odbacio optužbe / Vrbanović: 'HNS posluje u skladu sa Zakonom, nismo prekršili nijednu izmjenu niti dopunu'

Na pitanje boji li se posjeta Sportske inspekcije u HNS-u, Vrbanović je odgovorio: "Sportska inspekcija kod nas je uvijek dobrodošla. Često nas posjećuje zbog raznih prijava, jer mi imamo dežurne prijavljivače"

9.2.2016.
15:52
VOYO logo

Hrvatski nogometni savez (HNS) posluje u skladu sa Zakonom o sportu, te nije prekršio izmjene i dopune toga Zakona donesene prije šest mjeseci, izjavio je u utorak izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

Image
počinje novi rat /

Hajduk nezadovoljan krovnom organizacijom: 'HNS djeluje van zakona, prijavit ćemo to inspekciji!'

Image
počinje novi rat /

Hajduk nezadovoljan krovnom organizacijom: 'HNS djeluje van zakona, prijavit ćemo to inspekciji!'

Podsjetimo, predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić najavio je podnošenje prijave Sportskoj inspekciji protiv Hvatskog nogometnog saveza (HNS) jer, po njegovom tumačenju, tijela Saveza od danas, 9. veljače, kada je na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama zakona o sportu, djeluju nezakonito. Inače, novi zakon Sabor RH usvojio je u srpnju 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo donošenje izmjena i dopuna Zakona o sportu ocijenili nepotrebnim, pogotovo po hitnoj proceduri, a njegovim čitanjem pronašli smo niz manjkavosti, zbog kojih smo uz još tri saveza podnijeli tužbu Ustavnom sudu jer postoji niz neustavnih odredbi. HNS se zalaže za novi Zakon o sportu koji bi riješio probleme u hrvatskom sportu mnogo dublje od onih tko sjedi u skupštini pojedinog nacionalnog sportskog saveza", rekao je Vrbanović.

On je i pojasnio kako HNS ne krši članak 47.8 Zakona o sportu donesen prošle godine, a prema kojem:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznimno, skupštinu nacionalnog nogometnog saveza osnovanog u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnog sportskog natjecanja imaju profesionalni status u smislu članka 24. ovog zakona čine:

- predstavnik pojedinoga županijskoga sportskog saveza odnosno Sportskoga saveza Grada Zagreba s jednim glasom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- predstavnik pojedinoga sportskog kluba koji sudjeluje u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog saveza s dva glasa

- predstavnici sportskih klubova koji sudjeluju u nižim stupnjevima natjecanja od najvišega stupnja nacionalnoga sportskog natjecanja, na način utvrđen statutom i

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- predstavnik udruženja sportaša i trenera koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja, na način utvrđen statutom."

"Hrvatski nogometni savez nije savez osnovan u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnoga sportskog natjecanja imaju profesionalni status. Prema Nomenklaturi sportova i sportskih grana Hrvatskog olimpijskog odbora sport nogomet ima tri sportske grane - nogomet, mali nogomet (futsal), nogomet na pijesku. Niti u jednom sportu nema podjele na muški i ženski, tako da ne možemo govoriti o muškoj košarci i ženskoj košarci ili o muškom i ženskom rukometu. Postoje samo košarka i rukomet. Sukladno tome, u prvom stupnju natjecanja u nogometu natječu se 32 kluba, 10 u prvoj muškoj HNL, 10 u prvoj ženskoj HNL i 12 u prvoj malonogometnoj ligi, a od ta 32 kluba njih 10 ima profesionalni status, što znači da u nogometu profesionalni status nema polovina klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnog sportskog natjecanja. Nije na HNS-u da se bavi tumačenjima propisa nego da ih primjenjuje onako kako piše. Ne znam niti jedan Savez koji može primijeniti ove dopune, ali to i nije naša briga", rekao je Vrbanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Na pitanje boji li se posjeta Sportske inspekcije u HNS-u, Vrbanović je odgovorio:

"Sportska inspekcija kod nas je uvijek dobrodošla. Često nas posjećuje zbog raznih prijava, jer mi imamo 'dežurne prijavljivače'. Što se tiče mogućih sankcija, njih se ne bojimo jer radimo u skladu sa zakonom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajnik HNS-a Vlado Iveta pojasnio je kako je HNS tužbu Ustavnom sudu zbog izmjena i dopuna Zakona o sportu uputio zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO), Hrvatskim paraolimpijskim odborom (HPO) i Hrvatskim savezom gluhih (HSG), jer su pronašli kako je pet od 11 članaka neustavno.

"Zakon je prepun raznih diskriminacija, prilikom njegova donošenja povrijeđeni su Pravilnik Sabora i ustavne odredbe, jer se oktroira sastav skupštine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene i dopune Zakona o sportu zagovaraju i transparentnije financiranje sportskih kolektiva, te podizanje standarda za dužnosnike u sportu.

"Klubovi su to već ranije bili dužni javno objavljivati svoje financijsko poslovanje i to na osnovu dvije druge zakonske odredbe, tako da to nije ništa novo, a odredba prema kojoj pravomoćno osuđeni na tri godine ne mogu raditi u sportu ne može se primjenjivati retroaktivno", kazao je Vrbanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo