BRŽE, VIŠE, NENORMALNIJE / Net.hr donosi: Najluđi svjetski rekordi; Sportski događaji stvaraju legende, a jedna koza na skateboardu, Španjolac u štiklama i zlatni retriver također su ispisali povijest

Image
Foto: Profimedia

Sportski događaji stvaraju legende, a legende ulaze u sportsku besmrtnost. Ako ste ikada bili na bilo kojem sportskom događaju, vjerojatno ste primijetiti koliko dobro igraju neki igrači, a ako pratite velika sportska natjecanja, primjetit ćete što sve organizatori neće prirediti kako bi bili posebni

11.1.2024.
7:55
Profimedia
VOYO logo

Europsko rukometno prvenstvo u Njemačkoj jučer je počelo rekordom. Jaka njemačka reprezentacija, jedni od favorita čitavog Eura, s uvjerljivih je 27-14 (13-8) svladala Švicarsku na otvaranju Europskog prvenstva koje je obilježio rekordan broj gledatelja na jednoj rukometnoj utakmici.

Na nogometnoj Merkur-Spiel Areni u Düsseldorfu našlo se čak 53.586 gledatelja.  Da, uistinu nevjerojatno zvuči ta brojka. Svake godine sport pomiće granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OVDJE možete čitati sve o Europskom prvenstvu u rukometu 2024. i gledati ekskluzivne podcaste, razgovore i priloge

Europsko rukometno prvenstvo gledajte uživo na Voyo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompletan raspored Europskog prvenstva pogledajte - OVDJE.

Image
LIJEPA USPOMENA /

U Düsseldorfu je pao svjetski rekord: Gledatelji su kao uspomenu na to mogli kupiti i čašu za pivo, evo za koliko

Image
LIJEPA USPOMENA /

U Düsseldorfu je pao svjetski rekord: Gledatelji su kao uspomenu na to mogli kupiti i čašu za pivo, evo za koliko

Nijemci srušili vlastiti rekord rukometne posjećenosti

Svako natjecanje je rekordnije od drugih, jer se probijaju logistički dosezi, mogućnosti, u današnjem sportu svako malo padaju neki rekordi... Samo da podsjetimo - Ovim rekordom srušen je prijašnji rekord posjećenosti jedne rukometne utakmice, a njega su opet postavili - Nijemci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučerašnja posjećenost Merkur-Spiel Arene je srušila dosadašnji rekord od 44.189 gledatelja koji je zabilježen na Danu rukometa u Frankfurtu 6. rujna 2014. godine.

Sportski događaji stvaraju legende

Sportski događaji stvaraju legende, a legende ulaze u sportsku besmrtnost. Ako ste ikada bili na bilo kojem sportskom događaju, vjerojatno ste primijetili koliko dobro igraju neki igrači, a ako pratite velika sportska natjecanja, primijetit ćete što sve organizatori neće prirediti kako bi bili posebni, kako bi to bio šou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igre često prelaze granice običnog natjecanja, transformirajući se u prave umjetničke izvedbe koje ostaju zapisane u analima sportske povijesti, a neke stvari zauvijek ostaju zapisane u sportskoj vječnosti...

U sportu, svaki trenutak može postati povijesni, emocija je na razini na koju običan čovjek nije naviknuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan gol, jedan poen ili jedan potez mogu zauvijek promijeniti tijek igre. Primjerice, mislite li na nogomet, sjetit ćete se legendarnih golova koji su ostali u kolektivnom pamćenju nogometnih manijaka, ili na tenis, gdje su petosatni mečevi postali sinonim za izdržljivost i mentalnu snagu...

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Za pamćenje

Povodom toga, malo smo prosurfali bespućima društvenih mreža kako bi smo pronašli neke od najluđih svjetskih sportskih rekorda. Nećemo se samo bazirati na rukometu, nego općenito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olimpijske igre - trčanje na 10,000 metara (1972.)

Finski trkač Lasse Viren se spetljao, poput najvećeg trapavka, sapleo usred utrke na 10.000 metara na Olimpijskim igrama 1972. u Munchenu i izgubio oko 20 metara. Međutim, onda je započeo neviđeni sprint ne samo da sustigne grupu, već i da je pretekne. Kao da to nije bilo dovoljno, Viren je pobjedio utrku i osvojio jednu od njegovih četiri zlatne medalje, te oborio sedmogodišnji svjetski rekord u utrci unatoč padu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NHL - Los Angeles Kings vs. Edmonton Oilers (1982.) - Najveći come-back

Tijekom redovne sezone 1981./1982., slavni Wayne Gretzky iz Oilersa postavio je rekord sezone sa 92 gola. Zatim je postigao dva od prvih pet golova Edmontona u petoj utakmici prvog kruga play-offa dok je Edmonton poveo s 5-0. No, zatim se Edmonton raspao, a LA Kingsi postigli su pet golova samo u trećem razdoblju, trećoj četvrtini, a onda i izjednačili utakmicu samo pet sekundi prije kraja regularnog vremena. Zatim, manje od tri minute u produžetku, Daryl Evans iz Kingsa postigao je gol za pobjedu u igri i seriji, naeelektrizirajući publiku u L.A. To je najveći povratak u povijesti NHL doigravanja i naziva se Čudo u Manchesteru zbog arene Kingsa, koja se nalazi na Manchester Boulevardu u Inglewoodu, Kalifornija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći prosjek u NBA ligi po utakmici i najveći broj osvojenih žena

U NBA vijestima i postavljanju rekorda, Wilt the Stilt, jedan jedini Wilt Chamberlain, je jedini igrač koji je postigao 100 poena u utakmici i jedini košarkaš na svijetu koji je bio uspješan i "zabijao" s gotovo toliko žena izvan terena koliko je zabijao poena na parketu. U svojoj je autobiografiji tvrdio da je spavao s više od 20 000 žena, što ga, pretpostavljamo, čini pravim svjetskim rekorderom i u tom segmentu. Nije sport, ali je za istaknuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći broj zabijenih golova na Svjetskom rukometnom prvenstvu (muškarci)

Island. Rukometaši Islanda su prebili Austriju, reprezentaciju koja protiv Hrvatske igra 14. siječnja u skupini B EP-a. Islanđani su im 2003. na SP-u u Portugalu utrpali 55 golova. Svi znamo tko je osvojio taj rukometni SP - Hrvatska Line Červara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći broj zabijenih golova na Svjetskom rukometnom prvenstvu (žene)

Mađarke su 2005. Australiji utrpale čak 57 golova. Da, dobro ste pročitali - 57. Australke su, čini se, ostale tada u svlačionici. Niti dan danas mnogima nije jasno što se tu dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šveđani rekorderi u rukometu na EP-u što se tiče osvojenih medalja u periodu od 1994. do 2022.

Uvijek su bili jako nezgodni. Šveđani drže svjetski rekord po broju zlata na Euru. Skandinavski run and gun, brzi i munjeviti rukomet, je tijekom povijesti ukupno uzeo 6 medalja. Imaju Šveđani i jedno srebro. Inače, 1994. je održano prvo EHF Euro u rukometu sa 12 reprezentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbrži MMA nokaut

Za ovaj događaj očevici, novinari, stručnjaci, svi koji su pisali, pričali o tome, tako legenda kaže, da je ovo bila najgora strategija ikad u slobodnoj borbi. Pa, tko trči pravo na protivnika sa spuštenim rukama?! Takahiro Kuroishi, eto tko... Zapravo je samo tražio da bude nokautiran. Ryohei Masuda je, kao što smo naveli, za 2 sekunde nokautirao Kuroishija. Dogodilo se to 19. srpnja 2008. Pamti se i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji teškaški profi boksački rekord - 49-0

U teškoj kategoriji nokauti se događaju mnogo češće nego u nižim divizijama, jer su udarci jači, boksači imaju više kilograma. Jedan pogrešan potez protiv nekoga poput Rockyja Marciana završio bi na podu prije nego što bi uopće shvatio što se dogodilo. Dakle, jednostavno se više ne viđa da prvak, ne samo da postigne omjer 49-0, već i zabilježi 43 nokauta u tom procesu. Rocky Marciano se po tome pamti. Velikan, legenda,,,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najduže žongliranje nogometnom loptom na glavi

Arash Ahmadi Tifakani iz Bandar Abbasa (Iran) postavio je izvanredan rekord 27. siječnja 2017. balansirajući nogometnom loptom na glavi u trajanju od nevjerojatnih 8 sati, 42 minute i 12 sekundi. Nakon 15 godina predanog rada i pokušavanja tog epskog podviga, Ahmad je konačno ostvario svoj cilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bonus - Bizarno i rekordno na kvadrat (Guinness)

Sprint na 100 metara u visokim petama

Možda niste znali, ali prema Guinnesovoj knjizi rekorda, Španjolac Christian Roberto López Rodríguez trčao je 100 metara u visokim petama za 12.82 sekunde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Držanje teniske loptice u ustima pasa

Augie, zlatni retriver iz Teksasa, držao je 6 teniskih loptica odjednom.

Najveća udaljenost koju je na skateboardu napravila koza

Da, dobro ste pročitali! Koza Happie iz Floride zaslužila je mjesto u knjizi rekorda zbog svojih impresivnih vještina skateboardinga. Prešla je nevjerojatnih 35.96 metara na skateboardu, pokazujući svoj urođeni talent i odlučnost.

Napete i atraktivne utakmice te još jedan pohod Hrvatske na novu medalju gledatelji mogu pratiti do 28. siječnja - na glavnom kanalu RTL-a i streaming platformi VOYO

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo