POTHVAT O KOJEM BRUJI CIJELI SVIJET: / Dečko kojeg trenira 74-godišnja prabaka nasljeđuje Bolta na zvjezdanom tronu

Image
Foto: AFP, JOHANNES EISELE
15.8.2016.
13:33
AFP, JOHANNES EISELE
VOYO logo

On je osvojio zlatnu medalju u utrci na 400 metara, srušivši pritom svjetski rekord velikog Michaela Johnsona koji je stajao 17 godina, točnije od Svjetskog prvenstva u Sevilli 1999. godine. Van Niekerk je jedan krug istrčao za 43.03 sekunde, nadmašivši Johnsonov rezultat za 15 stotinki.

Image
LUDA ATLETSKA NOĆ: /

Kralj sprinta Usain Bolt ušao u povijest, pao svjetski rekord velikog Michaela Johnsona

Image
LUDA ATLETSKA NOĆ: /

Kralj sprinta Usain Bolt ušao u povijest, pao svjetski rekord velikog Michaela Johnsona

'Kakav masakr'

Van Niekerk nije nepoznanica, pravu 'eksploziju' je doživio još prošle godine kada je u Pekingu postao svjetski prvak sa sjajnih 43.48. No, malo je tko očekivao da će u Riju takvom lakoćom poslati Johnsonov rekord u povijest i to iz osme staze koja se smatra najmanje povoljnom. Mnogi su pomislili da je pretjerao kada je snažno povukao u prvih 200 metara i da će puknuti u drugoj polovici, ali 24-godišnjak iz Cape Towna je u završnici još jače potegnuo. Način na koji je iza sebe ostavio dvojicu posljednjih olimpijskih pobjednika, Kiranija Jamesa i LaShawna Merritta, najbolje je opisao upravo Michael Johnson u prijenosu na BBC-u i to samo jednom riječi - masakr!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerovao sam da mogu do svjetskog rekorda, a o olimpijskom zlatu sanjam oduvijek. Blagoslovljen sam", rekao je nakon utrke života Van Niekerk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je najbolji rezultat u povijesti olimpijskih igara iz vanjske, osme staze, držao Alleyne Francique koji je 2004. istrčao 44.66. Van Niekerk ga je nadmašio za više od sekundu i pol. Nevjerojatno.

'Ne može vas svatko voljeti'

"Van Niekerk je tako mlad, što još može napraviti? Ići ispod 43 sekunde? To je nešto što sam ja vjerovao da ću napraviti, ali nikad nisam uspio. Usain Bolt će uskoro u mirovinu, a Van Niekerk bi mogao biti sljedeća zvijezda", istaknuo je Johnson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnoafrikanac je jedini čovjek u povijesti koji je 100 metara trčao ispod deset sekundi, 200 metara ispod 20 i 400 metara ispod 44 sekunde. Za njega jednostavno nema granica. A svima koji uslijed brojnih dopinških skandala sumnajju i u njegovu 'čistoću', kratko poručuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može vas svatko voljeti. Ja znam da se ne dopingiram."

'Čudesna žena'

A ono što njegov uspjeh čini dodatno nevjerojatnim i zanimljivim je činjenica da ga trenira 74-godišnja Ans Botha! Trenerica koja ima već četvero praunučadi ne da se sa staze, a u nedjelju je i ona doživjela vrhunac karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je čudesna žena. Odigrala je veliku u ulogu u ovome što sam danas. Zbog nje sam vrlo discipliniran i koncentriran. Zahvalan sam svojoj trenerici što me natjerala do mojih limita. Imam puno povjerenje u njezin rad", zaključio je Van Niekerk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo