PRIČA KOJA ĆE VAS OBORITI S NOGU: / Svijet se sprda s njim, policija ga strpala u zatvor, a on je ispunio životni san!

Image
Foto: AFP, JONATHAN NACKSTRAND

Adrian Solano nepoznato je ime u svijetu sporta, ali priča o nastupu ovog skijaša na natjecanju Svjetskog kupa u Lahtiju doista je inspirativna. I smiješna i tužna u isto vrijeme.

23.2.2017.
12:28
AFP, JONATHAN NACKSTRAND
VOYO logo

Solano (23) je silno želio nastupiti na Svjetskom prvenstvu u skijaškom trčanju koje je u srijedu počelo u finskom Lahtiju. Činjenica da dolazi iz skijaški egzotične Venezuele i da nema praktički nikakvog iskustva u ovom sportu, nije ga u tome zaustavila.

Imao samo 28 eura

Ali umalo jest nemilosrdna francuska policija. Solano je, naime, nekoliko dana prije SP-a htio trenirati u Švedskoj u koju se uputio preko Pariza. No, na tamošnjem ga je aerodromu Charles De Gaulle zadržala policija koja mu nije vjerovala da je sportaš zato što je u džepu imao samo 28 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam došao u Pariz, objasnio sam da idem trenirati u Švedsku. No policija mi nije vjerovala da sam skijaš jer dolazim iz Venezuele. Kako sam kod sebe imao samo 28 eura, optužili su me da sam ilegalni imigrant", objasnio je Solano kojeg je policija sumnjičila i da je terorist i švercer droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solano je zadržan šest sati u pritvoru na aerodromu, a potom ga je policija otpravila u jedan pariški hotel gdje je pet dana bio pod nadzorom. Pokušaji objašnjavanja da nije imigrant nisu bili uspješni i nesretni je skijaš deportiran u Venezuelu.

"Policajci su ga ismijavali tvrdeći da u Venezueli nema snijega pa ni on ne može biti skijaš", otkrio je Solanov trener Cesar Baena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spasio ga finski novinar

Za priču je u međuvremenu saznao finski televizijski novinar Aleksi Valavuori koji je krenuo u akciju i ekspresno putem Facebooka skupio 4000 eura. Solano je dobio novu kartu i ponovno krenuo na put koji je ovaj put bio uspješan. U Helsinkiju su ga dočekali brojni novinari zainteresirani za njegovu priču, a samo 12 sati kasnije je stao i na snijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov nastup u kvalifikacijskoj utrci u srijedu nije bio uspješan, štoviše završio je diskvalifikacijom. Čim je krenu sa starta, umalo je pao na leđa, a do kraja je nekoliko puta završio u snijegu, odmarao se na stazi, imao problema sa štapovima... Ekspresno je postao viralni hit i predmet sprdnje na društvenim mrežama, ali njega nije nimalo briga. Nakon prave je odiseje ispunio svoj san i nastupio na Svjetskom prvenstvu, a pred sebe je već postavio i novi cilj - nastup na Olimpijskim igrama u Pyeongchangu sljedeće godine.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo