NOVI POTRES U SVIJETU SPORTA: / Zviždač otkrio zastrašujuće podatke koji su dugo skrivani

Image
Foto: AFP

Svijet sporta potresa novi veliki skandal. Engleski Sunday Times i njemačka televizija ARD/WRD objavili su kako su dobili uvid u 12.

2.8.2015.
11:35
AFP
VOYO logo

Odmah je reagirala i Svjetska antidopinška agencija (WADA), navevši u priopćenju da je vrlo uznemirena, te da će njezina nezavisna komisija istražiti navode iz dokumentarnog filma koji je prikazao ARD/WRD.

Čak 146 medalja pod sumnjom

Sporni doklumenti pripadaju Međunardonoj atletskoj federaciji (IAAF), ali ih je Sunday Timesu i televiziji ARD/WDR otkrio neimenovani zviždač. Dva su ugledna medija spise dali na uvid dvojici poznatih antidopinških stručnjaka, znanstvenicima Robinu Parisottu i Michaelu Ashendenu, koji su došli do zastrašujućih zaključaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećinu medalja, točnije njih 146 (55 zlata), s Olimpijskih igara i svjetskih prvenstava od 2001. do 2012. godine osvojili su atletičari čiji su testovi bili sumnjivi. Nijednome od njih nije, međutim, oduzeto odličje. Nadalje, više od 800 atletičara imali su krvne uzorke koji izrazito upućuju na korištenje dopinga. Na posljednjim Olimpijskim igrama u Londonu deset su medalja osvojili atletičari čiji su rezultati testova sumnjivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolt nije sumnjiv

Rusija bi mogla biti središte velike prijevare budući da rezultati pokazuju da su više od 80 posto njezinih medalja osvojili atletičari čiji su uzorci sumnjivi Kenija, pak, ima 18 'sumnjivih' odličja. Prema izvještaju BBC-a, najveća zvijezda današnje atletike Usain Bolt nije pod sumnjom, kao ni olimpijski pobjednik na 5000 i 10.000 metara Mo Farah iako je u lipnju otkriveno kako je njegov trener Alberto Salazar prekršio brojna anti-doping pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad nisam vidio tako abnormalan skup krvnih vrijednosti. Toliki su dopingirani sportaši izgleda prošli nekažnjeno dok je IAAF besposleno sjedio i dopustio da se to događa", poručio je Parisotto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo