HAJDUK 7. PUT OSVAJAČ KUPA HRVATSKE / Bijeli nakon fantastičnog preokreta osvojili prvi trofej nakon 9 godina u veličanstvenoj poljudskoj atmosferi, Dalmacija je na nogama

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Bijeli nakon fantastičnog preokreta osvojili prvi trofej nakon 9 godina, veličanstvena atmosfera na Poljudu

26.5.2022.
20:51
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

HAJDUK - RIJEKA 3-1

SPLIT. Stadion Poljud, Sudac: Fran Jović;

Strijelci: 0-1 Drmić (13), 1-1 Ferro (24), 2-1 Melnjak (36), 3-1 Melnjak (56)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žuti kartoni: Fossati, Grgić / Smolčić, Selahi

Crveni kartoni: Smolčić (41)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAJDUK: Kalinić - Ferro, Elez, Melnjak (od 90+1. Simić) - Mikanović, Grgić (od 62. Vuković), Fossati, Sahiti (od 81. Biuk) - Krovinović - Mlakar (od 62. Čolina), Livaja

RIJEKA: Labrović - Velkovski, Krešić, Smolčić - Ampem (od 76. Bušnja), Selahi (od 63. Lepinjica), Čerin (od 87. Stanić), Vukčević - Pavičić (od 63. Murić) - Obregon (od 46. Solano), Drmić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometaši Hajduka pobjednici su 31. izdanja hrvatskog nogometnog Kupa nakon što su u finalnom susretu na Poljudu pobijedili Rijeku sa 3-1.

Image
NAKON 9 GODINA 'SUŠE' /

Split noćas nije spavao: Krcata Riva dočekala je igrače Hajduka s trofejem Kupa

Image
NAKON 9 GODINA 'SUŠE' /

Split noćas nije spavao: Krcata Riva dočekala je igrače Hajduka s trofejem Kupa

Bilo je to sjajno finale i potpuno zaslužena pobjeda splitskog sastava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Drmić zabio za 1-0

Rijeka je povela u 13. minuti golom Josipa Drmića, izjednačio je Ferro u 24. minuti, a rezultat je okrenuo Dario Melnjak u 36. minuti. Od 41. minute Rijeka je igrala s igračem manje nakon što je isključen Hrvoje Smolčić. U nastavku susreta Melnjak je svojim drugim golom u 56. minuti postavio konačnih 3-1.

Hajduku je to sedmi trijumf u Kupu, a posljednji put Splićani su slavili 2013. Rijeka je pak u svom osmom finalu upisala drugi poraz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bio je to i drugi "jadranski derbi" u finalima hrvatskog Kupa, prije 17 godina, kada su se još igrale dvije utakmice u finalu, Rijeka je na Kantridi slavila 2-1, a potom na Poljudu pobijedila sa 1-0 osvojivši Kup.

Rijeka je na putu do finala izbacila Dinamo i Osijek, međutim na punom Poljud nije uspjela srušiti i Hajduk. Premda je povela u 13. minuti. Hajduk je uspio preokrenuti rezultat i nakon devet godina donijeti jrdan trofej na Poljud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk je bolje ušao u susret i prvi je zaprijetio. U devetoj minuti je Marko Livaja ubacio iz slobodnog udarca, a Dario Melnjak glavom prebacio vrata. No, samo četiri minute kasnije gosti su poveli. Bila je to brza kontra Riječana, Jorge Obregon je sjajnim proigravanjem izbacio Josipa Drmića jedan na jedan s Lovrom Kalinićem, a švicarski reprezentativac sigurno zabio za 1-0.

Hajduk podigao ritam igre

Nakon primljenog gola, Hajduk je podigao ritam igre i u 24. minuti stigao do izjednačenja. Emir Sahiti je ubacio iz kornera, Ferro je nadskočio Hrvoja Smolčića i glavom sjajno pogodio pored nemoćnog Nediljka Labrovića za 1-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 33. minuti Melnjak je mogao okrenuti rezultat, no Prince Ampem je spasio izbacivši u korner. Tri minute kasnije Melnjak nije promašio. Sahiti je ubacio iz slobodnog udarca, Livaja je sjajno primio loptu prsima i vratio ju pred gol do Melnjaka koji je pogodio za 2-1.

Novi "vjetar u leđa" Hajduku je stigao u 41. minuti kada je gostujući kapetan Smolčić isključen zbog drugog žutog kartona. Prvog je zaradio u 27. minuti zbog prigovora, a drugog zbog povlačenja Livaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk je na otvaranju drugog poluvremena zabio i treći gol i praktički riješio pitanje pobjednika. Lindon Selahi je "poklonio" loptu Melnjaku koji je iskoristio zicer postigavši svoj drugi gol na utakmici. Zanimlivo, Melnjak je dva gola zabio i u  polufinalu u pobjedi 2-1 protiv Gorice.

Labrović spašavao Rijeku

U 68. minuti nakon još jedne pogreške gostujuće obrane pogodak je mogao zabiti i Livaja, no Labrović se istaknuo sjajnom obranom. Dvije minute kasnije Livaja je imao još jedan zicer, no ovoga puta je prebacio vrata. Prvi napadač Hajduka je zaprijetio i u 74. minuti, no vratar Rijeke je još jednom odlično reagirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 79. minuti igrač utakmice Melnjak je mogao do "hat-tricka", primio je precizan pas u šesnaestercu, ali je pucao pored gola.

Najbolju priliku u nastavku Rijeka je imala u 81. minuti, no Drmić je pucao preko gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, u 88. minuti je došlo do kraćeg prekida utakmice nakon što je sa nekoliko baklji sa tribine s navijačima Rijeke poletjelo prema VIP loži. Srećom, policija je brzo smirila situaciju, pa je utakmica nastavljena.

GOTOVA JE UTAKMICA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

91' - Dario Melnak ide van iz igre. Poljud mu se poklonio.

89' - Prekid utakmice. "Ubij Srbina", čuje se s tribine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

88' - Bakljada i na Zapadu. Armada pali baklje, jednu su bacali u VIP ložu.

82' - "Hrvatska policija, mito i korupcija", skandiraju navijači s tribine na tribinu. Ovo sad zvuči impresivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

81' - Dim je prekrio dio terena, pa je vidljivost.

78' - Melnjak promašuje zicer glavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

74' - "Večeras je naša fešta, večeas se vino pije".

70' - Jaooo Marko... Livaja je zaobišao golmana i prebacio gol. Kakva briljantna akcija, Modrićeva kretnja bez lopte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

68' - "Bila bolja je boja, bila boja je najbolja na svitu i niko mi ne može reći da nije tako", slave navijači Hajduka.

62' - Labrović fantastično skida s crte, drži Rijeku malo iznad vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

56' - GOOOL - Dario Melnjak postiže i drugo gol na utakmici. Hajduk vodi 3-1. Pod pritiskom Lukasa Grgića teško su pogriješili Darko Velkovski i još neopreznije Lindon Selahi, te je to iskoristio Dario Melnjak.

53' - Rijeka je razvukla igru, sad izgleda bolje.

48' - Hajdukovci su nastavili tamo gdje su stali, dakle u napadačkim aktivnostima.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

45'+2 - Gotovo je prvo poluvrijeme.

45' - Igrat će se još 2 minute.

41' - Crveni za kapetana Hrvoja Smolčića. Povlačenje za dres Smolčića, Livaja nije mogao do lopte. Nepotrebno, Livaja je 3 metra van terena po snimci.

36' - GOOOL - Dario Melnjak zabija za 2-1 Hajduka. Livaja je majstorski prsima primirio loptu i okrenuo svog čuvara Vukčevića, a potom idealno ubacio za Melnjaka koji zakucava u mrežu za preokret na Poljudu.

32' - Jaooo... Melnjak je promašio sjajnu priliku. Jao, kako je ovo bilo blizu.

27' - Gruba igra na Poljudu. Livaja je, a nakon njega i Fossati, s dvjema nogama, tzv. 'škarama' zaustavio Princea Ampema. Nije izdržao kapetan Rijeke Hrvoje Smolčić, morao je prigovoriti nešto sucu Joviću, a rezime svega su žuti kartoni Fossatiju zbog prekršaja i kapetanu Rijeke Smolčiću zbog prigovora.

24' - GOOOL - Ferro je zabio glavom, kaos na tribinama. To je riječka boljka. Prekidi, korneri. Poljud je u transu. Isplatio se intenzivan presing Hajduka. Sahiti je ubacio iz kornera, a Ferro skočio nebeski visoko te glavom pogodio za izjednačenje. Iskupio se za onaj kiks kod prvoga gola, sad je rezultat izjednačen.

23' - Jan Mlakar iznudio je korner za Hajduk.

21'- Uf, lopta je prohujala pored gola. Blizu je to bilo, Krovinović.

15' - Sve je čisto, Rijeka vodi 1-0.

12' - GOOOL - Josip Drmić šokirao je Poljud i zabio za 1-0 Rijeke, pola Zapada se diglo na noge valjda, grmi pjesma Armade i simaptizera Rijeke. Ali, VAR će donijeti sud. Hoće li ostati gol?

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Drmić je pogodio za 1-0 Rijeke i veliko veselje Armade.

9' - Livaja ubacio, Melnjak glavom tukao iznad gola. Tri puta ove sezone je zabijao za Hajduk.

8' - Fossati se spušta po loptu. Hajduk za sad bolji.

4' - Marko Livaja iz prve, ide to preko gola.

2' - Pritisak Hajduka od prve sekunde. Riječani su večeras u bordo dresovima, praznovjerje ili ne, tako su odlučili i u tim dresovima su igrali ove sezone na Poljudu, gdje su bili uspješni.

1' - Počela je utakmica.

18.58 - "Hoćemo pobjedu, hoćemo pobjedu", grme navijači Hajduka s tribina.

18.57 - Ovo će biti peti međusobni sraz Rijeke i Hajduka ove sezone. Dvije pobjede Riječana na Poljudu, dvije hajdukovaca na Rujevici.

18.56 - Ustanite dame i gospodo, svira se Lijepa naša.

18.53 - Ivica Šurjak i Mladenenović, dvije legende, jedna Hajduka, druga Rijeke, donijeli su zajedničko trofej Rabuzinovo sunce.

18.24 - Poljud je skoro pa pun, grmi s tribina.

17.50 - Stigli su sastavi za večerašnju utakmicu. Nikola Kalinić otpao je za sraz, a taktiku je Valdas Dambrauskas, između ostalog, slagao i na njemu. Jan Mlakar uskočio je umjesto njega i za Slovenca će to biti prilika za dokazivanje u ključnoj utakmici za Hajduk u ovoj sezoni. Hajdukov centarfor zbog temperature nije ni putovao na veliki derbi s Dinamom, ali svi su u Hajduku računali da će današnje finale s Rijekom dočekati spreman. Međutim, Kalinićeva viroza i temperatura potrajali su duže nego što se očekivalo, tako da sjajni napadač još uvijek nije dovoljno spreman i neće igrati protiv Rijeke,javljaju Sportske novosti.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo