PRVE REAKCIJE NA PREPORUKU MOO-a: / Još jednoj velikoj zvijezdi zabranjen nastup na Olimpijskim igrama

Image
Foto: AFP, CHRISTOPHE SIMON

Slušajući preporuku Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) oko ruskih sportaša među prvima je reagirala Međunarodna federacija vodenih sportova (FINA).

25.7.2016.
19:15
AFP, CHRISTOPHE SIMON
VOYO logo

U nedjelju je MOO svim međunarodnim savezima dao odriješene ruke da same donesu odluku oko toga koji ruski sportaši smiju nastupiti na skorašnjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Reakcija je to na rezultate istrage koju je provela Svjetska antidopinška agencija (WADA) i koji su pokazali da je doping u Rusiji bio raširen u gotovo svim sportovima i da se pod zaštitom države manipuliralo rezultatima doping-testova ruskih sportaša.

Image
VIJEST KOJA SE ČEKALA CIJELI TJEDAN: /

MOO objavio odluku o nastupu ruskih sportaša na Olimpijskim igrama

Image
VIJEST KOJA SE ČEKALA CIJELI TJEDAN: /

MOO objavio odluku o nastupu ruskih sportaša na Olimpijskim igrama

Ponovno testiranje

Mnoge su države tražile od MOO-a da svim ruskim sportašima zabrani nastup na Olimpijskim igrama, ali krovna svjetska sportska organizacija nije imala snage za tako drastičnu mjeru. Umjesto toga je odluku prepustila međunarodnim federacijama, a FINA je u ponedjeljak objavila da sedmero ruskih plivača ne smije nastupiti u Riju. Najveća zvijezda među njima svakako je 24-godišnja Julija Jefimova, aktualna svjetska prvakinja na 100 prsno i osvajačica bronce na dvostruko dužoj dionici prije četiri godine u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jefimova je već odrađivala suspenziju zbog pada na doping-testu, pa zabrana koju joj je odredila FINA i ne čudi toliko. U Rio neće ni Vladimir Morozov, bivši svjetski doprvak na 50 slobodno, pa Nikita Lobincev koji ima štafetnu broncu iz Londona, te Darija Ustinova, Natalija Lovcova, Anastasija Krapivina i Mihail Dovgaljuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz FINA-e su naglasili da će biti ponovno testirani svi uzorci ruskih plivača s lanjskog Svjetskog prvenstva u Kazanju, te da nitko tko je u karijeri bio kažnjen zbog dopinga neće nastupiti u Rio de Janeiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo