Davorin Štetner za RTL.hr / Hrvatska je još jednom bila u središtu pažnje, WRC Croatia Rally ponovno oduševio!

Image
Foto: GP1

Da li je WRC Croatia Rally najteža utrka u kalendaru, kakvi su dojmovi nakon velike utrke i što je iduće u planu samo su neke od tema koje je Predsjednik hrvatskog auto i karting saveza komentirao ekskluzivno za RTL.hr.

4.5.2022.
8:00
GP1
VOYO logo

U travnju se drugu godinu u nizu održala utrka Svjetskog prvenstva u Rallyju. WRC Croatia Rally vozio se kroz pet hrvatskih županija i time donio spektakl neviđenih razmjera u našoj zemlji.

Slavila je finska posada Kalle Rovanperä-Jonnë Halttunen u Toyoti GR Yaris Rally1, a ponovno se o pobjedniku odlučivalo pred sam kraj utrke. Velika razlika u odnosu na prošlogodišnju utrku su uklonjene epidemiološke mjere, što je značilo da je više stotina tisuća ljudi moglo uživo svjedočiti oktanskom spektaklu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davorin Štetner, Predsjednik Upravljačkog odbora FIA WRC Croatia Rallyja i predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza, otkrio je ekskluzivno za RTL.hr kako su organizatori zadovoljni ovogodišnjom utrkom.

"Uzbudljiva utrka, na sreću napokon bez epidemioloških ograničenja! Generalni dojam je dobar, nakon prošle godine koja je bila velika nepoznanica – ove se ipak znalo većinu stvari, ali osnovni izazov bili su gledatelji. Sve je prošlo u najboljem redu, nisu se stvarali prometni čepovi i velika većina gledatelja poštivala je pravila i uputstva," kazao nam je Štetner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/9dda8e4c-cd28-11ec-a1eb-dec9ebb88f8a/original

S većim iskustvom posao je bio lakši, ali vratili su se gledatelji...

Podsjetimo, prošlogodišnja utrka bila je organizirana bez službenih gledatelja u skladu s tadašnjim epidemiološkim mjerama. Na sreću, ovogodišnje izdanje WRC Croatia Rallyja održano je pred punim kapacitetom i utrku je ispratilo više stotina tisuća gledatelja.

"Uz nekoliko novih lokacija (prekrasni Trakošćan te Platak) ipak je bilo puno veće iskustvo u organizaciji te su naši klubovi organizatori imali malo lakši posao, ali ponavljam – najveći logistički zahvat zasigurno su predstavljali gledatelji te organizacija logistike za posjetitelje," komentira Štetner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štetner priznaje kako je, u organizacijskom smislu, povratak gledatelja na tribine pružao dodatan izazov. Međutim, smatra da je sve prošlo odlično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvije najveće fun zone – one u Novigradu na Dobri te Kumrovcu i ove godine bile su vrlo atraktivne za gledatelje. Servisni park je na odličnoj lokaciji jer ipak je Zagreb milijunski grad, a ipak ostaje žal za proglašenjem na Markovom trgu umjesto servisnog parka na Velesajmu."

"Ove godine nismo uspjeli jer stručno povjerenstvo Grada Zagreba nije dalo zeleno svjetlo, ali sada kada se vidjelo da su vozila hibridna te da po gradu voze na električni pogon – možda ipak uspijemo sljedeće godine uvjeriti struku i poslati najljepšu moguću sliku u svijet."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/25a2709c-c5b8-11ec-84de-5aa82489488d/original

"Oliver Solberg rekao mi je da je ovo najteži reli koji je vozio"

Reli po Hrvatskoj uistinu opravdava velike epitete s kojima ga se hvali. U prošlogodišnjem izdanju utrke pobjednik utrke Sebastien Ogier i Julien Ingrassia ušli su u cilj s 0.6 sekundi prednosti, što je bila treća najmanja prednost u povijesti sporta.

Ovogodišnja utrka također nije razočarala. Pitanje pobjednika riješeno je u posljednjem brzincu, a vidjeli smo i neke nove rute te staze kojima su vozili najbolji vozači svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Croatia Rally već široko počinje biti na glasu kao možda i najteži reli u kalendaru Svjetskog prvenstva u reliju, ali i kao jedan od najtežih u povijesti relija. Štetner nam prenosi komentare iz prve ruke:

"Oliver Solberg rekao mi je da je ovo najteži reli koji je vozio u životu. Neuville se slaže da je za njega najteži asfaltni," otkriva Predsjednik Upravljačkog odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S druge strane šefovi najvećih timova pohvaljuju lokaciju, logistiku, organizaciju. Imao sam dosta prilike družiti se s šefovima WRC-a koji su zadovoljni, a to je jako bitno. Moja gošća bila je potpredsjednica FIA-e Anna Nordkvist koja je bila toliko oduševljena da je produžila svoj boravak za dodatni dan! Ugostili smo ih fenomenalno kao i prošle godine."

"Helikopterima smo ih vodili po najljepšim lokacijama poput dvorca Trakošćan gdje nas je u kuli ugostio Varaždinski župan Anđelko Stričak, dvorcu Miljana obitelji Kamenski, vinarija Tomac, Kurtalj, Ciban... Uz sportski organizacijski dio – ovaj dio je iznimno bitan jer ipak FIA i nakon nje WRC odlučuju o produženju ugovora, a o njemu naravno razmišljamo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje li već planovi za dogodinu? Možda obnova i poboljšanje cesti, ili uključivanje nekih novih ruta?

"Slijedi nam sastanak Upravljačkog odbora WRC-a koji sam sazvao za sljedećih nekoliko dana na kojem ćemo prodiskutirati i proanalizirati ovogodišnji WRC i krenuti s dogovorima za sljedeću godinu," nastavlja Štetner.

"Naravno – najveći operativni angažman je na klubovima te na vrijednim sportskim dužnosnicima saveza koji su uz vatrogasce, policiju i hitne službe odradili dobar posao. Veseli vidjeti da su se neke županije, a i manje jedinice aktivno uključile u uređenje cesti prije utrke i na taj način doprinjele ukupnom dojmu. Svatko može dati svoj doprinos da utrka izgleda što bolje, a Hrvatska se pokaže u pravom, gostoljubivom i urednom svjetlu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/b08a5476-c352-11ec-b484-2a7bdc5d576f/original

Vlada adekvatno popratila događaj

Činjenicu da se radilo o događaju ogromne važnosti svjedoči i da se na svečano otvaranje pojavio Predsjednik vlade Andrej Plenković, a organizatori relija blisko su surađivali s gradskim vlastima bez koje događaj ne bi bio mogući.

"Pričao sam s Danielom, njegova izjava malo je krivo interpretirana u jednom mediju. Vlada RH dala je ogroman doprinos utrci i bez nje i grada Zagreba WRC-a ne bi bilo. Predsjednik Vlade Andrej Plenković došao je na otvorenje te ispratio najbolje posade. Na otvaranju je bio i Luka Korlaet – zamjenik gradonačelnika Zagreba koji se jako nagažirao oko nekih ključnih pitanja. Sve u svemu dobra je podrška," Štetner priznaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štetnera, pak, razočarava činjenica da Hrvatska više ne iskorištava velike sportske uspjehe.

"Ono u čemu bismo naravno trebali biti bolji je iskorištavanje svih potencijala koje nam WRC pruža. Uvijek mi kroz glavu prolazi činjenica koliko smo loše iskoristili naše drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u nogometu!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dolazim u Belgiju, a tamo na briselskom aerodromu sa svih strana „vrište“ nogometaši Belgije i njihovo treće mjesto. Isto na njihovim avionima dok kod nas gotovo ništa! WRC je prilika da hrvatski turizam uhvati dosta gostiju višeg platežnog ranga, ali za to treba postojati organizirani sustav od ciljane promocije do organizacije charter letova u ciljane destinacije. Vjerujem da ćemo iskoristiti benefite koje nam motorsport pruža."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo