Optuženi sportski velikani / Novi korupcijski skandal: Dva milijuna dolara za domaćinstvo Olimpijskih igara u Rio de Janeiru?

Bivši guverner Rio de Janeira: 'Dali smo dva milijuna dolara mita za domaćinstvo Olimpijskih igara'

5.7.2019.
19:56
VOYO logo

Dva milijuna dolara mita za osam glasova u borbi za domaćinstvo Olimpijskih igara u Rio De Jeneiru 2016. Guverner tog grada priznao je pred brazilskim sudom kako je taj iznos uplatio članovima Međunarodnog olimpijskog odbora, među kojima su bili ukrajinska legenda Sergej Bubka i bivši ruski plivač Aleksander Popov. Oni su sve nazvali lažima.

Bili su to dani ponosa i sreće kada je Rio dobio domaćinstvo Olimpijskih igara. Sedam godina poslije, nasmiješen i sada već bivši guverner Rija u zatvoru priznaje veliki skandal. Snimke su iscurile i potvrdile...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli su mi da je predsjednik Međunarodne atletske federacije (IAAF), u to vrijeme Lamine Diack, otvoren za primanje mita. Garantiraju nam pet do šest glasova i žele milijun i pol dolara", priča na snimci Sergio Cabral, bivši guverner Rio de Janeira.

Cijena je poslije narasla za dodatnih 500.000 dolara u zamjenu za još tri glasa. Cabral je u svemu izravno optužio dvije istinske sportske legende, dvojicu olimpijskih prvaka i svjetskih rekordera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjerili su me da Sergej Bubka, poznati ukrajinski atletičar, prima mito. Još jedan sportaš koji nije atletičar, ali, prema njima, onaj koji također prima mit,o jest bivši ruski plivač Aleksander Popov, svjetski prvak", rekao je Cabral.

Nije se dugo čekalo na odgovor Sergeja Bubke: "U potpunosti odbacujem sve lažne navode bivšega guvernera Rija koji trenutačno služi dugu kaznu zatvora zbog korupcije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši guverner Rija Cabral je ionako već u zatvoru - zbog pranja novca. Iza rešetaka će biti 73 godine. Ta kazna nema veze s Olimpijskim igrama, ali da je općenito nešto mutno u procesu dobivanja Igara, zna se već neko vrijeme.

"Upravo se zato ide mijenjati, išao mijenjati taj sustav vrednovanja, odnosno glasovanja za Olimpijske igre jer očito da je on izvor tih problema", rekao je Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskoga olimpijskog odbora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U spornom procesu, Rio de Janeiro je pobijedio Chicago, Tokio i Madrid kao glavne konkurente.

"Nije bilo korupcije u ponudi Rija. Nula. Usput, razlika kojom smo pobijedili daje nam mir u svemu. 66 glasova u odnosu na 32. Najveća pobjeda u povijesti Olimpijskih igara", tvrdi Carlos Arthur Nuzman, bivši predsjednik Brazilskoga olimpijskog odbora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bile su to povijesne Olimpijske igre. Za Hrvatsku po rekordnih 10 medalja. Za olimpijski svijet - po korupcijskoj sramoti.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo