VATRENIMA SE OTVORILA VELIKA PRILIKA: / Ovo je glavni razlog zašto su iduća dva susreta u Ligi nacija od izuzetne važnosti

Image
Foto: AFP

Osvoje li skupinu osigurali bi lakši ždrijeb kvalifikacija za Euro.

16.10.2018.
9:04
AFP
VOYO logo

U susretu trećeg kola skupine 4 prve jakosne skupine Lige nacija, Engleska je u Sevilli svladala Španjolsku s 3-2 (3-0) te je na taj način odluku o tome koja će reprezentacija iz ove skupine izboriti nastup na završnom turniru odgodila za studeni.

Pobjedom Engleske sve su tri reprezentacije ostale u igri za osvajanje prvog mjesta u skupini. I dalje vodi Španjolska sa šest bodova, druga je Engleska s četiri, a treća Hrvatska s jednim bodom, ali i utakmicom manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja natjecanja u ovoj skupini na programu su još utakmice Hrvatska - Španjolska 15. studenoga u Zagrebu te Engleska - Hrvatska 18. studenoga u Londonu. U slučaju da pobijedi u obje te utakmice, Hrvatska će osvojiti prvo mjesto i igrati na završnom turniru četiri najbolje selekcije koji će se održati u lipnju sljedeće godine. No, ukoliko ne svlada Englesku na Wembleyu Hrvatska će gotovo sigurno završiti na posljednjem mjestu u skupini te u sljedećoj Ligi nacija igrati u drugoj jakosnoj skupini.

Ždrijeb za Euro

Zašto je to bitno? Odgovor je kratak i jasan - zbog ždrijeba kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, reprezentacije će biti podijeljenje u šest jakosnih skupina, dok će nositelji biti određeni prema rezultatima u Ligi nacija. S obzirom na rezultate iz prve dvije utakmice i osvojenim samo jednim bodom Vatreni bi lako mogli završiti u drugoj jakosnoj skupini (budu li među dvije najlošije rangirane reprezetnacije u elitnom razredu Lige nacija), a to automatski znači teže suparnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispadne li u drugu jakosnu skupinu u sljedećim bi kvalifikacijama pak mogli završiti i u trećoj jakosnoj skupini ne budu li rezultati dobri.

Dodatne kvalifikacije

Što se tiče kvalifikacija za Euro, reprezentacije će biti podijeljene u deset skupina, pet sa šest i pet sa pet momčadi. Prve dvije reprezentacije idu direktno na Euro, dok će preostala mjesta popuniti pobjednici 16 skupina Liga nacija (po četiri iz svakog razreda), koji će u ožujku 2020. zaigrati u play-offu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatreni također mogu zaigrati u play-offu ako ne budu plasman izborili kroz kvalifikacije. Jer, ako pobjednici skupina kroz kvalifikacije izbore nastup na Euru, njihovo mjesto uzrazigravanju zauzima iduća najbolje rangirana reprezentacija iz istog jakosnog razreda Lige nacija ,

Na Europskom prvenstvu nastupit će 24 reprezentacija, a ono će biti održano u 12 gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo