Benitez je u ponedjeljak dobio otkaz u Realu, a mi smo izdvojili četiri glavna razloga zašto se to dogodilo

Beniteza će na klupi Kraljevskog kluba zamijeniti legendarni Zidane

Real Madrid's coach Rafael Benitez gives a press conference at the Valdebebas training ground in Madrid on December 4, 2015. AFP PHOTO / GERARD JULIEN / AFP / GERARD JULIEN
FOTO: AFP

Rafael Benitez u ponedjeljak je i službeno dobio otkaz na klupi Real Madrida, a na toj poziciji će ga zamijeniti legenda Kraljevskog kluba Zinedine Zidane. Mi smo izdvojili četiri glavna razloga zašto je Benitez doživio takvu sudbinu.

1. Loša atmsfera

Mnogo prije nego što je svoj potpis stavio na ugovor kojim se obvezao voditi nogometnu momčad madridskog Reala, Rafael Benitez mogao je i morao znati da će mu tribine Santiago Bernabeua suditi brže od očekivanog. Uostalom, i sam je rođen prije 55 godina u Madridu, a samo taj podatak dovoljno sugerira poznavanje pulsa tribina koje drže palac spremne okrenuti ga slušajući isključivo svoje emocije. A on je u ovome trenutku spušten prema dolje. Znao je to Benitez i sam, a podsjetili su ga i mediji u trenutku kada je preuzeo klupu iz ruku svojeg prethodnika Carla Ancelottija što nisu dobro prihvatili ni sami igrači kluba niti veliki dio navijača zahvalni Talijanu na desetom naslovu u Ligi prvaka. Pružajući ruku dobrodošlice Benitezu vodeći španjolski sportski mediji pružili su mu i smjernice vođenja momčadi i očekivanja tribina, a on je u ovome trenutku propustio s uspjehom riješiti one najvažnije.

2. Poraz od Barcelone

Uteg očekivanja Realovih navijača odveć je teško breme na Benitezovim leđima, svlačionica koja ne diše zajedno s njim kamen na koji se spotaknuo, a rezultati koje postiže, posebice usporede li se s onima ni godinu dana starima, kompletiraju razloge zašto su mu mediji već prije nekog vremena počeli tražiti nasljednika. Dvije važne i usko povezane točke u ciljevima stavljenim pred Beniteza pri preuzimanju Reala bili su, pisali su tih dana španjolski mediji, osvajanje prvenstva i prekid Barcelonine dominacije. Barcelona i dalje dominira i dok je moguće da će se to do kraja sezone promijeniti, tribine ne praštaju četiri “šamara” iz El Clasica. Ne samo što je Real domaći travnjak pretvorio u poprište velikog Barceloninog uspjeha (pobjeda 0-4) već je na njemu pao, izgledalo je tako, bez volje i mogućnosti da promijeni ono što svaki Realov navijač shvaća kao rezultatsku katastrofu.

https://www.youtube.com/watch?v=t7KfrlFAETU

 

To je bio i dan u kojem je na Bernabeu krenuo koncert zvižduka koji njima i dalje odjekuje, unatoč nekim vrlo uvjerljivim pobjedama poput one iz Lige prvaka (Malmö, 8-­0) ili prvenstva (Rayo Vallecano, 10-­2). Dva vrlo uvjerljiva pobjednička rezultata nisu nagovorila tribine da okrenu palac gore i poštede Beniteza jer, i više je nego očito, niti je momčad pod njim “kliknula”, niti je on pokazao hrabrost kada se od njega to očekivalo, a niti, što mu se posebno zamjera, zna u kojem će sastavu momčad istrčati na sljedeću utakmicu.

3. Traženje alibija

U glavama navijača i dalje je prisutan niz ostvaren u ovo vrijeme prošle godine od 22 uzastopne pobjede, pri čemu je kulminacija bila osvajanje Svjetskog klupskog prvenstva. Benitez je miljama udaljen od toga, on za navijače nije uspješan trener nego strateg koji je iznevjerio principe da bi se umilio onima koji ga plaćaju. Pamtljivo je da je pred El Clasico Real bio u dugom nizu susreta u kojima je istrčala momčad u formaciji 4-­3-­3. Barceloni je suprotstavio 4-­4­-2 poredak s nedovoljno oporavljenima Benzemom, Rodriguezom i Baleom, izgubio pritom samopouzdanje, povjerenje onih koji su mu držali redove dok spomenutih nije bilo i naklonost tribina. Tražio si je Benitez alibi za mogući poraz, smatrajući da ga nitko neće kriviti udari li sa svim zvijezdama na najljućeg protivnika. Tu je pogriješio.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo AFP/AFP

4. Neslaganje s Ronaldom

No, ne samo u toj ideji, možda mu je i veća pogreška ona u kojoj propušta hraniti vječno gladni ego Cristiana Ronalda i prozivati ga najboljim na svijetu kad ga mediji to pitaju i dopuštati Garethu Baleu da radi isto. Također, ovaj je dvojac daleko od izdanja kakva su pružali pod Ancelottijevim vodstvom, a i činjenica da je u 23 dosadašnje utakmice samo dva puta na travnjak poslao istu startnu momčad (amnestira ga, samo djelomično, popis ozljeda) jasno upućuje na nedostatak osnovne ideje vodilje za upravljanje momčadi. Igrači su to shvatili, navijači to potvrđuju zvižducima, a mediji su krenuli s podsjećanjima da ne ispunjava traženo i nagađanjima o imenu novog trenera. A Benitez? On je tražio da mu se sudi na kraju sezone. Onom kraju kojeg nije dočekao.