RADUJ SE BOSNO: / Ovo je povijesni dan za naše susjede!

Image
Foto: AFP

Ljubitelji sporta u Bosni i Hercegovini su na nogama. Utorak je povijesni dan za naše susjede, ostvarili su jedan od najvećih sportskih uspjeha od osamostaljenja države.

25.8.2015.
16:42
AFP
VOYO logo

U utrci na 800 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu 24-godišnji Amel Tuka je osvojio brončanu medalju. U kinesku je prijestolnicu srednjoprugaš iz Kaknja stigao s najboljim svjetskim rezultatom godine (1:42.51), ostvarenim prije nekoliko tjedana u Monacu kada je šokirao cijeli svijet, što ga je prometnulo u jednog od favorita za odličje.

Image
BOSNA NA NOGAMA: /

Pogledajte kako je čudo iz Zenice ostavilo svijet u šoku!

Image
BOSNA NA NOGAMA: /

Pogledajte kako je čudo iz Zenice ostavilo svijet u šoku!

Dibaba ostvarila pola plana

Do zlata ipak nije došao, ono je završilo oko vrata svjetskog rekordera i olimpijskog pobjednika, Kenijca Davida Rudishe (1:45.84), ali medalja mu nije pobjegla. S rezultatom 1:46.30 osigurao je broncu, a ispred njega se ugurao i Poljak Adam Kszcot (1:46.08).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mitingu u Monacu na kojem se proslavio Tuka glavna je zvijezda ipak bila briljantna Genzebe Dibaba koja je srušila svjetski rekord na 1500 metara (3:50.07). U Peking je, dakako, došla kao prva favoritkinja u ovoj disciplini i nije razočarala. Uzela je zlato s vremenom 4:08.09, ali time je obavila tek pola zacrtanog plana. Mlađoj sestri velike Tirunesh Dibabe cilj je na ovom SP-u postati prva atletičarka u povijesti koja je na istom natjecanju osvojila naslove na 1500 i 5000 metara. Krenulo je dobro, sada slijedi drugi dio plana...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kenijac vladar prepona

Prava se senzacija dogodila u utrci na 400 metara prepone za atletičare. Navikli smo na Kenijce na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja, ali na srednjim i dugim prugama, nikako ne na preponama. No, u Pekingu je zlato osvojio Nicholas Bett s najboljim svjetskim rezultatom godine (47.79), iza njega su se smjestili Rus Denis Kudrjavcev (48.05) i Bahamac Jeffrey Gibson (48.17), a vladari ove discipline Amerikanci su ostali bez odličja.

U skoku u dalj je slavio olimpijski pobjednik, Britanac Greg Rutherford, s 8,41 metrom, a medalje su osvojili i Australac Fabrice Lappiere (8,24) i domaći predstavnik Jianan Wang (8,18). Favorizirani Amerikanac Jeff Henderson, koji je u Peking došao s najboljim rezultatom godine završio je tek na devetom mjestu sa 7,95 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo