Zdravko Mamić primio veliku pomoć u zadnji čas!

Čini se da je Zdravko Mamić otvorio novi front.

29.3.2012.
17:11
VOYO logo

Prenosimo najzanimljivije dijelove opširnog priopćenja HHO-a, koje potpisuje njegov predsjednik Ivan-Zvonimir Čičak.

"Izvršni odbor HHO-a na sjednici 16. ožujka 2012. raspravljao je o negativnim događanjima u športu, a posebice u nogometu. Odbor se, vezano uz nogomet, oglasio Izjavama br. 2 iz 2010. te izjavama br. 15 i 16 iz 2011. U izjavama iznijeli smo načelne stavove i kritički progovorili o ponašanju navijača, ali i Zdravka Mamića, Vlatka Markovića, klubova i HNS kao i društveno političke elite. Upravo s toga smatramo svojom moralnom obvezom progovoriti o drugoj strani medalje, o ponašanju navijačkih skupina, ali i aktualne politike, koji svojom djelovanjem i retorikom krše ljudska prava u nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprihvatljiv je linč kojem su izvrgnuti V. Marković predsjednik HNS-a, M. Barišić predsjednik GNK Dinamo, Z. Mamić izvršni direktor Dinama te drugi pojedinci, igrači i njihove obitelji i to od strane aktualne politike, djela medija i arogantnih divljačkih navijačkih skupina.

Zagreb je ispisan parolama 'Mamiću Srbine, Mamiću Cigane!, Mamiću smrt ti ne gine!, Ubijte Mamića!'. Na utakmicama navijači Dinama vlastitim igračima skandiraju 'Cigani, cigani!', kapetanu Dinama 'Badelju Srbine!', Josipu Šimuniću reprezentativcu rođenom u Australiji 'Šimuniću klokane!', Brazilcu Sammiru 'Sammir crnčugo!'. Čim bi tamnoputi igrač dobio loptu mumljali bi i hukali. To je posebno eskaliralo na utakmici s Istrom, hukanjem tamnoputom H. Belleu u Puli koji se rasplakao i sjeo na zemlju. Uz to vrijeđane su kao potencijalne žrtve seksualnog nasilja Barišićeva i Mamićeva supruga, Mamićeve maloljetne kćeri, njegova 85. godišnja majka i njena sestra. Atmosferu linča podgrijavaju novinari koji protivno svim profesionalnim i etičkim standardima u tekstovima i nastupima Mamića proglašavaju ludim, neuravnoteženim, čovjekom za psihijatrijsku dijagnozu (D. Butković, S. Sušec) ali i ministar športa Jovanović svojom nekontroliranom retorikom", stoji u priopćenju, a malo poslije slijedi i kritički osvrt na ponašanje ministra Jovanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjetski je i europski princip da se politika ne smije miješati u šport i kulturu. No, dužnost je politike da se barem deklarativno suprotstavi ovakvom ponašanju navijačkih skupina, što je izostalo. Umjesto toga, ministar športa Željka Jovanovića i njegova savjetnička skupina uspostavljena po novim političkim kriterijima, agresivne navijačke skupine pretvorila u svoje sinergijske saveznike u borbi za preuzimanje vlasti kako u nogometu, košarci i u drugim 'nepoćudnim športovima'. Ministar Jovanović samo za uši međunarodne javnosti govori protiv rasizma dok će na konkretna događanja u hrvatskoj šutjeti.

Njemu je teško objasniti što su europski standardi budući se radi o osobi koja dolazeći u Bruxelles ne zna razliku između Europskog Vijeća i Vijeća Europe, između Bruxellesa i Strasbourga. Koji se služi govorom mržnje govoreći o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti proglašavajući njezine članove prestarima. On rabi neprihvatljivu retoriku smatrajući da 'nepoćudne' pojedince u nogometnoj organizaciji treba istrijebiti kao komarce pri isušivanju 'močvare'. To je fašistička retorika iz poznatog Goebelsovog filmu o židovima kao štakorima", doslovno piše u priopćenju HHO-a koje završava ovim riječima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odbor poziva športske institucije, klubove, saveze i HOO te posebno HNS da se suprotstave svakom nasilju i rasizmu u športu. Prilikom svakog incidenta poput bakljada i rasističkog i uvredljivog ponašanja utakmica bi trebalo privremeno prekinuti, a sudac i organizator isprazniti onaj dio stadiona koji se ponaša na anticivilizacijski način. Jednako tako pozivamo sve športske čimbenike da se suprotstave pokušaju politike da arbitrira i kadrovira u športu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo