I oni se bune: Stigao neocekivani udarac Mamicu!

1.12.2014.
10:32
VOYO logo

Uz to, rijecki navijaci isticu da bi se na "crnoj listi", prema njihovim argumentima, trebao nalaziti i sam izvrsni predsjednik Dinama Zdravko Mamic.

Objavu za medije Kluba navijaca Armada donosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postovani g. Borovec,

Slijedom posljednjih dogadaja vezanih za nogometne utakmice i vec vise puta spominjane "crne liste" tj. pravo organizatora da temeljem saznanja o ranije protupravnom ponasanju, zabrane ulazak osobi na stadion, obracamo Vam se za radi dostave dodatnih informacija uz podnosenje predstavke za djelovanje organa MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim putem prvenstveno upucujemo prigovor zbog nacina sastavljanja popisa osoba s ranijim protupravnim ponasanjem bez jasnog kriterija ili ujednacenog kriterija prema svim gradanima, kao i kriterijima ulaska i izlaska sa spomenutog popisa.

//www.youtube.com/embed/iuxMLYUiZ6w

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takoder, netransparentnost popisa kao i neobavjestavanja osoba da se uopce nalaze na takvom popisu, isti cini nelegalnim. To iz razloga sto je osobama s takvog popisa onemoguceno pravo na zalbu protiv odluku o njihovom uvrstavanju na popis, kao i razloga iz kojih se tocno razloga tamo nalaze. To posebno ukoliko osobi na popisu, jos uvijek nije izrecena pravomocna presuda i/ili rjesenje kojom se utvrduje njezina krivnja.

U tom smislu, kada bi kriterij bio ujednacen za svakog gradanina Republike Hrvatske, a s obzirom na trenutnu praksu, na popisu bi se morali naci apsolutno svi posjetitelji sportskih objekata u Hrvatskoj, tim vise sto bi se to odnosilo i na mnogobrojne celnike sportskih klubova i saveza u Hrvatskoj. Pod ustavnom pretpostavkom da je zakon jednak za sve, a prema kriteriju ranijeg protupravnog ponasanja, tada bi samo na primjeru jedne od istaknutijih osoba mogli doci do osporavanja legalnosti tog popisa tj. „crne liste“. Konkretno, gradanin Zdravko Mamic, kao prvi dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i izvrsni predsjednik GNK Dinamo, visestruki je pravomocno osudeni prekrsitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imenovani, nije samo pravomocno osudeni temeljem Zakona o sprjecavanju nereda, vec je isti zbog svojeg protupravnog ponasanja, odgovarao i zbogprotupravnog ponasanja i temeljem drugih zakona. Slobodni smo zakljuciti, da je Zdravko Mamic puno vise puta izvoden pred razne sudove od prosjecnog hrvatskog navijaca. Naime, nije povjerljiv podatak da se protiv istoga vodi vise raznovrsnih sudskih postupaka.

Nastavno na navedeno, a buduci da se radi o javnoj osobi, smatramo da za nju Ravnateljstvo niti ne mora posebno provjeravati sudske presude, kao niti policijske evidencije da bi ustanovilo kakose radi o cestom prekrsitelju i da su isti prekrsaji u velikoj vecini vezani za sportska natjecanja. U ostalom, samo primjera radi, rjesenjem Prekrsajnog suda u Splitu pod poslovnim brojem: Pp 22 Prz-39/14, Zdravku Mamicu je izrecena mjera opreza temeljem clanka 34a. stavka 1. Zakona o sprjecavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, Zdravko Mamic ima zabranu prisustvovanja svim sportskim natjecanjima – nogometnim utakmicama u Splitu na gradskom stadionu „Poljud“ i stadionu „Park mladezi“ u kojima sudjeluje HNK „Hajduk“, NK „Split“ i reprezentacija Republike Hrvatske u trajanju od 9 (devet) mjeseci. Ne ulazeci u neovisnost sudskih odluka, postavlja se pitanje kako to da obican navijac, koji pocni istovjetni prekrsaj, nerijetko biva kaznjen te mu se izrice vremenski puno duza mjera zabrane prisustvovanja utakmicama kluba za kojeg navija ali i hrvatske nogometne reprezentacije.

//www.youtube.com/embed/CmZbC3SYBgU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije li i u tom slucaju, policija trebala zatraziti ostriju sankciju ili se zaliti na takvo rjesenje? Kada tome pridodamo cesto nedolicno ponasanje, pozivanje na nasilje, sprjecavanje sluzbene osobe u obavljanju duznosti te mnoge druge teze prekrsaje kao i kaznena djela, tada je razvidno da je duznost policije da i Zdravka Mamica uvrsti na popis osoba kojima organizator mora odbiti prodati ulaznicu ili izdati drugu ispravu kojom joj je omogucen ulazak na stadion.

Takva mjera, morala bi se odnositi ne samo na utakmice GNK Dinamo, vec i na utakmice ostalih klubova hrvatske nogometne reprezentacije s obzirom da se radi o prvom dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza, koji bi svakako trebao biti primjer navijacima u uzornom ponasanju, a ne vinovniku nasilja na sportskim natjecanjima i medijskom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlouporaba spomenutog dijela Zakona od strane dijela policije te prije svega nogometnih klubova nije ono cemu sluzi Zakon o sprjecavanju nereda na sportskim natjecanjima. Ukoliko sporne odredbe zakona nemaju jasan kriterij izrade popisa, tj. nemogucnost zalbe na odluku o uvrstavanjuna njih (jer mogucnost greske uvijek postoji), onda je Ravnateljstvo trebalo obavijestiti zakonodavca o poteskocama u provedbi odredenih zakonskih odredbi i traziti donosenje odgovarajucih izmjena i dopuna.

Takoder, neobavjestavanje osobe o tome da se nalazi na takvom popisu, svakako moze dovesti do podnosenja zahtjeva za zastitu ljudskih prava, kao i trazenja obestecenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim putem napominjemo da osobe koje putuju na gostujuce utakmice, redovno budu legitimirane tijekom putovanja, a da ih nitko do policijskih djelatnika ne sprjecava niti upozorava, vec im se sloboda kretanja ogranicava tek na prilazu sportskom objektu. Slijedom navedenog, molimo naslov da se ocituje vezano uz uvrstavanja Zdravka Mamica na popis osoba za koju postoje ranija saznanja o protupravnom ponasanju, kao i razloge zasto mjesno nadlezna policijska uprava tj, PU Zagrebacka, do trenutka sastavljanja ovog dopisa, nije za imenovanog nikada uputila prijedlog Prekrsajnom sudu o mjeri zabrane prisustvovanja nogometnim utakmicama GNK Dinamo i reprezentacije, a sto je praksa policijskih uprava posljednjih mjeseci.

Tim vise i iz razloga sto su zabiljezeni slucajevi kada je policija od Prekrsajnog suda zatrazila izricanje spomenute mjere zabrane i u slucajevima kada jos uvijek nije izrecena/no pravomocna presuda odnosno rjesenje. Isto tako nejasno je, zasto se ponekad policija poziva i na prekrsaje iz domene sigurnosti prometa na cestama te blaze prekrsaje iz domene Zakona o sprjecavanju nereda poput prisustva alkohola u krvi u razini manjoj od jednog promila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedbe radi, za isti prekrsaj prilikom upravljanja vozilom u praksi se vise niti ne oduzima vozacka dozvola, zbog cega se i namece pitanje zlouporabe diskrecijskog prava sluzbene osobe i nacela jednakosti u postupanju prema svim gradanima.

Zakljucno, namjera nam je ne da se ovo pismo dozivi kao svojevrsno skretanje s problema navijaca na trece osobe, vec da sluzbeni slogan hrvatske policije „sigurnost i povjerenje“, zaista zazive i na primjeru hrvatskih navijaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unaprijed zahvaljujemo te ocekujemo vas odgovor.

Klub navijaca Armada Rijeka", stoji u priopcenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo