REVOLUCIJA U FORMULI 1: / Procurili 'dramatični' planovi i fotografije novog bolida; Nakon ovog ništa više neće biti isto

Image
Foto: Profimedia

Ovako će izgledati bolid u Formuli 1 u 2021.

31.10.2019.
21:28
Profimedia
VOYO logo

Šefovi Formule 1otkrili su cjelokupnoj svjetskoj javnosti svoje "dramatične" planove, kako stoji u naslovu jednog od najčitanijih tabloida u Velikoj Britaniji The Suna, "da ovaj oktanski sport ponovno bude uzbudljiv". Predsjednik FIA-e Jean Todt i predsjedavajući direktor F1 Chase Carey predstavili su pravilnik za sezonu 2021. godine, koji uključuje sporni limit od 135 milijuna funti, i to pred Grand Prix u SAD-u.

Image
LEWIS HAMILTON NAJBRŽI U MEKSIKU: /

Britanac napravio ogroman korak prema osvajanju naslova

Image
LEWIS HAMILTON NAJBRŽI U MEKSIKU: /

Britanac napravio ogroman korak prema osvajanju naslova

Dizajn bolida

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravila će pojednostaviti dizajn bolida - uz komplicirana prednja krila i zabranjene aerodinamične dijelove - kako bi smanjili turbulentni zrak koji stvaraju, olakšavajući bolidima da se približe bliže jedni drugima. Vozila će biti teža i slabija, ali F1 vjeruje da će promjene značiti više za natjecateljske utrke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo mijenja Formulu 1

Carey je rekao:

"Od 2021. godine nadalje, Formula 1 će imati bolid koji se bolje može boriti na stazi, kao i uravnoteženiju konkurenciju na stazi. Imat ćemo sport u kojem se uspjeh više određuje time za što se troši novac i kako, a ne koliko se troši - uključujući prvi put potpuno izuzev ograničenje troškova, počevši od 175 milijuna dolara, s planovima smanjenja ovog broja u budućnosti, po pravilima FIA-e. Novim bolidima dobit ćemo veći posao za sve koji sudjeluju u njemu. Dobit ćemo sport koji je i dalje vodeće svjetsko natjecanje u moto utrkama i savršen izlog vrhunske tehnologije. Formula 1 je nevjerojatan sport s velikom poviješću, herojima i navijačima diljem svijeta. Automobili će biti dizajnirani jednostavnije jer se F1 vraća osnovnim osnovama", stoji u Careyjovoj izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je uvijek bio poboljšati natjecanje i djelovanje na stazi i ujedno učiniti sport zdravijim i atraktivnijim za sve. Odobrenje pravila od strane Svjetskog vijeća za moto sport je prijelomni trenutak i pomoći će pružiti uzbudljivije utrke za sve naše navijače."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograničenje troškova jedno je od glavnih glavnih čimbenika jer timovi trenutno troše preko dvostruko reguliranog iznosa. A direktor F1-a, Ross Brawn, upozorava one ekipe koje krše pravila rekavši:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je trenutak koji su fanovi F1 čekali'

"Ako lažno prekršite financijske izvještaje, izgubit ćete prvenstvo ako ste ga osvojili".

Ostale promjene uključuju odredbu da se kalendar utrka poveća na najviše 25 utrka u sezoni - trenutno postoji 21 utrka. No, vikendi za utrke bit će skraćeni iz trenutnog četverodnevnog formata na samo tri dana. Na službenoj stranici Formule 1 pohvalili su se revolucionarnim potezom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je trenutak koji su fanovi F1 čekali. Prvi pravilan pogled na bolide koji će se natjecati 2021. godine, kao i na propise koji će prenamijeniti trke Grand Prixa onakav kakav smo ga do sada znali. Nakon više od dvije godine rada koji je uključivao veliku analizu ovog sporta na terenu i van njega, FIA i Formula 1 potvrdili su budući smjer našeg sporta objavljivanjem sveobuhvatnog skupa novih propisa koji će definirati Grand Prix serije od 2021. nadalje", stoji u objavi Formule 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo