OGLAS

KOMENTAR: / Sara Kolak nije željela čekati 'svoje' Olimpijske igre, uzela je zlato odmah!

Image

Često smo od mladih sportaša koji prvi put nastupaju na Olimpijskim igrama čuli onu famoznu rečenicu: "Sljedeće Igre bit će moje!

19.8.2016.
10:20
VOYO logo

Ludbrežanka se požurila i sa samo 21 godinom OI u Rio de Janeiru napravila svojima. Bacila je u finalu koplje do rekordnih 66.18 i osvojila - olimpijsko zlato! Do (prvog) olimpijskog zlata 21-godišnja Sara došla je godinu dana prije čak i od veličanstvene Sandre Perković. Sandra je, naime, na OI u Londonu imala 22 godine.

Istina, kad je 2013. na Europskom juniorskom prvenstvu u Rietiju osvojila broncu, pa godinu dana kasnije odličje istog sjaja i na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Eugeneu, baš nitko ju na atletskom Olimpu nije očekivao već u Riju 2016. Naročito kad se ubrzo nakon toga ozlijedila i 15 mjeseci izbivala s atletskih borilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski trener je jedini vjerovao u medalju

Čak i kad se nakon operacije ramena vratila i već na prvom natjecanju bacila novi hrvatski rekord (60,24 metara), ispunila normu za Europsko prvenstvo u Amsterdamu, a ubrzo još jednom oborila rekord (62.75) i kvalificirala se na OI u Riju, činilo se da bi "njezine" mogle biti Igre u Tokiju 2020. Mislila je tako i Sandra Perković kad joj je nakon kvalifikacija u Riju rekla neka samo uživa u finalu. Jer za medalju će se, dakako, boriti u Tokiju.

Image
Image

Sara Kolak je Ludbrežanka, u svojem gradu već ima spomen-ploču s oznakom duljine njezinog brončanog hica iz Amsterdama, no Sara Kolak u Ludbregu nikad ne bi postala olimpijskom pobjednicom. Iz Ludbrega je, zato, otišla već sa 16 godina. Studira u Rijeci, članica je riječkog Kvarnera, ali živi i trenira u Celju. Trenira s već spomenutim Hajnšekom i odličnom slovenskom kopljašicom Martinom Rataj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez toga joj neosporna činjenica da "ima talent i glavu" vjerojatno ne bi previše značila. Kao ni to da joj je uzor dvostruki olimpijski pobjednik u bacanju koplja, Norvežanin Andreas Thorkildsen.

Braza i Horvata danas dijele svjetlosne godine

Da je tome uistinu tako pokazuje slučaj našeg najboljeg skakača s motkom Ivana Horvata. Svjetski juniorski doprvak iz 2012. iste je godine debitirao na Olimpijskim igrama u Londonu i sa 5.35 zauzeo 20. mjesto u kvalifikacijama. "Plan" je bio ući u finale za četiri godine u Riju, a onda u Tokiju... To bi trebale biti "njegove" Igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Riju je, međutim, 23-godišnji Horvat s 5.30 bio tek 27. u kvalifikacijama. Olimpijsko zlato je s fantastičnih 6.03 osvojio njegov vršnjak Thiago Braz, Brazilac koji je na spomenutom Svjetskom juniorskom prvenstvu u Barceloni 2012. osvojio zlatnu medalju, preskočivši istu visinu (5.55) kao i drugoplasirani Horvat!

Image
Image

Što je Sari Ludbereg, to je Ivanu Osijek

Razlog zbog kojeg prije četiri godine izjednačene Horvata i Braza danas u rezultatskom smislu dijele svjetlosne godine vrlo je jednostavan. Braz trenira u Italiji s Vitalijem Petrovim, bivšim trenerom najboljeg motkaša svih vremena Sergeja Bubke, a Horvat ne želi otići iz Osijeka. Iako je i on bio u kampu kod Petrova i vrata su mu tamo i dalje otvorena (što bi, dakako, trebalo nešto i platiti).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je Sari Kolak Ludbreg to je Ivanu Horvatu Osijek: voljeni rodni grad u kojem nikad neće postati olimpijski pobjednik. Kao što, primjerice, ni Duje Draganja nikad ne bi u Ateni osvojio plivačko olimpijsko srebro da iz Splita nije otišao studirati na američki Berkeley. U vrhunskom je sportu to, naprosto, tako.

Sari Kolak se nije dalo čekati Tokijo ili neke sljedeće Olimpijske igre. Ono što joj se zahvaljujući talentu i radu ponudilo u Riju, uzela je u Riju. Kada bi barem i Horvat (i ljudi oko njega) konačno shvatio da se velike medalje ne kuju tamo "gdje ti je lijepo" već tamo gdje se mogu iskovati...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo