VELIKA TAKTIČKA ANALIZA TURSKE: / Izvrstan vezni red i bezuba oštrica Imperatorova napada

Image

Turska je prvi suparnik Hrvatske na Euru, a koje su slabije i jače strane momčadi Fatiha Terima provjerite detaljnoj analizi.

12.6.2016.
9:30
VOYO logo

Prvi izbor Fatiha Terima je formacija 4-2-3-1, ali povremeno je eksperimentirao s 4-4-1-1 i 4-3-3. „Imperator“ je razbucao većinu stare garde – s nekoliko iznimaka, kao što su Arda Turan, Selcuk Inan, Gokhan Gonul i Mehmet Topal, piše Telegram.

Kvalifikacije za Euro nisu mogle početi gore za Tursku. Nakon tri utakmice Terimovi su momci s Kazahstanom dijelili posljednje mjesto u skupini. Momčad je bila u raspadu, nedostajalo joj je sinergije i – što je bilo posebno iznenađujuće za Terima – timskog duha. Iako je umalo postao javni neprijatelj broj 1, Terim je ustrajao u obećanjima da će se stvari popraviti. I jesu… Drastično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spas iz slobodnog udarca u 90. minuti

U svoje tri završne utakmice Turska je pobijedila Nizozemsku 3-0, zatim riješila Češku u Pragu 2-0, ali još uvijek joj je bila potrebna i pobjeda protiv Islanda, kao i to da Česi odigraju barem neriješeno s Nizozemcima. Taj rezultat išao im je u prilog, ali sve do 90. minute Island je držao neriješeno; a onda je Inan zabio iz slobodnog udarca i osigurao Turskoj mjesto na Euru.

Stvari su počele sjedati na svoje mjesto i Terim sada otprilike zna koji mu je najjači sastav. Dvojica središnjih veznjaka trebali bi biti Inan iz Galatasaraya te 20-godišnja zvijezda u usponu, Ozan Tufan iz Fenerbahcea. Inana odlikuje impresivni raspon dodavanja, kao i sposobnost da preuzme ulogu povučenog playmakera, dok je Tufan marljivi box-to-box veznjak koji Turskoj daje dinamiku u sredini terena. Tu je, naravno, i Nuri Sahin iz Borussije Dortmund. Postoji i opcija da Topal zaigra u veznom redu, ali Terim ga radije koristi kao stopera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nuri Sahin

Najjači na pozicijama iza napadača

To što defenzivni veznjak mora igrati u zadnjoj liniji indikator je najvećih Terimovih problema. Na raspolaganju neće imati Omera Topraka iz Leverkusena, što je razlog za glavobolju, tako da će Topalov partner u obrani najvjerojatnije biti iskusni i čvrsti Hakan Balta (Galatasaray). Na defenzivnim bokovima je znatno bolji izbor. Desno se za ulogu startera natječu Gokhan Gonul (Fenerbahce) i Ismail Koybasi (Besiktas), dok je lijevo prvi izbor Caner Erkin (Fenerbahce).

Međutim, Turska je najjača na pozicijama iza napadača. Barcelonin Arda Turan će gotovo sigurno biti prvi izbor na jednom od krila, vjerojatno desnom; Hakan Calhanoglu, zvijezda Bayer Leverkusena, možda će morati startati lijevo, dok se u središnjoj roli očekuje Oguzhan Ozyakup iz Besiktasa, vjerojatno najbolji igrač ove sezone u turskoj ligi. Dodatne opcije su Yunus Malli (Mainz) i Volkan Sen (Fenerbahce), dok je Gokhan Tore (Besiktas) iznenađujuće otpao sa završnog popisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontroverzno izbacivanje iskusnog golmana

Pričalo se o tome da bi Terim mogao igrati bez klasičnog napadača i umjesto toga koristiti Mallija, Turana ili Calhanoglua kao lažnu devetku – uzevši u obzir nedostatke napadačkih opcija, nije teško vidjeti logiku u takvom razmišljanju. Cenk Tosun se relativno nedavno probio u momčad, ali on je ove sezone uglavnom bio ispomoć Mariu Gomezu u Besiktasu. Mevlut Erdinc (Guingamp) je u lošoj formi, pa je i on ispao s popisa, a Burak Yilmaz muku muči s ozljedama u istočnoj Kini s Beijing Guoanom. Uz njega i Tosuna je 18-godišnji Emre Mor iz danskog Nordsjaellanda, koji je tek prije neki dan debitirao za Tursku u prijateljskom ogledu s Crnom Gorom.

Image

Burak Yilmaz

Terim je kontroverzno izostavio Fenerbahceova golmana Volkana Demirela. Iako je dotični nesumnjivo iskusniji, izbornik je tako odlučio jer smatra da njegovo prisustvo nije dobro za harmoniju u momčadi, pa će umjesto njega braniti Volkan Babacan iz Istanbul Basaksehira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezni red trebao bi zakrpati rupe

U igri je naglasak na brzom dodavanju i tehničkom nogometu s dosta posjeda lopte. Turska ima kvalitetu u sredini i može zadržati loptu; premda se doima bezubo u vrhu napada, igrači poput Calhanoglua, Ozyakupa i Turana sposobni su proizvesti čaroliju.

Izbornik je nekako pronašao ravnotežu u momčadi kojoj je upravo to nedostajalo, ali ozljede stopera i napadača glavni su razlog za brigu. Nada je da će obilje talenta u veznom redu biti dovoljno da zakrpa rupe, piše Telegram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo