ZAŠTO DANAS VIŠE NE POSTOJI KLASIČNA DESETKA? Boban ponudio savršeno objašnjenje: / 'Imamo briljantnih igrača, ali'

Image
Foto: Profimedia

Klasična desetka otišla je u povijest

22.5.2020.
14:45
Profimedia
VOYO logo

Nakon što je prošlog tjedna jedna televizija is Srbije emitirala dio intervjua sa Zvonimirom Bobanom u kojem se osvrnuo na događanja 13. svibnja 1990., oglasio se i sam legendarni kapetan te je pojasnio o čemu je riječ.

Image
ODAKLE SRBIMA INTERVJU S BOBANOM? /

Legendarni kapetan Dinama i Vatrenih objasnio što se tu točno dogodilo

Image
ODAKLE SRBIMA INTERVJU S BOBANOM? /

Legendarni kapetan Dinama i Vatrenih objasnio što se tu točno dogodilo

“Riječ je o intervjuu koji sam dao još prije više od tri godine, povodom premijernog prikazivanja filma o Čileancima pa je sada dio tih izjava ponovno pušten u eter”, rekao je Boban za Sportske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je pak N1 odlučio emitirati cijeli taj intervju koji je dao Gradi Brankoviću u Cirihu dok je radio u Fifu. Zanimljiv je bio dio u kojem se osvrnuo na nestanak desetke u modernom nogometu. Branković je ustvrdio da je se to dogodilo odlaskom Zidanea s velike scene.

Image
Foto: AFP, PHILIPPE DESMAZES

“Nestala je i devetka. Nogomet je i danas lijep. Vidio sam strašno debrih utakmica. Nogomet je danas zanimljiv i lijep i imamo briljantnih igrača koji su rođeni kao desetke, ali zbog načina na koji se danas igra njima je jako teško biti stvarna desetka pa su uvijek nekakav devet i pol ili deset i pol. Ne možeš više biti ona desetka koja je šef na terenu, koja uzima sve lopte i distribuira, koja određuje sve ritmove igre i za koje se vežu sve akcije. U kolektivnom nogometu to više nije moguće tako da se desetka sudarila od zid modernog nogometa. Još 80-ih za vrijeme Sacchija i sistema 4-4-2 nagovijestio se gubitak tog mjesta u nogometu iako ga se s vremena na vrijeme vraćalo. Ali to su bile uglavnom one desetke koje mogu biti i osmice,ali i četvorke. Ona klasična ‘naška’ ona nije imala odgovornost u defenzivi. U modernom nogometu to je neprihvatljivo jer se gubi ravnoteža momčadi. To se dogodilo. One desetke koje su mogle dati momčadi strukturu u zonskoj obrani poput Zidane, mene, ne uspoređujem se s njim... ili Seedorfa, onda možeš egzistirati. Nisam trebao sebe ni spomenuti”, pojasnio je Boban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo