Rijetka snimka / VIDEO Utakmica koju bi Modri rado zaboravili: Tog dana je Dubrava u polarnim uvjetima srušila moćnu Croatiju

Image
Foto: Screenshot YouTube

Momčad s istoka Zagreba je te sezone usprkos ovoj pobjedi ostala malo kratka te je sa 23 boda osvojila 17. mjesto na ljestvici i ispala iz Prve HNL u koju se više nikad nije vratila

5.6.2022.
9:00
Screenshot YouTube
VOYO logo

Kroz trideset godina HNL-a odigrane su mnoge velike utakmice. Igrali su se derbiji pred 35 tisuća ljudi, prvenstva su se rješavala u posljednjim sekundama, padali su spektakularni i bizarni golovi.

Također u Prvoj HNL su davnih 90-ih i početkom 2000-ih igrali klubovi koje danas mlađe generacije ljubitelja nogometa ili ne prepoznaju ili ih pak ne povezuju s elitnom ligom. Liga je imala i po 18 sudionika, a prvoligaškim travnjacima su gazili TŠK Topolovac, Mladost 127, Primorac iz Stobreča, Pazinka, Neretva, Dubrava i mnogi drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenga i Boršić zaledili velikog brata

Upravo posljednji od spomenutih klubova, Dubrava, davne 1993. godine kreirao je jedno od najvećih iznenađenja u hrvatskom nogometu. Novopečeni prvoligaš s istoka Zagreba skromnog budžeta i velikog srca je na svom skromnom, ali navijačima omiljenom stadionu dočekao moćnu Croatiju.

Image
Možete li pogoditi tko je na dnu /

Top 10 najlošijih HNL prvoligaša: Donosimo vam pregled najneuspješnijih momčadi u povijesti domaćeg nogometa

Image
Možete li pogoditi tko je na dnu /

Top 10 najlošijih HNL prvoligaša: Donosimo vam pregled najneuspješnijih momčadi u povijesti domaćeg nogometa

Tog 23. studenog Zagreb je bio prekriven snijegom i pomalo polarni uvjeti za igrače nisu bili ni malo ugodni. Usprkos svemu očekivala se lagana pobjeda Croatije, a preko dvije tisuće ljudi se natiskalo oko zaleđenog travnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah na početku susreta, već u šestoj minuti, šok za favorizirane goste. Nakon jednog prekida kojeg je izveo Prenga, Boršić izmiče pozornosti obrane Croatije i iz blizine zabija za 1:0. Nakon toga se očekivao uragan Modrih (u ovom slučaju bijelih) no pokazalo se da im snježni uvjeti ne odgovaraju baš najbolje. Croatia je tek stidljivo prijetila, a Dubrava preko Besnika Prenge vrebala novu kontru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzeli mjeru Croatiji pa ispali iz lige

U drugom dijelu, domaćini su mogli zapečatiti sudbinu Croatije, ali se u prvoj situaciji zbog teškog travnjaka Prenga spetljao dovoljno da ga sustigne obrana gostiju, a u drugoj prigodi je ipak bio malo prebrz pa je sudac poništio njegov pogodak za 2:0 zbog zaleđa.

Naposljetku je svoju mrežu sačuvao Dautbegović te je Dubrava došla do prve pobjede protiv Croatije u svojoj povijesti. Nije to bila jedina atraktivna predstava Dubrave u sezoni 1993./1994., jer su nepunih mjesec dana kasnije na konopcima imali i izuzetno snažnog Hajduka protiv kojeg su vodili s 2:0 da bi naposljetku bili poraženi s 3:4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Momčad s istoka Zagreba je te sezone usprkos ovoj pobjedi ostala malo kratka te je sa 23 boda osvojila 17. mjesto na ljestvici i ispala iz Prve HNL u koju se više nikad nije vratila. Croatia nije uspjela doći do titule te godine, čak što više završili su treći s dva boda zaostatka za prvakom Hajdukom i jednim bodom minusa iza gradskog rivala iz Kranjčevićeve Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo