SPORT POTRESA NOVI SKANDAL: / Četverostruki pobjednik Tour de Francea pao na doping-testu

Image
Foto: AFP

Froome tvrdi da je poslušao liječnički savjet, uzevši povećanu dozu lijeka za astmu.

13.12.2017.
13:43
AFP
VOYO logo

Četverostruki osvajač Tour de Francea Chris Froome bio je pozitivan na doping na Vuelti u Španjolskoj u rujnu, ali britanski biciklist tvrdi da nije prekršio antidopinška pravila. U Froomeovom urinu utvrđena je previsoka razina salbutamola, lijeka koji se koristi za astmu.

'Imam astmu i koristim inhalator'

Froome (32), koji je slavio na Vuelti ove godine, objasnio je u priopćenju da je poslušao liječnički savjet, uzevši povećanu dozu lijeka za astmu te da pritom nije prekoračio dopušteni limit. Međunarodna biciklistička federacija (UCI) je objavila da je obavijestila Froomea 20. rujna o 'lošim nalazima' iz uzorka koji je prikupljen nakon 18. etape, 7. rujna. Taj je uzorak imao dvostruko veću količinu od dopuštene Salbutamola koji Svjetska antidopinška agencija (WADA) tolerira kao legalni lijek za astmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poznato je da imam astmu i točno znam kakva su pravila. Koristim inhalator za ublažavanje simptoma i to uvijek u dopuštenim granicama i dobro znam da će me testirati svaki dan dok nosim majicu vodećeg na utrci", kazao je Britanac u izjavi koju je objavila njegova momčad Team Sky.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ozbiljno shvaćam svoju poziciju u sportu'

Froome je izjavio da se njegova astma pogoršala na Vuelti te da je zbog toga poslušao savjet momčadskog liječnika da poveća dozu Salbutamola.

"Ozbiljno shvaćam svoju vodeću poziciju u sportu. UCI ima apsolutno pravo pregledati rezultate testa i zajedno s momčadi ću im dati sve informacije koje traže", dodao je britanski biciklist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salbutamol je lijek čije korištenje WADA dopušta kada ga se uzima do granice od 1600 mikrograma u razdoblju od 24 sata i ne više od 800 unutar 12 sati. Sky javlja da je analiza Froomeovog uzorka pokazala prisutnost Salbutamola u koncentraciji od 2000 nanograma na mililitar (ng/ml), dok je granica WADA-e 1000 ng/ml.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo