Držao je sve u sebi / Šokantno priznanje olimpijske zvijezde: Došao je u Englesku kao rob, a ovo je njegova tragična priča

Image
Foto: Profimedia.hr

"Osjećao sam se kao da se puno terena maknulo s mojih ramena. Osjećao sam se kao ja. Tada je Mo izašao van, pravi Mo," rekao je legendarni atletičar.

12.7.2022.
14:03
Profimedia.hr
VOYO logo

Svi koji su s malo većim zanimanjem pratili ljetne Olimpijske igre, dobro znaju za ime Mohameda Faraha. On je britanski dugoprugaš koji je osvajao zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2012. i 2016. na 5000 i 10000 metara.

Farah je tek drugi atletičar u povijesti koji je na dvije uzastopne Olimpijade osvojio zlata u te dvije discipline, a općenito se smatra da je jedan od najuspješnijih atletičara svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šokantna ispovijest

Britanac je otkrio tragičnu obiteljsku priču u BBC-evom dokumentarcu. Njegovi roditelji nikad nisu bili u Ujedinjenom kraljevstvu, već žive zajedno s njegovom braćom na obiteljskom farmi u Somaliji.

Priča zapravo počinje od toga da se atletičar uopće ne zove Mohamed Farah. Njegovo pravo ime je Hussein Abdi Kahin. Kada je imao devet godina, Faraha je nepoznata žena odvela u Ujedinjeno kraljevstvo gdje se brinuo o djeci neke druge obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Godinama sam samo sve to blokirao, ali ne možete tako zauvijek," otkrio je Farah.

Image
Foto: Profimedia.hr
Image
Foto: Profimedia.hr

Bio je dječak

Farah otkriva da je imao samo osam ili devet godina kada su ga oteli. Nepoznata žena rekla mu je da putuje u Europu kako bi živio s rođacima, a on je oko toga bio uzbuđen jer nikad nije letio avionom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista žena rekla mu je da kaže kako se zove Mohamed. Imao je lažne putne dokumente na kojima se vidjela njegova fotografija pored imena 'Mohamed Farah'.

Farah je praktički bio rob, a morao je čistiti kuću i brinuti se o drugoj djeci. Ako se pobunio, ostao bi gladan. Osoblju u kući rečeno je kako je Farah izbjeglica iz Somalije, a zapravo je doma imao braću i majku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenulo je na bolje

Mladi Farah bio je nasmrt preplašen. Jedinu utjehu pronalazio je u satovima tjelesnog, a nakon nekog vremena povjerio se profesoru Alanu Watkinsonu. Njemu je Farah rekao svoj pravi identitet i ispričao sve o obitelji za koju radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor tjelesnog kontaktirao je socijalnu službu, a on je tada odveden u somalijsku obitelj koja se pobrinula o njemu.

"Još uvijek mi fali moja prava obitelj, ali od tog trenutka sve je postalo bolje. Osjećao sam se kao da se puno terena maknulo s mojih ramena. Osjećao sam se kao ja. Tada je Mo izašao van, pravi Mo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Farah dodaje da je htio reći svoju priču kako bi promijenio javno mišljenje o krijumčarenju i ropstvu.

Image
Foto: Profimedia.hr
Image
Foto: Profimedia.hr
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo