NIJEMCI SU NAJVEĆA SENZACIJA IGARA: / U polufinalu izbacili moćnu Kanadu i protiv Rusa će se boriti za zlato

Image
Foto: AFP

Njemački su hokejaši do sada dvaput bili brončani na olimpijskim igrama, 1932. u Lake Placidu i 1976. u Innsbrucku

23.2.2018.
16:21
AFP
VOYO logo

Hokejaši Njemačke kreirali su najveću senzaciju olimpijskog turnira pobijedivši u polufinalu Kanadu sa 4-3 (1-0, 3-1, 0-2) te će se u nedjelju po prvi put u povijesti boriti za zlatnu medalju protiv ruske reprezentacije koja je sa 3-0 svladala Češku, dok Kanađanima ostaje subotnja borba za broncu.

Strijelac i bivši igrač Medveščaka

Nakon što su u četvrtfinalu iznenađujuće izbacili Švedsku, njemački su hokejaši u polufinalu kreirali novo "čudo na ledu". Brooks Macek (15) je Nijemcima donio vodstvo u prvoj trećini, kad su imali dva igrača više na ledu. Golovima Matthiasa Plachte (24) i Franka Mauera (27) njemačka reprezentacija je došla do nevjerojatnih 3-0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogotkom nekadašnjeg igrača Medveščaka Gilberta Brulea (29) Kanađani su se vratili u utakmicu. No, samo tri minute poslije Patrick Hager je pogodio za 4-1 kad je Njemačka ponovno imala igrača više na ledu.

Image

Canada's Eric O'Dell (L) and Canada's Rene Bourque (2nd R) fight for the puck with Germany's Christian Ehrhoff (2nd L) in the men's semi-final ice hockey match between Canada and Germany during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games at the Gangneung Hockey Centre in Gangneung on February 23, 2018. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski

S takvim zaostatkom i bez Brulea koji je zbog grubog nasrtaja isključen u 33. minuti do kraja utakmice, Kanada je ušla u posljednjih 20 minuta. Mat Robinson je u 43. minuti smanjio zaostatak Kanađana, a Derek Roy je pogotkom u 50. minuti, braniteljima naslova iz Sočija i Vancouvera vratio nadu u preokret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek drugi poraz Kanađana u polufinalu

Do kraja dvoboja kanadski su hokejaši salijetali njemački gol, ali je vratar Danny aus den Birken uspio ukrotiti sve udarce. Otkako je 1992. na Igrama u Albertvilleu po prvi puta na olimpijskom hokejaškom turniru uvedena i nokaut faza natjecanja, Kanađani su tek drugi put poraženi u polufinalu. Prvi poraz doživjeli su 1998. godine u Naganu, kad su ih Česi, predvođeni sjajnim vratarom Dominikom Hašekom, izbacili na penale te kasnije postali olimpijskim pobjednicima svladavši Rusiju u finalu.

Tako će u subotu (13.10 sati) Kanada i Češka igrati za brončano odličje u Pjongčangu, a Nijemci će u nedjelju (5.10 sati) pokušati napraviti još jednu senzaciju te preko favorizirane ruske reprezentacije doći do prvog hokejskog zlata u povijesti. Njemački su hokejaši do sada dvaput bili brončani na olimpijskim igrama, 1932. u Lake Placidu i 1976. u Innsbrucku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo