IMAMO ČETVRTO ZLATO U RIJU! / Jedriličari Fantela i Marenić obranili prednost i postali olimpijski pobjednici!

Image
Foto: AFP, WILLIAM WEST

Hrvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su zlatnu medalju u klasi 470 na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. USKORO OPŠIRNIJE...

18.8.2016.
19:30
AFP, WILLIAM WEST
VOYO logo

U plovu za odličja Fantela i Marenić su zauzeli osmo mjesto, ali su taktički izvanredno odradili utrku jer su iza sebe ostavili jedine konkurentne za zlato. Cijelo su vrijeme držali iza sebe Grke Mantisa i Kagialisa te Australce Belchera i Ryana koji su plov za odličja završili na začelju. Na kraju je srebro pripalo australskoj, a bronca grčkoj posadi.

Dvaput svjetski prvaci

Tridesetogodišnjaci iz zadarskog kluba Sv. Krševan dominirali su praktički od početka do kraja olimpijske regate. Završili su je s 15 bodova prednosti pred Australcima i Grcima te naslovu svjetskih prvaka dodali i olimpijsko zlato, prvo u povijesti hrvatskog jedrenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

ONI ZNAJU SLAVITI: Pogledajte ludu proslavu osvajača četvrtog hrvatskog zlata na Igrama u Riju

Image

ONI ZNAJU SLAVITI: Pogledajte ludu proslavu osvajača četvrtog hrvatskog zlata na Igrama u Riju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadranin i Cresanin su svjetski prvaci bili i 2009. godine, a ukupno imaju sedam svjetskih odličja. Europski su prvaci bili tri puta, a što se tiče dosadašnjih olimpijskih nastupa, u Pekingu su bili deveti, a u Londonu prije četiri godine šesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je šesta medalja za hrvatske sportaše u Riju, a četvrto zlato, nakon trijumfa strijelca Josipa Glasnovića u trapu, veslačke braće Martina i Valenta Sinkovića u dvojcu na pariće i atletičarke Sandre Perković u bacanju diska. Osim toga, Damir Martin u veslačkom samcu i jedriličar Tonči Stipanović u klasi Laser osvojili su srebra, a medalje čiji sjaj još ne znamo su osigurali i boksač Filip Hrgović u plasmanom u polufinale superteške kategorije, te vaterpolisti koji su ušli u finale.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

KONAČNI REDOSLIJED:

1. ŠIME FANTELA/IGOR MARENIĆ (HRV) 43 2. Mathew Belcher/William Ryan (Aus) 58 3. Panagiotis Mantis/Pavlos Kagialis (Grč) 58 4. Stuart McNay/Dave Hughes (SAD) 71 5. Luke Patience/Chris Grube (VB) 75 6. Anton Dahlberg/Fredrik Bergstrom (Šve) 79 7. Sofian Bouvet/Jeremie Mion (Fra) 87 8. Matthias Schmid/Florian Reichstadter (Aut) 87 9. Yannick Brauchli/Romuald Hausser (Švi) 94 10. Paul Snow-Hansen/Daniel Willcox (NZ) 104

Tekst se nastavlja ispod oglasa


UŽIVO

19:17 - Šime i Igor u moru slave najveći uspjeh u karijeri. Srebrni su Australci, a brončani Grci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:16 - Hrvatska je u Riju osvojila dvije medalje u jedrenju. Tonči Stipanović je srebrni u Laseru, a Fantela i Marenić zlatni u klasi 470.

19:14 - ZLATOOOOOO! Gotovo je. Fantela i Marenić su osmi u plovu za odličja, ali ispred Grka i Australaca. Sačuvali su time naši jedriličari prvo mjesto i donijeli Hrvatskoj prvo jedriličarsko zlato u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:09 - Osmi su Fantela i Marenić na trećoj oznaci, ali i dalje ispred Grka i Australaca koji dosta zaostaju.

19:03 - I na drugoj su oznaci naši jedriličari okrenuli peti. Australci i Grci su iza njih i čini se da su se pomirili da ne mogu do zlata i da su se odlučili posvetiti borbi za srebro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:57 - Fantela i Marenić su peti na prvoj oznaci i u apsolutno su dobitnoj situaciji jer su odmah iza njih najveći konkurenti Australci i Grci.

18:52 - Na početku se Grci, Australci i naša posada drže zajedno, što svakako najviše odgovara Fanteli i Mareniću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:50 - Počeo je plov za odličja. Sretno, Šime i Igore!

18:47 - Posade su na startu, čeka se početak plova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:37 - Plov za medalje trebao se održati u srijedu, ali u zaljevu Guanabara nije bilo vjetra. Danas je sve u redu i očekujemo početak plova.

18:35 - Fantela i Marenić imaju 27 negativnih bodova, 11 manje od Grka Mantisa i Kagialisa (38), dok treće mjesto trenutno drže Australci Belcher i Ryan s ukupno 40 negativnih bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:30 - Fantela i Marenić još su ranije osigurali medalju, a danas će saznati kakvog će sjaja biti. Naši su jedriličari u vodstvu nakon deset plovova, ali u utrci za medalje se dijele dvostruki bodovi, tako da je sve još otvoreno.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo