Električna revolucija / Osiguravanje nužne pogonske energije: gradi se mreža punionica

Image
Foto: PR

Potaknuti subvencijama Fonda za zaštitu okoliša, sve je više hrvatskih građana zainteresirano za nabavku električnih vozila, a sve veći broj hrvatskih gradova za ugradnju javno dostupnih ELEN punionica. Kako bi odgovorio na rastući interes i potrebe, HEP je već pokrenuo proces javne nabave za dodatnih sto AC punjača

8.4.2015.
20:43
PR
VOYO logo

U središnjici HEP-a u Zagrebu predstavljena su nova električna vozila u voznom parku HEP grupe, Volkswagen e-up! i e-Golf. Detaljno je prikazan i sustav punionica ELEN koji će vozilima osiguravati nužnu pogonsku energiju.

Potaknuti subvencijama Fonda za zaštitu okoliša, sve je više hrvatskih građana zainteresirano za nabavku električnih vozila, a sve veći  broj hrvatskih gradova za ugradnju javno dostupnih ELEN punionica. Kako bi odgovorio na rastući interes i potrebe, HEP je već pokrenuo proces javne nabave za dodatnih sto AC punjača koji će poslužiti za izgradnju punionica u gradovima s kojima su već sporazumi potpisani ili će uskoro to biti. Do sada su realizirani sporazumi s Gradom Zagrebom za pilot projekt poticanja izgradnje infrastrukture na dvije lokacije i gradom Osijekom u kojem će se također postaviti dvije punionice. U pripremi su sporazumi s Rijekom, Zadrom, Varaždinom, a svoj interes za suradnju iskazali su Split, Dubrovnik, Opatija, Pula, Duga Resa, Velika Gorica, Slavonski Brod, Ludbreg, Šibenik, Karlovac... Prednost u planiranju i realizaciji punionica na novim lokacijama imat će gradovi i mjesta čiji stanovnici nabave veći broj električnih vozila i "plugin" hibrida, pa će na taj način i tržište diktirati rast broja i lokacije punionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PR

Punionica Elen

Osim punionica u gradovima, u planu je postavljanje ultra brzih DC punionica (koje bateriju napune za 15-30 minuta) na autoceste, čime bi se osigurala veza između većih hrvatskih gradova. U skladu sa svojom Strategijom do 2020., HEP će graditi javnu infrastrukturu kojom je utvrđeno 345 lokacija i kojima su pokrivene autoceste, gradovi i naselja na državnim i županijskim cestama. 

Na taj način, uz izgradnju AC punionica u gradovima, ELEN bi umrežio cijelu zemlju, a građani i turisti s električnim ili "plug-in" hibridnim vozilima mogli bi bez straha od nedostatka električne energije putovati cijelom Hrvatskom. Kao rezultat implementacije ovog projekta, te sve veće dostupnosti električnih vozila, očekuje se postupno smanjenje onečišćenja zraka u gradovima i poboljšanje kvalitete života smanjenjem emisije CO i gradske buke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PR

Punionica Elen

Na području Hrvatske trenutno je sedam javnih ELEN punionica: po jedna u Labinu i Vukovaru te pet u Koprivnici. U sjedištu HEP d.d. postavljen je jedan centralni punjač te šest šest wallboxa (slave) snage 3,7 kW.

Za sada je punjenje automobila na punionicama besplatno budući da punionice služe za testiranje tehnologije, modeliranja usluge i učinaka u pripremi za komercijalnu fazu projekta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz punionice ELEN, uzvanicima su predstavljena i vozila Volkswagen e-up! i e-Golf. Radi se o 100% električnim vozilima s najmodernijim Volkswagenovim električnim motorima, koja u potpunosti ispunjavaju očekivanja poslovne i obiteljske svakodnevnice.
e-Golf snage 85 kW (115 KS) postiže maksimalnu brzinu od 140 km/h, maksimalni doseg mu je od 130 do 190 km, uz potrošnju električne energije od 12,7 kWh. e-up! raspolaže snagom od 65 kW (85 KS), postiže maksimalnu brzinu od 130 km h, uz maksimalni doseg od 120 do 160 km i potrošnju električne energije od 11,7 kWh. Važno je napomenuti da Volkswagen uz četiri godine tvorničkog jamstva na vozila daje i osam godina jamstva na bateriju.

Predstavljena vozila HEP je nabavio uz subvenciju Fonda za zaštitu okoliša, a osim što štede gorivo i okoliš, predstavljaju novi iskorak u promicanju projekta eMobilnosti, strateškog projekta HEP grupe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo