OD OLIĆA DO MODRIĆA: / Hrvatska petu godinu za redom ima igrača u finalu Lige prvaka

Image
Foto: AFP, PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Plasmanom madridskog Reala u finale Lige prvaka, nastavila se lijepa tradicija kad su Hrvati u pitanju. Petu godinu za redom hrvatski nogometaš igrat će u finalu najelitnijeg europskog natjecanja.

5.5.2016.
9:45
AFP, PIERRE-PHILIPPE MARCOU
VOYO logo

Posljednja tri puta, naši su nogometaši uspjeli i osvojiti "uhati pehar". Niz od pet finala s Hrvatima započeo je 2012. godine, kad je Bayern igrao u finalu protiv Chelsea (1:1, 3:4), ali je nažalost, Ivica Olić bio među igračima koji su promašili s bijele točke za Bavarce. Usred Münchena slavili su Englezi.

Olić izgubio finale 2010. i 2012.

Olić je ušao u 97. minuti umjesto Riberya, dok je Danijel Pranjić ostao na klupi njemačkog sastava. Bio je jedan od trojice igrača koji su promašili za Bayern u izvođenju jedanaesteraca. Ivici Oliću, koji se ovog vikenda oprašta od navijača HSV-a i zaključuje karijeru, ostaje žal za osvojenom Ligom prvaka. Dvije godine ranije, 2010. hrvatski napadač također je bio u sastavu Bayerna, zapravo, svojim je pogocima i dovukao Van Gaalovu momčad do finala. No, na Santiago Bernabeuu slavio je Mourinhov Inter s 2:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabili Mandžukić i Rakitić

Već sljedeće godine, Bayern je osvojio naslov, pobijedivši u njemačkom finalu dortmundsku Borussiju. U sastavu minhenske momčadi više nije bilo Olića, bio je tu Mario Mandžukić koji je zabio prvi gol na Wembleyu u pobjedi svoje momčadi 2:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolski finale 2014.

Sljedeće godine gledali smo španjolski finale u Lisabonu. Real je u pravoj drami uspio pobijediti Atletico u produžetku 4:1. Curili su posljednji trenuci na isteku 90. minute, a Atletico je bio blizu svog prvog europskog naslova. No, nakon sjajno izvedenog Modrićevog udarca iz kuta, Sergio Ramos uspio je svladati Thibauta Courtoisa, a u dodatnih pola sata igre, Simeoneova momčad se raspala pred naletom Reala koji je osvojio "La Decimu", 10. naslov europskog prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modrić po drugi naslov

Prošle godine slavila je Barcelona, u finalu nadigrala Juventus s 3:1, a mrežu Torineza na berlinskom Olimpijskom stadionu načeo je hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić, već u 4. minuti. Bio je to ujedno i četvrti najbrži gol u finalima Lige prvaka. Brži od Rakete bili su Enrique Mateos, Paolo Maldini i Gaizka Mendieta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I naposljetku, ove godine, Modrićev Real ponovno je u finalu, u reprizi finala iz 2014. ponovno igra protiv Atletico Madrida. Modrić ima priliku osvojiti dvije Lige prvaka, što se dosad piše samo Dariju Šimiću, koji je slavio s Milanom 2003. (protiv Tudorovog Juventusa) i 2007. (protiv Liverpoola), no ni u jednom finalu nije bio ni u zapisniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvajali Prosinečki, Bokšić, Boban, Šuker...

Ako se vratimo u prošlost, Ligu prvaka ili bivši Kup prvaka, osvajala su još petorica hrvatskih nogometaša. Robert Prosinečki bio je u sastavu Crvene zvezde koja je slavila 1991. godine. Alen Bokšić bio je na krovu Europe s Marseilleom 1994. Zvonimir Boban slavio je 1994. s Milanom koji je bio bolji od Barcelone, a godinu dana kasnije "rossoneri" nisu uspjeli ponoviti uspjeh protiv Ajaxa.

Davor Šuker bio je europski prvak s Realom 1998. a u utakmici protiv Juventusa, ušao je u 89. minuti umjesto strijelca Mijatovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bišćan prvak s Liverpoolom

Spomenuti Šimić bio je član Milana, ali bez nastupa u finalu, nije čak bio ni u sastavu 2003. i 2007. kad su Talijani osvojili, i 2005. kad su izgubili u mitskom istanbulskom finalu od Liverpoola.

Te godine, na strani Engleza bio je Igor Bišćan, ali je utakmicu odgledao s klupe za rezervne igrače. No, trofej se piše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pršo s Monacom u finalu

Dado Pršo igrao je Monacom u finalu 2004.,ali te godine naslov je osvojio Mourinhov Porto. Ipak, Pršo je te sezone zabio četiri gola u pobjedi protiv Deportiva (8:3).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U finalu Lige prvaka 2002. godine bila su i trojica Hrvata u sastavu Bayer Leverkusena koji je s 1:2 poražen protiv Realovih "galacticosa" na Hampden Parku. Boris Živković odigrao je cijelu utakmicu za Bayer, Marko Babić ušao je u prvoj minuti sudačke nadoknade, dok je Jurica Vranješ ostao je na klupi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo