NAKON GODINA I GODINA PLANIRANJA: / Konačno imamo dokaz može li čovjek istrčati maraton za manje od dva sata

Image
Foto: AFP, JOHN MACDOUGALL

Olimpijski pobjednik u maratonu, Kenijac Eliud Kipchoge (32), u subotu je ostvario najbolje vrijeme svih vremena u ovoj disciplini pretrčavši 42.

6.5.2017.
11:59
AFP, JOHN MACDOUGALL
VOYO logo

Ovaj rezultat ipak neće biti priznat kao službeni svjetski rekord jer je ostvaren uz nedopuštenu pomoć 'zečeva'. Konkretno, svježi 'zečevi' su se uključivali na stazu usred utrke, a osim toga, sudionicima ovog neobičnog maratona su pića dodavana s mopeda što se također kosi s pravilima.

Popustio u zadnja dva kruga

Utrku koja je na pisti u Monzi počela u 5.45 ujutro sponzorirao je američki proizvođač sportske opreme Nike. Utrka je planirana godinama, a cilj je bio dokazati da ljudsko biće u idealnim uvjetima može istrčati maraton za manje od dva sata. Kipchoge na koncu u tome ipak nije uspio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zacrtao sam vrijeme ispod dva sata, ali u posljednja dva kruga sam popustio. Ipak, sretan sam i s ovim vremenom, ono je rezultat sedam mjeseci napornih priprema", izjavio je Kipchoge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo trojica natjecatelja

Svjetski rekorder u maratonu ipak će ostati Kenijac Dennis Kimetto koji je 2014. u Berlinu u regularnim uvjetima trčao 2:02:57.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Kipchogea, jedina dvojica natjecatelja u Monzi bili su Eritrejac Zersenay Tadese (35) i Etiopljanin Lelisa Desisaran (26), koji su trčali iza nekolicine trkača kojima je cilj bio diktirati tempo, a trkačima je od pomoći bio i automobil koji je emitirao zelenu liniju koja je označavala tempo za rezultat od dva sata. Tadese je ciljem prošao u vremenu 2:06:51, a Desisa u vremenu 2:14:10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo