zvijezda u usponu / Već sada uspješna BMX priča Marina Ranteša tek je na početku

Image
Foto: Pannonian

Marin Ranteš ima tek 20 godina, a već je sada ostvario uspjehe koje će svakog poklonika i sudionika BMX scene. Za tri tjedna vozit će u svom Osijeku, uoči čega je svoje ciljeve i planove za budućnost podijelio s nama

4.7.2016.
10:35
Pannonian
VOYO logo

Marin Ranteš sa svojih samo 20 godina nanizao je brojne uspjehe, a jedan od istaknutijih je nedavni ulazak u finale FISE World Series u Montpellieru, inače najvećeg svjetskog natjecanja u ekstremnim sportovima. Jedna od postaja ove serije ove godine je i Osijek, gdje će se uz Marina okupiti sama krema svjetske BMX scene od 21. do 23. srpnja. Prije dolaska u Osijek, svoje ciljeve i planove za budućnost podijelio je s nama.

Za početak, reci nam tko je Marin Ranteš kada nije najbolji hrvatski BMX vozač? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazim iz Varaždina, završio sam srednju školu za mehaničara. Živim s mamom, starijim bratom Ivanom i malom sestrom Reom. Doma imamo psa i mačka, kad sam kod kuće, pomažem majci u svakodnevnim obavezama.

Je li te u tome kakav si privatno oblikovalo i bavljenjem ovom disciplinom? Ili obrnuto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privatno, barem tako mislim, sam skroman i mislim da mi je to bila prednost kad sam krenuo u ovaj sport. U Varaždinu nema skate parka, u Hrvatskoj zadnje tri godine nema indoora, koji je i onako bio u Zagrebu. Morao sam biti skroman i naći načina kako najbolje iskoristiti ono što imam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin se u BMX zaljubio još u osnovnoj školi, a aktivno se njime počeo baviti prije šest godina. Na pitanje kako pobijediš strah od izvođenja trikova, Marin kaže:

Kako sam u početku vozio drugačiji stil, bio sam street vozač, ti prvi trikovi nisu bili toliko opasni da bih osjetio strah. Više je to bio adrenalin i želja za učenjem novih trikova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego se usudi pojedini trik izvesti u parku mora ga dobro uvježbati skačući u spužve, takozvani foampit. A od svih trikova koje trenutno izvodi najdraži mu je 360 windschildwiper, koji se nadamo vidjeti u osječkom skate parku. Još uvijek nema svoj vlastiti trik, ali se nada da će ga jednog dana osmisliti.

Image
Foto: Pannonian

Marin Ranteš

FOTO: Pannonian

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim izrade novih trikova, vjerujemo da imaš brojne planove za budućnost glede natjecanja?

Naravno! Ove godine posebno mi je važno da odem na sve postaje FISE World Series 2016. Kao što znate, bio sam na prvoj postaji u Montpellieru u Francuskoj, gdje sam se uspio plasirati u finale i ući u top 12 vozača na svijetu i osvojiti svoje prve bodove za svjetsku listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeća postaja je naš Osijek, zatim Denver u SAD-u te Edmonton u Kanadi, a na kraju idemo u Kinu. To je tek dio plana za ovu godinu.

Naravno, volim otići i na manja natjecanja u Hrvatskoj i Sloveniji, kada god sam u mogućnosti, jer ja sam stasao na tim manjim natjecanjima i uvijek se rado odazovem na njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije Pannoniana, u sklopu Like za bike u Varaždinskim Toplicama, koju organizira Toplička udruga mladih, organiziram Aqaedirt Jam.

Svakako planiram odlazak u Poljsku na Baltic Games, a najveća mi je želja jednoga dana dobiti pozivnicu za X Games u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što očekuješ od ovogodišnjeg Pannonian Challengea, čiji je BMX dio pod zaštitnim znakom UCI-ja?

Nadam se da ću se uspjeti plasirati u finale i osvojiti nove bodove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako si prošlogodišnji viceprvak  Pannoniana, vjerujemo da te za njega vežu mnoge uspomene… 

Što reći o Pannonianu... Cijelu godinu čekamo da počne. Poznato je da tko jednom dođe na Pannonian, uvijek se vraća. Tih sedam dana doživljavam kao tjedan proslave ekstremnog sporta. Uvijek je pregršt zbivanja, koncerata, druženja…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da si prošao brojna natjecanja, možeš li izdvojiti svoje najdraže uspomene, ali i najveće uspjehe kojima se možeš pohvaliti?

Najdraža uspomena mi je svakako Pannonian Challenge XV, kad sam postao dio Red Bullove obitelji. Najveći uspjeh mi je svakako ulazak u  najboljih 12 u Montpellieru ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za kraj, budući da vidimo koliko si uspješan u ovome što radiš,  zanima nas što daje toliko snage tako mladom čovjeku za sve ovo... Ukratko, koja je tajna tvog uspjeha?

Ma nema nikakve tajne. Vrlo rano sam postavio svoj cilj u životu, napravio plan i put k ostvarenju tog cilja, a i imao sam bezgraničnu podršku svoje obitelji. Znam da se mnogi ljudi cijeli život ne pronađu u nečemu i zato sam ja presretan što mogu raditi ono što volim. Jednostavno, treba biti uporan i ustrajan u onom što radiš. Ali isto tako mogu reći da osim želje i volje, treba imati i sreće, a ja mislim da sam je imao. Volim ono što radim, uživam u tome i trenutno je to najvažnija stvar u mom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pannonian

Marin Ranteš

FOTO: Pannonian

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo