SKANDALOZNE IZJAVE / Znate li kako se navodno namješta ždrijeb Lige prvaka? Bivši šef FIFA-e otkrio: 'Evo što rade s kuglicama prije izvlačenja'

Image
Foto: Profimedia

Mnogi su se nakon UEFA-ina softverskog kravala, nagađanja o namještanju i ponavljanja ždrijeba zapitali je li uopće moguće namjestiti ždrijeb

14.12.2021.
14:08
Profimedia
VOYO logo

Prvi put u povijesti ponovljen je ždrijeb nogometne Lige prvaka, a u novom pokušaju svakako najzvučniji parovi su PSG - Real Madrid, Inter - Liverpool, te Atletico Madrid - Manchester United.

Greška se dogodila kada su prilikom ždrijeba parova osmine finala spojeni Villarreal i Manchester United, premda su igrali međusobno u skupini. Naime, u osmini finala ne smiju međusobno igrati klubovi koji su bili zajedno u skupini, te klubovi iz istih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, to nije moguće jer je Manchester United bio u skupini s Villarrealom, pa moramo izvući još jedan klub", rekao je UEFA-in dužnosnik Giorgio Marchetti nakon što je uočio grešku.

Na kraju su nogometaši Villarreala za protivnika dobili Manchester City, dok je Manchester United dobio PSG. UEFA-ina pogreška je utjecala i na Atletico Madrid koji je izvukao jednog od najtežih suparnika Bayern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ogorčeni ždrijebom

Španjolci su se žalili nakon čega je krovna organizacija europskog nogometa odlučila napraviti presedan i ponoviti ždrijeb. "Nakon tehničkog problema sa softverom vanjskog pružatelja usluga koji instruira dužnosnike koji klub može igrati s kojim klubom dogodila se materijalna greška u ždrijebu za osminu finala Lige prvaka", naveli su tako u priopćenju iz UEFA-e i onda ponovili ždrijeb.

No, na tom ponovljenom ždrijebu teško je "nastradao" Real Madrid. Španjolski mediji su objavili kako su čelnici Real Madrida bili "ogorčeni" UEFA-inom pogreškom. Razumljivo jer je "Kraljevski klub" izvukao Benficu, a u novom ždrijebu francuski PSG, jednog od favorita za osvajanje Lige prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponavljanje ždrijeba je nedopustivo," navodno su poručili sa stadiona Santiago Bernabeu.

Image
Foto: Profimedia

Blatter tvrdi da su se ždrijebovi namještali

Mnogi su se nakon UEFA-ina softverskog kravala, nagađanja o namještanju i ponavljanja ždrijeba zapitali je li uopće moguće namjestiti ždrijeb, kako se on namješta i je li se ikada namještao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O toj delikatnoj temi još je 2016. godine govorio bivši predsjednik FIFA-e, omraženi Sepp Blatter. Blatter je 2016. godine u razgovoru za argentinski La Nacional, otkrio kako je svojevremeno gledao namještanje ždrijebova klupskih natjecanja pri UEFA-i.

"Jedan čovjek u Europi je imao moć da određuje ždrijebove. Bio je to UEFA-in predsjednik Artemio Franchi. Talijan je to radio na ždrijebovima za klupska natjecanja. Ja nikada nisam sudjelovao u nečemu sličnom. Naravno da možete namjestiti ždrijeb s toplim i hladnim kuglicama. Prije ždrijeba stavite neke od njih u frižider i nema šanse da ne osjetite na ždrijebu koja je hladna i koja se treba izvući. U FIFA-i se takve stvari nisu događale, ali sam bio svjedok takvih namještanja u UEFA-i. Na najvišoj razini", rekao je tada Blater.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo