Specijalu, emisiji posvećenoj povijesnom uspjehu Vatrenih u kojoj smo razgovarali s izbornikom Zlatkom Dalićem.

Cijeli razgovor pogledajte OVDJE!

Razgovarali smo s trenerom svih trenera, Miroslavom Ćirom Blaževićem, koji je 1998. Hrvatsku doveo do brončane medalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pogledajte OVDJE.

Razgovarali smo s i predsjednicom koja nažalost utakmicu Hrvatska-Engleska nije mogla pratiti uživo jer je otputovala u Bruxelles gdje je sudjelovala na dvodnevnom summitu NATO-a.

U ekskluzivnom intervju nam je otkrila s kim je gledala Vatrene, što su o pobjedi Hrvatske rekli njezini kolege državnici i kako se priprema za nedjeljno finale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor pogledajte OVDJE.

A nakon Davora Šukera, Marija Stanića, i jučer Slavena Bilića s našim Markom Vargekom koji prati reprezentaciju u Rusiji progovorio je još jedan vatreni iz brončane generacije 98.  - Dražen Ladić. 

Ladić je otkrio kako misli da igrači još uvijek nisu svjesni uspjeha koji su ostvarili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor pogledajte OVDJE.

Kažu da danas nije lako biti Englez, upališ svjetlo, podsjeti te na Hrvatsku, uzmeš olovku podsjeti te na Hrvatsku, vežeš kravatu, podsjeti te na Hrvatsku.

O situaciji u Direktu je govorila naša privremena dopisnica iz Londona gospođa Sanja Novak koja ondje živi i radi već 14 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pogledajte OVDJE.

Hrvatska reprezentcija, pobjedom nad Engleskom, izborila je finale Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Uzbudljiva utakmica započela je atraktivnim golom Kierana Trippiera koji je iz slobodnog udarca sa 20 metara zatresao Subašćevu mrežu. S rezultatom 0:1 Hrvatska je otišla u drugo poluvrijeme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom pauze izbornik Zlatko Dalić Vatrenima je održao motivirajući govor koji je, očito, utjecao na igru naše momčadi. U drugom poluvremenu Hrvatska je zaigrala bolje i počele su se redati prilike. Prvo je u 65. minuti Perišić odapeo s vrha 16-erca, ali loptu je na putu do mreže uspio blokirati Walker.

Hrvatska je došla do izjednačenja u 68. minuti kada je Vrsaljko ubacio u peterac, a Perišić iz teške situacije nogom pogodio za 1:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda u 109. minuti, nakon loše reakcije engleske obrane, Perišić je glavom prebacio loptu do Mandžukića koji je ljevicom zabio za pobjedu Hrvatske i 2:1. 

Nije to bila baš najbolja izvedba Vatrenih, ali još jedna pobjeda je upisana. Mnogi su zamjerili Vatrenima na lošoj izvedbi. Bili su umorni i tromi, no prema kraju utakmice, kada su Englezi posustali, naši su se dečki izdigli i pokazali da i po treći put zaredom mogu odigrati produžetke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šime Vrsaljko bio je upitan još od utakmice s Rusijom. Danima se spekuliralo hoće li zaigrati među prvih 11. Ivan Strinić izašao je iz igre zbog jakih bolova. Nakon sjajnog pogotka koji nas je doveo u finale, iz igre odlazi i Mario Mandžukić, a vatreni vratar Danijel Subašić još uvijek nije zaliječio ozlijedu zadnje lože. 

Ivan Rakitić, koji je u utakmicama s Danskom i Rusijom zabio odlučujući pogodak iz jedanaesterca, odigrao je još jednu sjajnu partiju protiv Engleza. No činilo se da u utakmici protiv Engleza Raketa nije bio sav svoj te su mnogi njegovu igru već proglasili najgorom izvedbom na prvenstvu, no nitko, osim ljudi iz krugova reprezentacije, nije znao da je Rakitić igrao bolestan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Noć prije utakmice imao sam visoku temperaturu, 39 stupnjeva. Bolestan sam ležao u krevetu i nastojao naći snage da zaigram. Nekako sam je pronašao i eto, bilo je vrijedno", rekao je Rakitić nakon utakmice.

Upitan hoće li zaigrati u finalu protiv Francuske, koje se igra u nedjelju, Rakitić je odgovorio: "Pa to bih igrao i s jednom nogom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što se tiče američkog ESPN-a, Hrvatska je pobijedila lažima i obmanama

Kako pišu u svom tekstu koji je današnja naslovna priča, hrvatski reprezentativci lagali su sami sebe, ali i svog izbornika. Autor teksta Gab Marcotti pojašnjava da za pobjedu nije dovoljna samo želja, već i očajničke laži i obmane kako biste izdržali utakmicu. 

To su laži koje govorite svojem tijelu da se uvjerite da možete uhvatiti još jednu loptu ili spriječiti protivničko dodavanje. Morate vjerovati da možete nastaviti, kroz teške noge, strahovitu bol i nedostatak zraka. I sve to uz bistar um. Um Hrvata, za razliku od Engleza, bivao je bistriji kako je utakmica odmicala bez obzira na očitu bol i povremene greške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome je govorio i Zlatko Dalić kad je izjavio da nema koga mijenjati. Iako je hrvatski izbornik htio mijenjati igrače ranije zato što je znao da su umorni i povrijeđeni, svaki put kada bi pokušao oni bi mu rekli da je sve u redu i da se osjećaju dobro. "Kako da ih onda mijenjam? Kako sam im mogao reći da ono što osjećaju nije istina?", piše ESPN u svom članku. Znači da su lagali svog izbornika kao što su lagali sami sebe. Kako je utakmica išla, činilo se da jedan drugog hrane tom energijom i velikom obmanom.

Dalje u tekstu hvale hrvatske igrače koji su nadljudskim naporima došli do pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O pobjedi Vatrenih pišu mnogi poznati mediji, a između ostalih i ugledni New York Timesčiji tekst izazva trnce slikovitim opisima posljednje minute utakmice.

Dalić dan poslije: 'Imali smo strašan motiv da obradujemo navijače!'

A dan nakon velike utakmice pred novinare je stao i izbornik Zlatko Dalić. OVDJE pogledajte što je sve rekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijek igre Vatrenih možete pročitati OVDJE!

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo