SPEKTAKL KOJI ĆE SE PAMTITI: / Najveće zvijezde, hrvatski aduti i ostale stvari koje trebate znati o Igrama u Riju

Image
Foto: AFP

U noći s petka na subotu na slavnoj Maracani u Rio de Janeiru bit će otvorene Olimpijske igre. Sljedećih 16 dana ovaj brazilski velegrad bit će središte sportskog svijeta.

5.8.2016.
20:41
AFP
VOYO logo

Sportaši iz 206 zemalja, kao i ekipa izbjeglica koja će se natjecati pod olimpijskom zastavom, borit će se za medalje u 28 sportova. Bit će ovo Igre 31. Olimpijade, ali i tek 28. koje će se održati budući da su zbog ratova otkazane one koje su trebale biti održane 1916., 1940. i 1944. godine. Vrijedi istaknuti i da su ovo prve olimpijske igre koje će se održati na južnoameričkom tlu.

Afera s Rusijom

U Rio de Janeiru će nastupiti oko 10.500 sportaša, a po prvi put će se predstaviti nove države - Kosovo i Južni Sudan. Reprezentacija izbjeglica sastoji se od deset sportaša - petero iz Južnog Sudana, po dvoje iz Sirije i DR Konga, te jednog iz Etiopije. Najbrojnija nacija će s 554 predstavnika biti SAD, sprinter Etimoni Timuani će biti jedini natjecatelj iz Tuvalua, a Hrvatsku će predstavljati 88 sportaša. Po još jednom detalju će Rio biti zanimljiv. Bit će ovo, naime, prve olimpijske igre na kojima će se natjecati sportaši rođeni u 21. stoljeću, a najmlađa među njima je nepalska plivačica Gaurika Singh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Jelena Isinbajeva

Puno je problema bilo uoči početka Igara u Riju. Najveći je svakako onaj s ruskim sportašima koji su stigli u znatno manjem broju od očekivanoga. Nakon izvještaja Svjetske antidopinške agencije (WADA) o sustavnom dopingu u toj zemlji, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je dao sportskim federacijama pravo da zabrane nastup svim sportašima za koje postoje dokazi ili sumnja u kršenje antidopinških pravila. Najdalje je otišla Međunarodna atletska federacija (IAAF) koja je upalila crveno svjetlo svima osim daljašici Dariji Klišinoj koja već godinama živi u SAD-u. U Riju tako nećemo vidjeti mnoge velike atletske zvijezde, predvođene ikonom skoka s motkom Jelenom Isinbajevom. U svakom slučaju, na OI će nastupiti 271 ruski sportaš umjesto predviđenih 389.

Bolt protiv Gatlina

Mnoštvo je problema i u samom Brazilu. Kasnila je izgradnja brojnih objekata za Igre, zaljev Guanabara u kojem će se održati jedriličarska natjecanja je zagađen i potencijalno vrlo opasan za zdravlje sportaša, Australci su se žalili na higijenske uvjete u Olimpijskom selu, mnogi su prosvjednici pokušali ugasiti ili ukrasti olimpijsku baklju u znak protesta protiv velikih troškova organizacije Igara... Dakako, tu je i opasan virus zika koji prenose komarci i zbog kojeg je dio sportaša odustao od nastupa. Iako je vjerojatnije da su tenisači i golferi to iskoristili kao alibi da ne moraju dolaziti na Olimpijske igre na kojima nema novčanih nagrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP, PEDRO UGARTE

Usain Bolt

Natjecanja će se održavati na 32 objekta u Riju, a nogomet će se igrati i u Belo Horizonteu, Brasiliji, Manausu, Salvadoru i Sao Paulu. Medalje će se dijeliti u 306 različitih disciplina, a kao i uvijek, jedan od najiščekivanijih događaja će biti finale atletske utrke na 100 metara i, bude li sve u redu, dvoboj Usaina Bolta i Justina Gatlina. Bolt je vjerojatno i najveća zvijezda Igara, a cijeli svijet čeka odgovor može li i treći put zaredom osvojiti zlatne medalje na 100, 200 i 4x100 metara.

Hrvatska berba medalja?

Osim Bolta, oči svijeta će biti uperene i u najtrofejnijeg olimpijca svih vremena, američkog plivača Michaela Phelpsa, koji će pokušati nadograditi svoju kolekciju od 22 medalje, od čega 18 zlatnih. Novak Đoković i Serena Williams bit će prve zvijezde teniskog turnira, a pažnju će, iako bez nekoliko velikih igrača, ponovno privlačiti i američki košarkaški 'dream team'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ivan Čupić

I za kraj - Hrvatska. Mnogi stručnjaci i mediji nam predviđaju rekordnu berbu medalja, što znači bolji ulov od onog londonskog prije četiri godine kada su Hrvati osvojili šest odličja. Sandra Perković će braniti zlato u bacanju diska i jedna je od naših najizglednijih medaljašica, baš kao i veslačka braća Valent i Martin Sinković u dvojcu na pariće. Velika očekivanja imamo i od vaterpolista i rukometaša, nešto manja od košarkaša koji su već plasmanom na Igre kreirali senzaciju. Do medalje bi mogla i streljačica Snježana Pejčić, možda napokon i netko od jedriličara, tu je i gimnastičar Filip Ude, blizanke Ana i Lucija Zaninović u tekvondou, boksač Filip Hrgović, veslač Damir Martin i još mnogi drugi. Definitivno nas čeka puno uzbuđenja, vjerujemo da ćete u idućih 16 dana uživati u istinskom sportskom spektaklu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo