HRVATSKOJ JE DONIO PRVU MEDALJU U POVIJESTI: / Nisu ga mogli zaustaviti niti lom kralježnice niti paraliza, Bruno Bošnjak je ostvario svoj san

Image
Foto: AFP

"Uglavnom me najviše pogađa to što me moje tijelo sprječava da vozim tehnikom kojim sam vozio prije nesreće, ali i ovako sam presretan.

16.3.2018.
9:14
AFP
VOYO logo

Paraolimpijac Bruno Bošnjak osvojio osvojio je brončanu medalju u snowboardu na XII Paraolimpijskim igrama u Pjongčangu. To je ujedno i prvo hrvatsko odličje u povijesti na Zimskim Paraolimpijskim igrama.

Bošnjak je ranije na istim igrama završio šesti u crossu, a zlato je ispred njega odnio Amerikanac Noah Elliot dok je njegov sunarodnjak Mike Schultz bio srebrni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teška nesreća

Bruno Bošnjak snowboardom se počeo baviti s 11 godina te je nakon dvije godine nastupao na utrkama slaloma i veleslaloma. Radovao se debiju na Olimpijskim igrama u Torinu, ali je na jednoj međunarodnoj utrci pao i slomio vratnu kralježnicu te ostao paraliziran.

"Maštao sam da ću jednog dana nastupiti na olimpijskim igrama, a moj san je pokvarila nesreća. Sve je propalo i skoro sam otpisao tu svoju životnu želju. No sada se vratilo i nastupit ću na paraolimpijskim igrama", izjavio je za direktno.hr prije početka turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon četiri godine oporavka uspio je prohodati, ali tada je doživio još težu nesreću pri pada s bicikla te je slomio dva kralješka. Ipak, ponovno je stao na board, a sada je i stigao do uspjeha karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snowboard se na Paraolimpijskim igrama pojavio prije četiri godine u Sočiju u obliku snowboard crossa, a sada su mu dodani veleslalom i banked slalom.

"Sigurno da me nekada ulovi strah, na primjer nedavno sam pao na treningu, ali trener me dobro ohrabrio i motivirao. Uglavnom me najviše pogađa to što me moje tijelo sprječava da vozim tehnikom kojim sam vozio prije nesreće, ali i ovako sam presretan. Odbijam sjediti doma – sport je moj životni put", rekao je Bošnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mislim da je ovo samo početak'

"U prvoj vožnji dobio sam samopouzdanje, više sam se posvetio liniji i gledao gdje mogu ubrzati. Ovog puta išao sam na sve ili ništa. Dobro je bilo i vjerujem da bih mogao još malo poboljšati rezultat", izjavio je Bruno nakon druge vožnje u kojoj je zauzimao drugo mjesto. U posljednjoj je pao te ga je pretekao Amerikanac Schultz.

"Presretan sam što sam se upisao u povijest hrvatskih nastupa na Zimskim paraolimpijskim igrama osvajanjem prvog odličja za svoju domovinu. Ovaj uspjeh posvećujem prije svega svojim roditeljima, trenerima i svim onima koji su vjerovali u mene. Mislim da je ovo samo početak i vjerujem da mogu ostvariti još mnogo medalja u sportu koji mi tako mnogo znači", izjavio je Bošnjak neposredno po završetku natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo