U DRUŠTVU NAJVEĆIH / Vatreni u lovu na treću svjetsku medalju: Broncom imaju šansu doći do nogometne besmrtnosti

Image
Foto: Profimedia.hr

Nema mnogo selekcija koje su u ciklusu od sedam natjecanja osvojili tri medalje, a također ni mnogi svjetski prvaci nisu uspijevali doći do odličja na dva uzastopna natjecanja

15.12.2022.
9:45
Profimedia.hr
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija poražena je u polufinalu Svjetskog prvenstva od Argentine s glatkih 3:0. Ostale su Dalićeve trupe bez goriva, a Messi i ekipa su to znali kazniti no bez obzira na to Vatreni su na korak do prekrasnog ostvarenja koje će ih odvesti do nogometne besmrtnosti.

Već je Dalićeva Hrvatska jedna od najposebnijih selekcija u povijesti SP-a iz nekoliko razloga. Nitko u povijesti nije na dva uzastopna turnira prošao čak četiri puta na penale odnosno impozantnih pet puta nakon produžetaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Moj si početak i moj kraj /

Kako smo počeli tako i završavamo: Prisjetite se prve utakmice Hrvatske na Svjetskom prvenstvu

Image
Moj si početak i moj kraj /

Kako smo počeli tako i završavamo: Prisjetite se prve utakmice Hrvatske na Svjetskom prvenstvu

Nevjerojatan način dolaska do polufinala

Upravo su zbog specifičnog načina na koji Vatreni prolaze kroz nokaut fazu ponijeli nekoliko zanimljivih rekorda. Treba istaknuti i da je Hrvatska došla do svjetskog finala i polufinala bez da je ikog pobijedila u nokaut fazi u 90 minuta.

Ako je minimalizam bio lajtmotiv ruske kampanje, što reći za Katar. U šest utakmica koliko su ih Vatreni odigrali pobijedili su u regularnom vremenu samo jednom. Trijumf protiv Kanade od 4:1 jedina je pobjeda na Dalićevom putu prema novoj medalji. Impresivno, zar ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupilo se tu i individualnih dosega koji su vrijedni pažnje, a onaj koji je istinski raritet vezan je za hrvatske vratare. Tako se Dominik Livaković pridružio Portugalcu Ricardu i drugom Zadraninu Danijelu Subašiću u ekskluzivnom klubu vratara koji su u jednom raspucavanju obranili tri penala.

Kraljevi penala

U toj kategoriji još je dosta rekorda koje drže Hrvati, a mi ćemo spomenuti da su Vatreni postali uz Njemačku tek druga selekcija koja je na SP-u pobijedila četiri puta u raspucavanju penala, a da nikad nisu doživjeli poraz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak utakmica protiv Maroka u subotu poslijepodne može Hrvatsku uvesti u birano društvo najvećih ekipa u povijesti.

Unutar samo sedam turnira na kojima su se natjecali, imaju priliku doći do čak treće medalje. Time bi postali tek osma reprezentacija koja je u protekla 22 natjecanja došla do tri medalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila bi to treća medalja u samo sedam SP-a

U tom su društvu višestruki prvaci svijeta Brazil, Njemačka, Italija, Argentina i Francuska. Uz njih tu su još Nizozemci i Šveđani koji kao ni Hrvatska nemaju naslov svjetskog prvaka.

S druge pak strane tu nema čak tri bivša šampiona jer Urugvaj ima dva zlata, Španjolska i Engleska po jedno, a izuzev toga nemaju više medalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, postali bi šesta selekcija sa dvije medalje na dva uzastopna natjecanja. To je za rukom pošlo Argentini, Italiji, Njemačkoj i Brazilu te Nizozemskoj. Na ovom prvenstvu će to dosegnuti i Francuska.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da bi Vatrenima to bila treća svjetska medalja u ciklusu od samo sedam natjecanja. Bronca bi ih izjednačila sa Švedskom na 12. mjestu svih vremena. Izuzev osvajača naslova ispred bi se našli tek Nizozemci s tri srebra, Mađari s dva srebra isto kao i Čehoslovačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i bez ovih statistika jasno je da je golema razlika između trećeg i četvrtog mjesta. Vatreni protiv Maroka igraju u subotu u 16 sati.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo