SUSTAVNO VARANJE I ZATAŠKAVANJE: / Novi skandal potresa svjetski sport

Image
Foto: AFP, FRANCOIS XAVIER MARIT

U ruskom plivanju godinama su se sustavno koristila zabranjena sredstva, objavio je u srijedu britanski dnevni list Times.

23.3.2016.
15:43
AFP, FRANCOIS XAVIER MARIT
VOYO logo

Rusija je, podsjećamo, zbog sustavnog korištenja dopinga do daljnjega izbačena sa svih atletskih natjecanja, pa njezinih predstavnika nije bilo ni na nedavnom Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu. Početkom ovog tjedna je, pak, Ruski hrvački savez potvrdio desetke pozitivnih doping-nalaza.

Zloglasni liječnik

Times tvrdi da je u središtu najnovijeg skandala dr. Sergej Portugalov, šef Liječničke komisije Ruskog atletskog saveza, koji je bio aktivno uključen i u rad s plivačima. Portugalov je prije nekoliko mjeseci spomenut i u izvještaju Svjetske antidopinške agencije (WADA) o sustavnom dopingu u ruskoj atletici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahtjevi da ruski plivači budu isključeni s Olimpijskih igara će se povećati nakon otkrića da je Portugalov, liječnik za kojeg je WADA preporučila doživotnu suspenziju, aktivno poticao rusku plivačku reprezentaciju na prihvaćanje politike sustavnog dopinga. Od 2009. godine, kada je Portugalov prvi put ponudio 'pomoć' ruskom plivanju, 23 plivača su suspendirana zbog dopinga, a brojka je veća od 40 ako se računaju svi vodeni sportovi", piše Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvještaju se navodi i da dvoje plivača koji su bili pozitivni na EPO nikada nisu kažnjeni, odnosno njihovi su slučajevi zataškani. Prije nekoliko je dana, podsjećamo, pozitivna na meldonij bila četverostruka svjetska prvakinja Julija Jefimova kojoj je to drugi pad u karijeri, pa joj prijeti doživotni izgon iz sporta.

'U pitanju je vjerodostojnost'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo reći da postoje neki visokorizični sportovi koje treba preispitati, a među njima je i plivanje, rekla je šefica Sportske komisije WADA-e Beckie Scott.

Na pitanje može li eventualna kazna Rusiji izazvati političke posljedice, Scott je odgovorila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U pitanju je vjerodostojnost. Ili jeste za čisti sport ili niste. Ili je crno ili je bijelo. Ako dopuštate politici da se umiješa, onda niste za čisti sport."

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo