BERBA MEDALJA U TOKIJU / Evo koliko su danas zaradili hrvatski sportaši

Image
Foto: Profimedia

MOO ne dodjeljuje nikakav novac za osvajanje olimpijskih medalja sportašima i trenerima, no taj zadatak ima svaka pojedinačna država

30.7.2021.
17:27
Profimedia
VOYO logo

U petak se na Olimpijskim igrama u Tokiju dijelio 21 komplet medalja, a hrvatski su sportaši osvojili zlato, srebro i broncu.

U hrvatskom finalu muških parova u tenisu Nikola Mektić i Mate Pavić su pobijedili Marina Čilića i Ivana Dodiga sa 6-4, 3-6, 10-6. Najbolji svjetski par je sjajno otvorio finale i već u prvom gemu oduzeli su Čiliću servis. U trećem gemu su imali još dvije break-lopte, a kod vodstva 3-1 nove dvije lopte za obrat, no Čilić i Dodig su izvukli oba gema. Međutim, nisu uspjeli vratiti i izgubljeni servis, pa je set nakon 46 minuta otišao na Pavićevu i Mektićevu stranu rezultatom 6-4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OGROMAN USPJEH ZA NAS /

Hrvatska je s trI nove medalje skočila u ukupnom poretku, bolji smo od Italije, Švicarske, Srbije, Slovenije...

Image
OGROMAN USPJEH ZA NAS /

Hrvatska je s trI nove medalje skočila u ukupnom poretku, bolji smo od Italije, Švicarske, Srbije, Slovenije...

U drugom setu su Čilić i Dodig odigrali daleko bolje i svoju priliku su dočekali u šestoj igri načinivši break za 4-2. Bio je to prvi servis kojeg su Mektić i Pavić izgubili na turniru. Prednost su sačuvali do kraja i sa 6-3 osvojili drugi set. Hrvatsko finale je razriješeno u super tie-break do 10 bodova. Mektić i Pavić su poveli sa čak 6-0 uz dva mini breaka na Čilićev i jedan na Dodigov servis načinivši veliki korak prema pobjedi. Vodili su 7-1, no Čilić i Dodig su zaprijetili smanjivši na 8-6. Ipak, iduća dva poena su otišao na Mektićevu i Pavićevu stranu.

Lijepa zarada za dobitnike medalja

Hrvatski veslač Damir Martin osvojio je brončanu medalju u samcu. Zlato je osvojio Grk Stefanos Ntouskos, a srebro Norvežanin Kjetil Borch. Martin je odlično taktički odveslao finale, na polovici utrke je zaostajao oko dvije sekunde za vodećim trojcem, uz Ntouskosa i Borcha u vrhu je bio i Danac Sverri Nielsen, a slična je situacija bila i 500 metara prije cilja. No, u samoj završnici je Danac je počeo posustajati, a Martin je pojačao te je ciljem prošao 0,15 sekundi prije za još jednu veliku medalju. U konkurenciji veslačica zlatna u samcu bila je Novozelanđanka Emma Twigg ispred Ruskinje Hane Praktasen i Austrijanke Magdalene Lobnig.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskim je sportašima osvajanje medalja donijelo i dosta veliku zaradu. MOO ne dodjeljuje nikakav novac za osvajanje olimpijskih medalja sportašima i trenerima, no taj zadatak ima svaka pojedinačna država, prema kriterijima koje odrede zakonom.

Tako će Mate Pavić i Nikola Mektić koji su osvojili zlatnu medalju dobiti svaki po 208 tisuća kuna, dok će srebrni Čilić i Dodig dobiti svaki po 130 tisuća kuna. Damir Martin, koji je osvojio brončanu medalju postat će bogatiji za 92 tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite Olimpijske igre na Eurosportu u sklopu PLAY Premium proširenog plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo