IPAK NIŠTA OD ZLATA: / Tonči Stipanović donio Hrvatskoj povijesnu srebrnu medalju

Image

Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović osvojio je srebrnu medalju na Olimijskim igrama u Rio de Janeiru. Zlato je na kraju pripalo Australcu Timu Burtonu.

16.8.2016.
17:07
VOYO logo

Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović nije uspio obraniti prvo mjesto u plovu za odličje i na koncu je osvojio srebrnu medalju u klasi Laser na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Premda je ispustio zlato, Stipanović može biti ponosan jer je osvojio prvo olimpijsko odličje u povijesti hrvatskog jedrenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipanović je uoči završnog plova bio u vodstvu sa 10 negativnih bodova prednosti u odnosu na Australca Toma Burtona. Imao je osigurano srebro i jedini cilj u plovu za odličje bilo je pokriti Australca i ne dozvoliti mu da pobjegne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, završni plov se odvio na najgori mogući način. Presudila je kazna koju je Stipanović dobio na startu jer je udario Australca pa je krenuo nakon svih. Na koncu je Burton završio kao treći, a Stipanović deveti. Zlato ide u Australiju, a srebro u Split. Treće mjesto osvojio je Novozelanđanin Sam Meech. Hrvatskom jedriličaru iskliznulo je zlato za dva boda u ukupnom poretku.

Osim Stipanovića hrvatsko jedrenje u Riju ima zasad i prvo mjesto posade u 470 Šime Fantela/Igor Marenić, te treće mjesto Ivana Kljakovića Gašpića u klasi Finn. Plov za odličja imat će i Kljaković-Gašpić, a naša posada u klasi 470 mogla bi osigurati medalju, čak i zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


UŽIVO:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:14 - Tonči Stipanović ostao je bez zlata, ali i srebro je ogromna stvar. To je prva medalja Hrvatske u jedrenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:11 - Stipanović još ima zlatnu medalju u ruci.

18:47 - Tonči Stipanović plovi za zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18.03 - Fantela i Marenić s vodećeg mjesta u ukupnom poretku započet će 8. plov u klasi 470, kao i Cupać i Kostov, koji su 17. uoči posljednjeg dana, 10. plov u klasi 49er.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U finalu Lasera Tonči Stipanović ima najmanje srebrnu medalju i borit će se za zlato. Osim Stipanovića hrvatsko jedrenje u Riju ima zasad i prvo mjesto posade u 470 Šime Fantela/Igor Marenić, te treće mjesto Ivana Kljakovića Gašpića u klasi Finn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak tri moguća hrvatska jedriličarska odličja

Plov za odličja u Laseru održat će se danas u 19 sati po hrvatskome vremenu, plov za odličja imat će i Kljaković-Gašpić, a naša posada u klasi 470 već bi danas mogla osigurati medalju, a čak i zlato. Nakon tolikih godina čekanja, super-utorak nudi čak tri hrvatska jedriličarska odličja i najavljeno veliko slavlje u Marini di Gloria.

Image
Image

Za sad su uvjeti u Riju za utrku dobri i vjerojatno će se jedriti. U slučaju nedostatka vjetra na regatnom polju, Tonči Stipanović može osvojiti zlato bez izlaska na more jer prema pravilima onaj koji je vodeći u ukupnom poretku klase Laser dobiva zlato. Vrijedi spomenuti kako vodeći u ukupnom poretku Šime Fantela i Igor Marenić plove 8., 9., 10. plov klase 470. Petar Cupać i Pavle Kostov (17. u ukupnom poretku) plove 10., 11. i 12. plov klase 49er.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo