VATRENI NAJNOVIJE POJAČANJE / Većina liga ulazi u završnicu, a MLS tek počinje: 'Preko bare' igraju i tri Hrvata

Image
Foto: Profimedia

Uz zvijezde koje stižu sa svih strana svijeta, u MLS-u se natječu i tri Hrvata - osvajač 1. HNL, vratar koji je puno obećavao te povremeni Vatreni.

20.2.2024.
17:55
Profimedia
VOYO logo

Dok većina europskih nogometnih liga ulazi u završnice, ona američka tek treba početi. Nova MLS sezona počinje u noći sa srijede na četvrtak kada će u dva sata iza ponoći, po našem vremenu, snage odmjeriti Inter Miami i Salt Lake.

Image
NEKA SE NIZ NASTAVI /

Poznato tko sudi uzvrat Dinama i Betisa: Naši predstavnici pod njim ne znaju za poraz

Image
NEKA SE NIZ NASTAVI /

Poznato tko sudi uzvrat Dinama i Betisa: Naši predstavnici pod njim ne znaju za poraz

Utakmicom protiv Salt Lakea krenut će i prva puna sezona Lionela Messija u MLS-u. Podsjetimo, osmerostruki osvajač Zlatne lopte stigao je u Inter Miami kao slobodan igrač u lipnju prošle godine nakon što mu je istekao ugovor s PSG-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nije Messi jedina velika zvijezda koja će ove sezone trčati travnjacima MLS-a. U Inter Miamiju se nalazi i trio s kojim je Argentinac nekada igrao u Barceloni - Luis Suárez, Sergio Busquets te Jodri Alba. Prije nešto manje od mjesec dana New York Red Bull je iz Leipziga stigao Emil Forsberg, a u isto vrijeme je Los Angeles FC doveo Huga Llorisa koji je stigao kao slobodan igrač iz Tottenhama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Rijekom osvojio 1. HNL pa otišao 'preko bare'

Uz zvijezde koje stižu sa svih strana svijeta, u MLS-u se natječu i tri Hrvata.

Najduži staž igranja 'preko bare' ima bivši branič Cibalije i Rijeke Dario Župarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župarić je prve profesionalne korake napravio u Cibaliji iz koje je u ljeto 2013. godine za 700 tisuća eura prešao u talijansku Pescaru. Nakon tri i pol godine u Italiji, ponovno se vratio u HNL, ovaj put u Rijeku, s kojom je osvojio naslov prvaka u sezoni 2016./17. U Rijeci je proveo nešto manje od tri godine kada je na početku 2020. prešao u Portland, a od tada je njihov nezamjenjiv član.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četiri sezone nastupio je u 109 utakmica za Portland, a u njima je zabio jedan gol te tome pridodao tri asistencije. Dodajmo i hvalevrijedan podatak da, iako je branič, Župarić u MLS-u još nije dobio niti jednom crveni karton, a svega 26 puta je dobio žuti.

Široj javnosti je postao poznat kada je u finalu doigravanja 2020. godine zabio pobjednički gol za drugi naslov prvaka u povijesti Portlanda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U MLS-u i 'dijete' Dinama

Još jedan Hrvat koji će se ove sezone natjecati u MLS-u je vratar Kristijan Kahlina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kahlina je svoj nogometni put počeo 2007. godine u mlađim kategorijama Dinama, ali je u HNL-u nastupio tek u sezoni 2016./17. kada je stigao u Goricu iz slovenskog Kopera.

Kahlina se u Gorici prometnuo u sjajnog vratara, a nakon svega dvije sezone ih je kao kapetan po prvi puta uveo u 1. HNL. Sjajne igre mladog vratara prepoznao je bugarski Ludogorec koji ga je doveo u ljeto 2021. godine u transferu koji je navodno vrijedio milijun eura. No, Kahlina se nije dugo zadržao u Bugarskoj te je nakon samo jedne sezone, za otprilike isti iznos, za koji je i doveden prešao u Charlotte, gdje od tada prvi vratar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvije sezone provedene u MLS-u 55 nastupa u kojima je primio 81 gol, a u 13 puta je sačuvao svoju mrežu netaknutom.

Povremeni Vatreni najnoviji član

Najsvježiji Hrvat u MLS-u koji još uvijek čeka svoj debi je Petar Musa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povremeni hrvatski reprezentativac sve je iznenadio ove zime kada je odabrao Dallas kao svoj novi klub. U Benfici se pokazao kao perspektivni mladi napadač pred kojim je svijetla budućnost, navodno je bilo ponuda iz Serije A i nizozemske Eredivisie, ali je Dallas ponudio 13 milijuna eura, a Benfica i Musa su to prihvatili te je tako Hrvat postao najskuplji igrač u povijesti kluba s kojim je potpisao ugovor na četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Musa se okušao i u 1. HNL, u kojoj je upisao 16 nastupa kao igrač Zagreba u sezoni 2015./16, no nije se uspio upisati u strijelce. Prije nego što je stigao u Benficu ljeto 2022., koja ga je dovela za za 5.5 milijuna eura iz Boaviste, nastupao je, između ostalog, za Inter Zaprešić i Slaviju Prag, ali i za brojne klubove u kojima je bio na kratkim posudbama.

U Dallasu bi Musa trebao biti prva napadačka opcija, a navodno je upravo to razlog zbog kojeg je odabrao MLS umjesto neku od europskih liga jer se želi, uz veliku minutažu, nametnuti izborniku Zlatku Daliću i izboriti za mjesto u reprezentaciji na nadolazećem Europskom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska u Rumunjskoj može napraviti veliki korak prvom mjestu! Dvoboj 28. veljače pratite na Voyo.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo