KAKVE SENZACIJE NA STARTU! / Slovenija i Slovačka velikim preokretima slavile protiv američkih i ruskih hokejaša

Image
Foto: AFP

Amerikanci i Rusi vodili su 2-0 i na dva gola i ostali

14.2.2018.
16:24
AFP
VOYO logo

Nevjerojatnim raspletima u srijedu je započeo olimpijski turnir hokejaša na ZOI u Pjongčangu, jer je reprezentacija Slovenije preokretom stigla do 3-2 pobjede u produžetku nad SAD-om, a Slovaci su istim rezultatom, ali u osnovnih 60 minuta svladali momčad olimpijskih sportaša iz Rusije.

Turnir hokejaša, prvi u posljednjih 20 godina na kojem nema aktualnih igrača iz NHL-a, započeo je s dva velika iznenađenja, a trijumfi reprezentacija Slovenije i Slovačke još više dobijaju na težini, ako se zna da su Amerikanci protiv Slovenaca vodili 2-0 do 46. minuta, a Rusi protiv Slovaka imali 2-0 već nakon nešto više od četiri minute igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

Jan i Jan za preokret

No, naši sjeverni susjedi nisu bili obeshrabreni zaostatkom 0-2 nakon dvije trećine dvoboja u hokejskom centru Kwandong. Amerikanci su imali relativno uvjerljivu prednost zahvaljujući pogocima Briana O'Neilla (18) i Jordana Greenwaya (33). U posljednjoj dionici, nekadašnji vratar Medveščaka Gašper Krošelj zaključao je vrata, a za preokret su se pobrinula dva Jana. U 46. minuti Jan Urbas je smanjio zaostatak Slovenije. U 59. minuti kapetan Jan Muršak pogodio je za 2-2 i odveo utakmicu u produžetak. Samo 38 sekundi igre "tri na tri" u dodatnom vremenu bilo je dovoljno Janu Muršaku za drugi pogodak i veliku radost u slovenskom taboru. Slovenci su za pobjedu zaradili dva boda, a Amerikancima je ostao jedan.

Favoriti na začelju

Rusima, pak, nije ostalo ništa, iako su pogocima Vladislava Gavrikova (3) i Kirila Kaprizova (5) stvorili dva gola predosti nakon samo četiri minute i osam sekundi igre. Iako se tada činilo da će reprezentacija ruskih olimpijaca, sastavljena od igrača tri ponajbolja kluba KHL-a (SKA iz St. Peterburga, moskovskog CSKA i Metalurga iz Magnitogorska), lako upisati prva tri boda, slovački vratar Branislav Konrad više nijednom nije kapitulirao, a njegov suparnik na drugoj strani Vasilij Košečkin triput je svladan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP

Slovakia's Michal Gajkovsky (C) vies with Russia's Andrei Zubarev (R) in the men's preliminary round ice hockey match between Slovakia and Olympic Athletes from Russia during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games at the Gangneung Hockey Centre in Gangneung on February 14, 2018. / AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV

Preokret Slovacima donijeli su Peter Olvecky (17), Martin Bakoš (18) i Peter Čerešnak (49). Slovačka je sa tri boda prva u skupini B, Slovenija druga sa dva boda, treći SAD s jednim, a posljednja reprezentacija OSR bez bodova.

Olimpijski turnir čini 12 reprezentacija koje su podijeljene u tri skupine. Pobjednici skupina i najbolja drugoplasirana momčad izborit će izravan plasamn u četvrtfinale, dok će preostalih osam reprezentacija razigravati za preostala četiri mjesta. U četvrtak su na rasporedu utakmice 1. kola u preostale dvije skupine. U skupina C sastaju se Finska - Njemačka (4.10 sati) i Norveška - Švedska (8.40 sati), a u skupini A Češka - Južna Koreja i Švicarska - Kanada (obje u 13.10 sati).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo