MOGUĆE GREŠKE U PROCEDURI / Vušković svjedočio o doping skandalu: 'Liječnik nije stavio poklopac...'

Image
Foto: Profimedia

Idući će se četvrtak održati novo saslušanje kada će se razgovarati o rezultatima analize. Bild tvrdi da je Vuškovićev odvjetnički tim dostavio mišljenje neovisnih stručnjaka

3.2.2023.
23:18
Profimedia
VOYO logo

Velika nada hrvatskog nogometa Mario Vušković nakon što je bio pozitivan na doping testu u petak je izašao prvi put pred sud Njemačkog nogometnog saveza u Frankfurtu. On je 15. studenog 2022. godine suspendiran, a sredinom siječnja su rezultati B uzorka potvrdili rezultate.

Eritropoetin koji se pokazao u Vuškovićevom uzorku između ostalog koristi se kao lijek za anemiju no ako ga koristi zdrava osoba tretira ga se kao doping. Riječ je o jednom od najdulje zabranjenih supstanci u sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NASTAVLJA SE BORITI /

Vušković upao u probleme zbog dopinga: Možda ih izbjegne, no odluka nije na njemu

Image
NASTAVLJA SE BORITI /

Vušković upao u probleme zbog dopinga: Možda ih izbjegne, no odluka nije na njemu

Bild je izvijestio sa Vuškovićevog saslušanja na kojem su uz njega bili odvjetnici, prevoditelj te njegova djevojka i savjetnik Damir Smolyan. Saslušanju je prisustvovao HSV-ov sportski direktor Jonas Boldt.

'Želim svjedočiti i dokazati nevinost'

'Želim svjedočiti i dokazati svoju nevinost', izjavio je na početku Vušković, a potom odgovarao sat vremena na pitanja suda. Glavna je tema prvog dana suđenja bio način uzimanja uzorka i njegov transport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti medij prenosi kako se postavljaju pitanja kao što je mogućnost zamjene uzorka s onim njegovog suigrača Xavierom Amaechijem te pitanje je li Markus Jungbluth, liječnik zadužen za doping poštovao propise.

Također, propituje se jesu li se i koliko detaljno provodili napuci Njemačke antidopinške agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSV-ovi liječnici pobijaju Jungbluthovo svjedočenje

Bild tvrdi da su Vušković i Amaechi bili s doktorom Jungbluthom u doping prostoriji te da ni jedan od njih nije bio u stanju iz prvog pokušaja dati 90 mililitara urina te se propituje jesu li čašice bile propisno zatvorene.

'Koliko se sjećam, nije stavio poklopac', izjavio je Vušković na što je ispitivač odgovorio 'nije bilo nikakve zabune'. Uz to je naš nogometaš konstatirao kako ne govori njemački dovoljno dobro kako bi razumio pojašnjenje procedure na tom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Vuškovića u petak su svjedočili član Uprave NADA-e Lars Mortsiefer i HSV-ovi liječnici Goetz Welsch i Wolfgang Schillings.

Uzorak u liječnikovom frižideru preko vikenda

Bild tvrdi kako je u njihovim izjavama. Tako Jungbluth tvrdi da je HSV-ov liječnik Welsch bio prisutan tijekom doping testa te da je mogao Vuškovića uputiti u proceduru dok Welsch tvrdi kako je tek letimično pogledao prostoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportski sud Njemačkog saveza kao svjedoke saslušao je i člana Uprave NADA-e dr. Larsa Mortsiefera te HSV-ove liječnike Goetza Welscha i Wolfganga Schillingsa.
Razgovaralo se i o transportu i skladištenju uzorka koji je tijekom vikenda bio u hladnjaku NADA-inog liječnika Jungblutha da bi ga tek kasnije pokupila tvrtka koja vrši transport, a otkriveno je kako je detaljna dokumentacija cijelog procesa nastala tek prije dva tjedna.

Idući će se četvrtak održati novo saslušanje kada će se razgovarati o rezultatima analize. Bild tvrdi da je Vuškovićev odvjetnički tim dostavio mišljenje neovisnih stručnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ne uspije li Vušković dokazati nevinost čeka ga višegodišnja suspenzija, a postoji mogućnost i zatvorske kazne.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo