WADA SVE DOPUSTILA?

VELIKI SKANDAL TRESE SPORTSKI SVIJET: Procurila nova imena poznatih sportaša koji su koristili doping

Ruski hakeri koji su provalili u tajne dokumente Svjetske antidopinške agencije (WADA) objavili su u četvrtak još imena sportaša koji su koristili doping uz dopuštenje te organizacije, piše ugledni britanski Guardian.

Pisali smo već o tome kako su ruski hakeri na svojoj stranici Fancy Bears objavili dokumente Svjetske antidopinške agencije (WADA) koji navodno pokazuju da su sestre Williams, Serena i Venus, pale na doping testu. No, sad su se pojavila i neka nova, poznata sportska imena koja su ovoj priči još više dala na pozornosti, a sve se sad pretvorilo u veliki skandal svjetskog sporta.

RUSI BIJESNI ZBOG SKANDALOZNIH OPTUŽBI: ‘Rusiju se krivi zbog svega, to je valjda danas u modi’

“Cyber stranica pod nazivom fancy Bears objavila je dokumente koji su ukradeni iz sustava Svjetske antidopinške agencije (WADA), a u kojem se nalazi 10 imena američkih atletičara, među njima i zlatni Michelle Carter, kao i imena petorice Nijemaca, Rusa i Danaca”, objašnjava Guardian.

Naime, na tom su popisu britanski biciklisti Bradley Wiggins i Chris Froome, češka tenisačica Petra Kvitova, Amerikanka Bethanie Mattek-Sands i drugi poznati sportaši. Među njima je i 11 osvajača medalja s olimpijskih igara u Rio de Janieru, kao i njemački bacač diska Robert Harting, britanska golf igračica Charley Hull, britanska igračica ragbija Haether Fisher i britanski veslač Sam Towsend.

Svi oni su kao i Serena i Venus Williams te gimnastičarka Simone Biles nedozvoljena sredstva, uz dopuštenje WADA-e, koristili u medicinske svrhe, a ti su dokumenti kasnije dobili tajni status. Prema nekim izvorima, ruski hakeri iz grupe “Fancy Bears” imaju podatke o ukupno 29 sportaša koji su koristili doping uz dopuštenje WADA-e. Istovremeno je WADA zatražila od ruske vlade da intevenira i zaustavi djelovanje ruskih hakera.

“Osuđujemo tu kriminalnu aktivnost i tražili smo od ruske vlade da učini sve što je u njihovoj moći da zaustavi njihovo djelovanje”, izjavio je direktor WADA-e.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr