RAZGOVOR S LEGENDOM / Vjeko Kobešćak secirao spektakularno finale Eura: 'Poraz nije neuspjeh, Španjolci su kvalitetniji'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Legendarni Vjekoslav Kobeščak za Net.hr analizirao je finale Eura i detektirao razloge poraza od Španjolaca

18.1.2024.
10:32
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska vaterpolo reprezentacija u utorak u Zagrebu je nakon dramatične završnice izgubila u finalu finalu Eura od Španjolske (10:11) i nije uspjela obraniti naslov europskog prvaka u vaterpolu.

Image
DRAMA U FINALU /

Dubravko Šimenc: 'Žao mi je igrača. Hrvatska voli pobjednike, volio bih da ih još više voli i kad izgube...'

Image
DRAMA U FINALU /

Dubravko Šimenc: 'Žao mi je igrača. Hrvatska voli pobjednike, volio bih da ih još više voli i kad izgube...'

Barakude su vodile gotovo cijelu utakmicu, no u završnici su pale, a Španjolci su slavili zahvaljujući nevjerojatnom pogotku Granadosa koji je 49 sekundi prije kraja "šraubom" doveo Španjolsku do prednosti 11:10, što je bilo dovoljno za prvu titulu europskog prvaka u njihovoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Finale je za Net.hr analizirao naš legendarni vaterpolist Vjekoslav Kobešćak, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, koji od 2015. godine trener dubrovačkog Juga.

"Finalna utakmica bila je vrlo kvalitetna. Vidjeli smo da je bila neizvjesna, ali svakako bih rekao da je bila kvalitetna s puno dobrih dobrih poteza. Hrvatska je stvarno jako dobro igrala tri četvrtine i bila bolji protivnik. Uspjeli su neutralizirati većim dijelom Granadosa koji je bio loš u prve tri četvrtine. Nije Perrone došao do izražaja i isto tako njihov golman nije bio dominantan kao, recimo, u polufinalu protiv Talijana. S druge strane, Sanahuja i Munárriz su na neki način držali Španjolsku u igri. Što se tiče Hrvatske. Jedna vrlo dobra igra, prvenstveno opet Bijač na golu, Naši igrači vanjske linije Vukić,Marinić-Kragić koji je imao odličan turnir, Žuvela je bio dosta dobar i tako dalje..", rekao nam je Kobeščak na početku pa analizirao finale:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakom slučaju, mislim da je u prve tri četvrtine rezultat pokazivao da je Hrvatska bila bolja. U zadnjoj četvrtini Španjolska je promijenila golmana i tu napravila jedan vrlo kvalitetan potez. Zatim su se skroz opredijelili na m-zonu. U principu, bili smo dosta pokretljivi i jako smo dobro parirali Španjolcima koji su najpokretljivija momčad trenutno uz Mađare na svijetu. Onda nas je njihova m-zona usporila i malo po malo se gubila ta sigurnost i tu se pojavio Granados s nekoliko izvanserijskih poteza, s onom asistencijom na stativu i s dva gola. Pogotovo zadnjim, odlučujućim golom i to je nešto što je vrhunac individualne izvedbe."

"Španjolska je u ovom trenutku po kvaliteti i širini vjerojatno najkvalitetnija. Ovog trenutka imaju veću kvalitetu nego mi i moramo biti zadovoljni s našom izvedbom. Ja ne bih uopće stavljao poraz u finalu kao nekakav neuspjeh, niti bih mislio da je sve što se dogodilo u zadnjoj četvrtini isključiva krivica hrvatskog mentaliteta ili nekih odluka. Mislim da je upravo do kvalitete Španjolske i do Granadosa", istaknuo je Kobeščak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskim vaterpolistima sada već za dvadesetak dana slijedi Svjetsko prvenstvo u Dohi, na kojemu je cilj osigurati plasman na Olimpijske igre u Parizu.

"Što se tiče plasmana na Olimpijske igre, mislim da je on skoro pa siguran i da tu neće biti pretjeranog šoka, s obzirom da tamo dolaze i već kvalificirane Amerika, Australija, Japan...Što se tiče samog prvenstva, očekujem drugačije prvenstvo nego što je bilo ovo u Zagrebu, ali naravno, vidjet ćemo zato što imamo Grčku koja je veliki dužnik ovog prvenstva i totalno je podbacila na ovom prvenstvu s talentom koji imaju. Zatim Talijani, koji su opet igrali fantastično, i onda kada je bilo ključno podbacili. Tu je Srbija, koja će kao i Crna Gora svakako tražiti puno puno bolji rezultat. Mađari će doći u punom sastavu, a ovdje su bili izvrsni i po meni oni su, nakon finalista nakon Španjolske i Hrvatske, najveći dobitnici Eura jer su uspjeli s drugom momčadi skoro uzeti medalju. Mislim da će dinamika biti drugačija. Moramo vidjeti kakav će biti koncipirati kriterij suđenja mijenjaju od europskog do svjetskog, iako su često isti suci u pitanju...", zaključio je Kobeščak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napete i atraktivne utakmice te još jedan pohod Hrvatske na novu medalju gledatelji mogu pratiti od 10. siječnja - na glavnom kanalu RTL-a i streaming platformi VOYO.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo