NAPAD IZ RUSIJE: / 'Michaelu Phelpsu bi također trebalo zabraniti nastup na Olimpijskim igrama'

Image

Ne stišava se bura oko povezanosti ruskih sportaša s dopingom i zabrane nastupa za velik dio njih na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

26.7.2016.
18:12
VOYO logo

U nedjelju je MOO svim međunarodnim federacijama dao odriješene ruke da same donesu odluku oko toga koji ruski sportaši smiju nastupiti na skorašnjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Reakcija je to na rezultate istrage koju je provela Svjetska antidopinška agencija (WADA) i koji su pokazali da je doping u Rusiji bio raširen u gotovo svim sportovima i da se pod zaštitom države manipuliralo rezultatima doping-testova ruskih sportaša.

'Ovo je napad na Rusiju'

Još ranije je Međunarodna atletska federacija (IAAF) zabranila nastup na OI svim ruskim atletičarima s iznimkom daljašice Darije Klišine koja već godinama živi u SAD-u i prošla je više doping-testova izvan Rusije. U ponedjeljak je reagirala i Međunarodna federacija vodenih sportova (FINA) koja je odredila zabranu za sedmero ruskih plivača koji su tijekom karijere koristili nedopuštena sredstva ili se sumnja da su bili dio sustavne prijevare. Najveća zvijezda među kažnjenima je 24-godišnja Julija Jefimova, aktualna svjetska prvakinja na 100 prsno i osvajačica olimpijske bronce na dvostruko dužoj dionici prije četiri godine u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRVE REAKCIJE NA PREPORUKU MOO-a: /

Još jednoj velikoj zvijezdi zabranjen nastup na Olimpijskim igrama

Image
PRVE REAKCIJE NA PREPORUKU MOO-a: /

Još jednoj velikoj zvijezdi zabranjen nastup na Olimpijskim igrama

U obranu svojih sunarodnjaka stao je aktualni olimpijski doprvak na 100 leptir Jevgenij Korotiškin koji tvrdi da je FINA, po istim kriterijima koje je koristila za Ruse, morala suspendirati i najtrofejnijeg olimpijca svih vremena Michaela Phelpsa, vlasnika 22 olimpijske medalje.

"Ako se FINA želi držiti načela čistog sporta i strogo primjenjuje mjere diskvalifikacije zbog dopinga, onda neka to vrijedi za sve sportaše. Kako na Igrama smije sudjelovati Michael Phelps koji je bio suspendiran zbog konzumacije marihuane? Nastupit će za SAD i svi će ga podržati. Ovo je napad na Rusiju, ovo nema veze sa sportom", rekao je Korotiškin domaćim medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo